Live Κίνηση
Περισσότερα
Mercedes-Benz EQ

Mercedes-Benz EQA: Πρωτοποριακό σύστημα εκμετάλλευσης της θερμότητας

Ελλάδα 10:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Mercedes-Benz EQA: Πρωτοποριακό σύστημα εκμετάλλευσης της θερμότητας

Mercedes-Benz EQ

Mercedes-Benz EQA: Πρωτοποριακό σύστημα εκμετάλλευσης της θερμότητας

Mercedes-Benz EQ

Σε ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο όπως η νέα EQA, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της θερμότητας που εκλύεται απαιτεί ιδιαίτερη μελέτη για την καλύτερη απόδοση της μπαταρίας και τη μεγιστοποίηση της αυτονομίας. Και η Mercedes-Benz οδηγεί τις εξελίξεις και σ’ αυτόν τον τομέα.

Advertisement
Advertisement

Η διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας και η πιο σωστή απόδοση της μπαταρίας κάτω από όλες τις εξωτερικές συνθήκες απαιτούν μία πολύ προσεκτική μελέτη του συστήματος διαχείρισης της θερμότητας.

Η αυτονομία ενός ηλεκτρικού οχήματος επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ισορροπία στην θερμοκρασία της μπαταρίας, και η Mercedes-Benz έχει φροντίσει στην EQA να εξελίξει ένα πολύ σύγχρονο σύστημα, το οποίο να εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή απόδοση σε κάθε κυκλοφοριακή συνθήκη που θα κληθεί να βρεθεί η EQA.

Aρχικά, η ύπαρξη ενός αυτόματου κλιματισμού ως στάνταρ, παρέχει στην ΕQA τις ίδιες υψηλές δυνατότητες που συναντώνται και σε όλες τις άλλες Mercedes-Benz. Η αντλία θερμότητας του βασικού εξοπλισμού αποτελεί στοιχείο του υπερσύγχρονου συστήματος θερμικής διαχείρισης (thermal management system). Το σύστημα έχει διαμορφωθεί για εξαιρετική αποδοτικότητα, και συνεπώς μέγιστη αυτονομία, χάρη σε πολυάριθμες καινοτόμες λεπτομέρειες, όπως η αξιοποίηση της θερμότητας που αποβάλλεται από το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης της κίνησης.

Advertisement
Advertisement

eqa-2020-d1000x600

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης του συστήματος προκλιματισμού στο εσωτερικό της EQA πριν την έναρξη μιας διαδρομής. Η λειτουργία ελέγχεται κατευθείαν από το σύστημα infotainment MBUX ή μέσω της εφαρμογής Mercedes me App. Kάνοντας χρήση της δυνατότητας ενεργοποίησης του προκλιματισμού, ο οδηγός μπορεί να προγραμματίσει την λειτουργία αυτή κάθε φορά που ξεκινά ένα ταξίδι ή να το εντάξει σε ένα τακτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα λειτουργίας.

Advertisement

Το σύστημα αυτό μπορεί να ενεργοποιείται αυτόματα για πέντε λεπτά από τη στιγμή που το όχημα ξεκλειδώνεται ενώ όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του προκλιματισμού, η οποία διαρκεί μάξιμουμ για μία ώρα, ειδοποιείται με το ανάλογο μήνυμα ο οδηγός. Στην λειτουργία ECO το σύστημα περιορίζει τις ανάγκες του σε ενέργεια, αυξάνοντας έτσι την αυτονομία σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες όπου απαιτείται η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας της μπαταρίας.

Advertisement

Η νέα EQA διαθέτει επίσης ένα εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης, η οποία περιλαμβάνει μία αντλία θερμότητας ως στάνταρ. Το σύστημα λειτουργεί με ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπο, καθώς αξιοποιεί την θερμότητα που εκλύεται από το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, μεταφέροντάς την στο σαλόνι και ζεσταίνοντας τον χώρο των επιβατών. Αυτό περιορίζει σημαντικά τις απώλειες σε ενέργεια της μπαταρίας και, όπως είναι αναμενόμενο, αυξάνει την αυτονομία του οχήματος.

Η EQA εφοδιάζεται με μία εξελιγμένη αντλία θερμότητας, η οποία ανακυκλώνει τον θερμό αέρα μέσα από διάφορες λειτουργίες, είτε από την μεγιστοποίηση της αναλογίας ανακυκλώμενου προς φρέσκου αέρα, είτε εκμεταλλευόμενη την θερμότητα που προκύπτει από την αύξηση της θερμοκρασίας της μπαταρίας πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Advertisement

Σε κάθε περίπτωση το σύστημα ανακύκλωσης της ενέργειας και του θερμού αέρα στην ΕQA είναι ιδιαίτερα εξελιγμένο, μην αφήνοντας και την παραμικρή ποσότητα ενέργειας να πάει χαμένη. Επικεντρώνοντας την προσπάθειά της στην μέγιστη δυνατή απόδοση της μπαταρίας και την αύξηση της ηλεκτρικής αυτονομίας του αυτοκινήτου, η  Mercedes-Benz φέρνει στην αγορά την πιο εξελιγμένη ηλεκτροκίνηση των ημερών μας, και μάλιστα στην πιο προσιτή εκδοχή που αντιπροσωπεύει η EQA.

Διαβάστε επίσης:
Mercedes-Benz EQA: Κορυφαία απόδοση και αυτονομία
Mercedes-Benz EQA: Με εντυπωσιακό ψηφιακό κόσμο
Τα ξεχωριστά πακέτα εξοπλισμού της Mercedes-Benz EQA