Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Έτσι οι Τούρκοι θέλουν να ρίξουν τα ελληνικά Rafale

Ελλάδα 12:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έτσι οι Τούρκοι θέλουν να ρίξουν τα ελληνικά Rafale

MIRROR

Η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει το στρατηγικό πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει η Ελλάδα με την απόκτηση των μαχητικών Rafale και των υπερσύγχρονων πυραύλων Meteor, στρέφεται τώρα στην προμήθεια των ίδιων φονικών βλημάτων από τη Γαλλία.

Advertisement
Advertisement

Οι Meteor θεωρούνται σήμερα οι πλέον εξελιγμένοι πύραυλοι αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας στον κόσμο, δίνοντας σε όποιον τους διαθέτει καθοριστικό πλεονέκτημα στις εναέριες συγκρούσεις. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, η Άγκυρα έχει εκδηλώσει επίσημα ενδιαφέρον για την αγορά 300 πυραύλων Meteor και 40 μαχητικών Eurofighter Typhoon, τα οποία είναι συμβατά με αυτόν τον τύπο πυραύλου. Στόχος είναι να “αντιγράψει” τις δυνατότητες που διαθέτουν τα ελληνικά Rafale, καθιστώντας δυσκολότερο για την Αθήνα να διατηρήσει εναέρια υπεροχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Meteor διακρίνονται για:

  • Εμβέλεια άνω των 100 χλμ και ικανότητα προσβολής στόχων πριν καν γίνουν αντιληπτοί από τα εχθρικά ραντάρ.
  • Ramjet κινητήρα που επιτρέπει σταθερή και υψηλή ταχύτητα σε όλη τη διαδρομή προς τον στόχο.
  • “No Escape Zone” – Ζώνη όπου ο αντίπαλος δεν μπορεί να διαφύγει – έως και 3 φορές μεγαλύτερη από άλλους BVR πυραύλους.
  • Ανεξαρτησία από ραντάρ πλατφόρμας χάρη στο δικό τους ενεργό σύστημα καθοδήγησης.

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση και έντονη. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κάλεσε τη Γαλλίδα πρέσβη στην Αθήνα και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για την ενδεχόμενη πώληση των Meteor στην Τουρκία, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο «δεν συμβαδίζει με το στρατηγικό βάθος των ελληνογαλλικών σχέσεων».

Advertisement
Advertisement

Η ανησυχία στην Ελλάδα είναι εύλογη: η απόκτηση Meteor από την Τουρκία ακυρώνει το πλεονέκτημα υπεροχής που αποκτήθηκε με κόπο και επένδυση δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω του στόλου Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας. Αν συνδυαστούν με τα Eurofighter, τα οποία είναι επίσης κορυφαία μαχητικά 4,5ης γενιάς, τότε το ισοζύγιο δυνάμεων στον αέρα κινδυνεύει να επανέλθει σε κατάσταση ισοπαλίας ή ακόμα και ρίσκου.

Η κατάσταση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία εν όψει του αυξανόμενου ανταγωνισμού σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με τις δύο χώρες να επενδύουν συνεχώς σε νέες τεχνολογίες και οπλικά συστήματα.

Θα επιμείνει η Γαλλία στις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα ή θα ανοίξει τον δρόμο για εξοπλιστική «ισοδυναμία» με την Τουρκία;