Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Η Ελλάδα τελειώνει τα τουρκικά drones

Ελλάδα 15:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Ελλάδα τελειώνει τα τουρκικά drones

MIRROR

Τα τουρκικά drones συνεχίζουν να κινούνται προκλητικά πάνω από το Αιγαίο, όμως η απάντηση της Ελλάδας είναι ήδη καθ’ οδόν – και αυτή τη φορά έρχεται από την αιχμή της ελληνικής τεχνολογίας.

Advertisement
Advertisement

Ένα υπερσύγχρονο, εγχώριας ανάπτυξης σύστημα anti-drone, σχεδιασμένο για να ανιχνεύει, να παρεμβαίνει και τελικά να εξουδετερώνει κάθε απειλή από τον αέρα, βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από την επιχειρησιακή του ένταξη.

Το σύστημα έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής του ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) και βασίζεται σε τεχνολογίες αιχμής όπως τεχνητή νοημοσύνη, βαθιά μηχανική μάθηση (deep learning), συγχώνευση δεδομένων από πολλαπλούς αισθητήρες (radar, θερμικές και οπτικές κάμερες, μικρόφωνα, ανιχνευτές ραδιοσυχνοτήτων) και προηγμένα φίλτρα παρακολούθησης στόχων.

Η πλατφόρμα έχει ήδη διακριθεί διεθνώς, κατακτώντας την 1η θέση στον Data Challenge του ΝΑΤΟ (ICMCIS 2021), χάρη στην καινοτόμα μεθοδολογία της για την παρακολούθηση μη εξουσιοδοτημένων ιπτάμενων μέσων, χρησιμοποιώντας αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης που συνδυάζουν και συγκρίνουν σε πραγματικό χρόνο δεδομένα από πολλαπλές πηγές.

Advertisement
Advertisement

Πότε θα είναι έτοιμο και σε τι έκταση;
Η τεχνολογική βάση του συστήματος έχει ολοκληρωθεί και αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται οι τελικές δοκιμές σε πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες. Σύμφωνα με πηγές από την ερευνητική ομάδα, το σύστημα αναμένεται να είναι πλήρως επιχειρησιακό εντός του 2025, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την πιλοτική του εγκατάσταση σε κρίσιμες γεωγραφικά θέσεις του Αιγαίου.

Η αρχική ανάπτυξη προβλέπει την εγκατάσταση 5 έως 7 σταθμών anti-drone σε στρατηγικά σημεία νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών, με δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης σε εθνική εμβέλεια και χρήση από Σώματα Ασφαλείας, αεροδρόμια και υποδομές υψηλής σημασίας.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες για την εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας, που θα επιτρέψει και την εξαγωγή της σε χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες απειλές.

Advertisement

Η Ελλάδα περνά έτσι από τη φάση της αναμονής στη φάση της ενεργητικής άμυνας, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα: οι τουρκικές παραβιάσεις μέσω UAV δεν θα μένουν πια αναπάντητες – και σε λίγο, δεν θα είναι καν δυνατές.