Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Όχι στη χρήση του όρου «ολοκαύτωμα» από τους Αρμένιους λένε κορυφαίοι ραββίνοι

Ελλάδα 20:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όχι στη χρήση του όρου «ολοκαύτωμα» από τους Αρμένιους λένε κορυφαίοι ραββίνοι

MIRROR

Όχι στη χρήση του όρου «ολοκαύτωμα» από τους Αρμένιους λένε κορυφαίοι ραββίνοι

MIRROR

Στο διάστημα από 27 Αυγούστου μέχρι 7 Σεπτεμβρίου, 86 θρησκευτικές ιουδαϊκές οργανώσεις από την Ευρώπη, την Αμερική…

Advertisement
Advertisement

… και από μουσουλμανικές χώρες, καθώς και δεκάδες εβραϊκά θρησκευτικά ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο, τάχθηκαν κατά (https://newsweek.ro/international/european-rabbis-massively-oppose-armenian-propaganda-and-demonization-of-azerbaijan) της χρήσης του όρου “Ολοκαύτωμα” β , συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Πασινιάν.

Σύμφωνα με νέο report του Ουκρανού αναλυτή και επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης και Στρατηγικής, Ιγκόρ Τσαλένκο, στις 6 Σεπτεμβρίου, 50 κορυφαίοι ραββίνοι, που εκπροσωπούν τη μεγαλύτερη ένωση Εβραίων θρησκευτικών ηγετών (Rabbinical Center of Europe), υπέγραψαν (https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02WwsdJQX71oatEfVMKeuuq8N8Pvdvjpu7NBamyuCCSpDVo16Yh2EbYSJ4knK5Xipjl&id=100064632131785) επίσημη επιστολή από κοινού προς τον πρωθυπουργό  β . Απαίτησαν να αφαιρεθεί “άμεσα και πλήρως” η χρήση του Ολοκαυτώματος από τους Αρμένιους “για την επίτευξη οποιωνδήποτε πολιτικών στόχων”.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή την οποία επικαλείται ο Ιγκόρ Τσαλένκο, “αυτό το μήνυμα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από όλα τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα που εκπροσωπούν τον αρμενικό λαό”.

Advertisement
Advertisement

Οι Ευρωπαίοι ραββίνοι εξέφρασαν επίσης την βαθιά απογοήτευσή τους αναφορικά με τη συνεργασία της αρμένικης κυβέρνησης με την ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, “μιας χώρας που “αδιάκοπα, ζητά ανοιχτά και δημοσίως την καταστροφή της μοναδικής εβραϊκής χώρας στον κόσμο”.

Σύμφωνα με τον Τσαλένκο, η επίσημη ιστοσελίδα του Rabbinical Center of Europe (https://rce.eu.com/en/item/43538/) καταδικάζει “τους Αρμένιους ηγέτες που χρησιμοποιούν ρητορική Ολοκαυτώματος, σε μια εκστρατεία κατά του γείτονά τους, Αζερμπαϊτζάν”.

Επιπλέον, το Ίδρυμα Ισραηλινής Κληρονομιάς (IHF), η αμερικανική ένωση η οποία δημιουργήθηκε από τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, υπογράμμιζε σε ανακοίνωσή του (https://t.me/az_front/19810) ότι “απορρίπτουν την αδικαιολόγητη χρήση της λέξης Ολοκαύτωμα από αξιωματούχους της αρμένικης κυβέρνησης όταν αναφέρονται στην κατάσταση στο Καραμπάχ, και τονίζουν κατηγορηματικά ότι οποιαδήποτε σύγκριση με το Ολοκαύτωμα, είναι αδικαιολόγητη”.

Advertisement

Στην έκθεση του ο Ι. Τσαλένκο αναφέρει πως η ιστοσελίδα Chabadinfo, που θεωρείται η “φωνή” ενός από τα πιο ισχυρά κινήματα ιουδαϊσμού στις ΗΠΑ, το Chabad (https://chabadinfo.com/news/thriving-jewish-community-stands-up-against-vilification-of-azerbaijanis/), χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον του Μπακού αναφορικά με “γενοκτονία των Αρμένιων στο Καραμπάχ”, ως μια “εκστρατεία συκοφαντίας”.

