Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Οι Τούρκοι κάνουν ιδιαίτερα επιθετικά τα ελικόπτερά τους

Ελλάδα 0:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι Τούρκοι κάνουν ιδιαίτερα επιθετικά τα ελικόπτερά τους

MIRROR

Οι Τούρκοι κάνουν ιδιαίτερα επιθετικά τα ελικόπτερά τους

MIRROR

Δισεκατομμύρια δολάρια επενδύουν οι Τουρκικές εταιρείες κατασκευής οπλικών συστημάτων, έχοντας ως καλύτερο πελάτη το ίδιο το τουρκικό κράτος.

Advertisement
Advertisement

Ένα νέο σύστημα αντιαρματικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς παρουσίασαν οι Τούρκοι. Οι πύραυλοι αυτοί μπορούν να εκτοξευτούν απόμπαντού και κυρίως από ελικόπτερα.

Το σύστημα  UMTAS, που αναπτύχθηκε από την ROKETSAN, τον εγχώριο κατασκευαστή πυραύλων της Τουρκίας, είναι ένα σύστημα κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς που αναπτύχθηκε κυρίως για χρήση σε επιθετικά ελικόπτερα.

Ο πύραυλος UMTAS άρχισε να αναπτύσσεται το 2005 προκειμένου να καλύψει την απαίτηση για καθοδηγούμενο αντιαρματικό πύραυλο του εγχώριου επιθετικού ελικοπτέρου ATAK και μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί διάφορες παραλλαγές του. Αυτό το πυραυλικό σύστημα είναι επίσης ο πρώτος αντιαρματικός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς της Τουρκίας. Η οικογένεια πυραυλικών συστημάτων UMTAS μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον διαφόρων τύπων στόχων, όπως άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, κτίρια, ελικόπτερα χαμηλού ύψους και μη επανδρωμένες πλατφόρμες θαλάσσης, αέρος και ξηράς.

Eπιθετικό ελικόπτερο TAI T-129 Atak
Advertisement
Advertisement


Μάλιστα η έκδοση L-UMTAS είναι ένας αντιαρματικός πύραυλος καθοδηγούμενος με λέιζερ που αναπτύχθηκε κυρίως για χρήση σε ελικόπτερα. Χάρη στην ικανότητα καθοδήγησης με λέιζερ και τη θωρακισμένη πολεμική κεφαλή tandem, το οπλικό σύστημα, το οποίο είναι αποτελεσματικό κατά κινούμενων και σταθερών στόχων, μπορεί να κλειδώσει στο στόχο του πριν ή μετά την εκτόξευση. Για το πυραυλικό σύστημα, το βεληνεκές του οποίου είχε αρχικά ανακοινωθεί ως 8 χλμ, ο καθηγητής Dr. İsmail Demir, ο τότε πρόεδρος της αμυντικής βιομηχανίας, δήλωσε ότι το βεληνεκές του L-UMTAS αυξήθηκε στα 16 χλμ και ότι θα παρέχει διάφορα πλεονεκτήματα στο περιβάλλον μάχης ανάλογα με την πλατφόρμα στην οποία χρησιμοποιείται.

Βολή ROKETSAN L-UMTAS από επιθετικό ελικόπτερο TAI T-129 Atak
Το L-UMTAS-GM είναι η πυραυλική έκδοση του πυραυλικού συστήματος UMTAS με καθοδήγηση λέιζερ με μεγαλύτερο βεληνεκές. Ο πύραυλος, για τον οποίο ανακοινώθηκε ότι οι δοκιμές βολής πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τον Δεκέμβριο του 2023, είναι ένα πυραυλικό σύστημα με βεληνεκές άνω των 16 χιλιομέτρων. Ενώ το L-UMTAS-GM, το οποίο είναι προϊόν μελετών ανάπτυξης αντιαρματικών πυραύλων με μεγαλύτερο βεληνεκές από τα πυραυλικά συστήματα που αναπτύσσει η ROKETSAN, είναι γνωστό ότι διαθέτει πτυσσόμενα φτερά, η ROKETSAN ανακοίνωσε το προϊόν για πρώτη φορά στην έκθεση IDEF 2023.