Το πανευρωπαϊκό ιουδαϊκό περιοδικό Judisches Europa (https://www.juedisches-europa.net/startseite/unter-iranischem-einfluss) επισήμανε ότι η δημιουργία παραλληλισμών μεταξύ της ναζιστικής πολιτικής για την “τελική λύση στο εβραϊκό ζήτημα” και της στάσης του Αζερμπαϊτζάν προς τους Αρμένιους του Καραμπάχ, όπως κάνει ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, είναι εντελώς αβάσιμη.

Advertisement

Επίσης, το Judisches Europa υπογράμμισε ότι “αναφορικά με τις κατηγορίες εναντίον του Αζερμπαϊτζάν για γενοκτονία των Αρμενίων, δεν υπάρχουν απτά στοιχεία, όπως αρχεία κινητής τηλεφωνίας”.

“Οι εξαρτώμενοι από το Ιράν Αρμένιοι ηγέτες κηρύσσουν ήδη ότι βιώνουν γενοκτονία μέσω λιμού στα Ηνωμένα Έθνη, και την ίδια στιγμή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφθονούν από φωτογραφίες πολυσύχναστων εστιατορίων και πολυτελών γάμων στον αρμένικο θύλακα, με σωρούς από ψητό κρέας και κέικ. Δεν υπάρχουν απτά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς για “πληθυσμό που λιμοκτονεί”, κάτι που θα ήταν πολύ εύκολο στην εποχή των ηλεκτρονικών ΜΜΕ παγκοσμίως”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα του Judisches Europa.

“Είμαι σοκαρισμένος από τα σχόλια του Αρμένιου πολιτικού ηγέτη που συγκρίνει την τωρινή κατάσταση με την εξόντωση των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Shoa (Ολοκαύτωμα)”, αναφέρει ο Bruno Fischzon, ο οποίος είναι ο αρχιραββίνος στο τμήμα Μοσέγ στη ΒΑ Γαλλία και στην πόλη Μετς, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Advertisement

Όπως τόνισε ο ραβίνος του Μπακού, Zamir Isaev (https://www.kikar.co.il/world-news/s024ma), “οι ΗΠΑ και η ΕΕ καταβάλλουν προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η συμφωνία ειρήνης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Η άσκηση ψυχολογικής πίεσης στο Αζερμπαϊτζάν με τον παραλληλισμό της “γενοκτονίας”, μόνο κακό μπορεί να κάνει στις διαπραγματεύσεις’.

Κορυφαίοι ραββίνοι από χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, υπέγραψαν (https://newsweek.ro/international/european-rabbis-massively-oppose-armenian-propaganda-and-demonization-of-azerbaijan) την έκκληση σχεδόν 100 ευρωπαϊκών εβραϊκών θρησκευτικών αρχών, οι οποίες τάχθηκαν ενάντια στις τακτικές της Αρμενίας για τη χρήση του όρου Ολοκαύτωμα.

Μαζί με άλλους Εβραίους από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κέντρο, μίλησαν (https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02WwsdJQX71oatEfVMKeuuq8N8Pvdvjpu7NBamyuCCSpDVo16Yh2EbYSJ4knK5Xipjl&id=100064632131785) οι κληρικοί του ιουδαϊσμού και από ουκρανικές πόλεις, οι οποίες πλήττονται από τις ρωσικές επιθέσεις για πάνω από ενάμιση έτος, ανάμεσά τους και οι αρχιραββίνοι της Λβιβ, του Ζιτομίρ, του Ουζγκορόντ, καθώς και ο επικεφαλής (https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0225u54W71voiGccAa2yCfas2y9NxwQ95HTqZYfqrUHL1vwSYdgFKGGPPHP1yu88HYl&id=100000511658958&eav=AfaYH39KGPeIMX8VSClMggWzx7MIUxzkkoX4jXDM4OqBtWElxtfqD2G4y5iFJn4bTek&m_entstream_source=timeline&paipv=0) της εβραϊκής θρησκευτικής κοινότητας της Οδησσού.