Live Κίνηση
Περισσότερα
Mercedes-Benz EQ

Mercedes-Benz EQA: Η εξέλιξη του Navigation για την εποχή της ηλεκτροκίνησης

Ελλάδα 21:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Mercedes-Benz EQA: Η εξέλιξη του Navigation για την εποχή της ηλεκτροκίνησης

Mercedes-Benz EQ

Mercedes-Benz EQA: Η εξέλιξη του Navigation για την εποχή της ηλεκτροκίνησης

Mercedes-Benz EQ

Η ηλεκτροκίνηση δημιουργεί πολλές νέες προκλήσεις για όλα τα συστήματα των αυτοκινήτων. Και η Mercedes-Benz φροντίζει να εφοδιάσει τη νέα EQA με ένα πρωτοποριακό σύστημα πλοήγησης με “Ηλεκτρική Νοημοσύνη”, δημιουργώντας έναν πραγματικό φύλακα-άγγελο για τον οδηγό στις μετακινήσεις του.

Advertisement
Advertisement

Η σύγχρονη κινητικότητα και η καθιέρωση της ηλεκτροκίνησης έρχεται να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τα ταξίδια και τις μετακινήσεις μας. Η διαδρομή μας δεν θα καθορίζεται πλέον μόνο από την κάλυψη της απόστασης στο βέλτιστο χρόνο, αλλά και από άλλες παραμέτρους όπως είναι η αυτονομία της μπαταρίας και ο τύπος ή η διαθεσιμότητα των σημείων φόρτισης.

Στην πρόκληση της νέας εποχής, η Mercedes-Benz απαντά με μιας νέας γενιάς σύστημα πλοήγησης στην EQA, το οποίο διαθέτει αυτό που η εταιρία ονομάζει “Εlectric Intelligence”. Ουσιαστικά πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή στα μέχρι σήμερα γνωστά συστήματα Navi, το οποίο αναλαμβάνει να υπολογίζει δεκάδες παραμέτρους έτσι ώστε να απαλλάξει τον οδηγό από το άγχος της αυτονομίας και να τον φέρει όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστο στον προορισμό του.

Advertisement
Advertisement

Ένα τυπικό σύστημα πλοήγησης αρκείται στο να υπολογίσει την διαδρομή με βάση κάποιες απλές παραμέτρους. Στο σύστημα που έχει τοποθετηθεί στη νέα EQA λαμβάνονται υπόψη στοιχεία που σχετίζονται με την ηλεκτρική αυτονομία του αυτοκινήτου σε πραγματικό χρόνο, την κατανάλωση ρεύματος σε κάθε δεδομένη στιγμή, την τοπογραφία της διαδρομής (αν έχει ανηφόρες όπου θα καταναλωθεί περισσότερη ενέργεια ή κατηφόρες όπου θα ανακτηθεί πίσω η ενέργεια που χάθηκε), την θερμοκρασία που επικρατεί κατά την διαδρομή ή στα σημεία φόρτισης (έτσι ώστε να προετοιμάσει την μπαταρία) και πολλά ακόμα.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Advertisement

Βεβαίως λειτουργεί και ως κλασικό Navigation κάνοντας τους υπολογισμούς για τη συντομότερη διαδρομή και προειδοποιώντας για το αν υπάρχει ατύχημα ή μποτιλιάρισμα εμπρός. Τα στοιχεία αυτά όμως επεξεργάζονται πλέον με ένα διαφορετικό στόχο, καθώς πρέπει να συνυπολογιστεί ο αριθμός και ο τύπος των φορτιστών που υπάρχουν στην διαδρομή, ποια ικανότητα φόρτισης έχει ο κάθε ένας από αυτούς και αν είναι διαθέσιμοι στην ώρα που προβλέπεται να φθάσει εκεί η EQA.

To έξυπνο αυτό σύστημα πλοήγησης έχει ακόμα πιο εξελιγμένες δυνατότητες, όπως για παράδειγμα το να προτείνει στον οδηγό σημεία φόρτισης τα οποία μπορεί να μην εξυπηρετούν για ένα πλήρες γέμισμα της μπαταρίας, του παρέχουν όμως την δυνατότητα να πάρει όσο ρεύμα χρειάζεται έτσι ώστε να φθάσει στον φορτιστή της αρεσκείας του όπου και θα κάνει το μεγαλύτερο διάλειμμα. Έτσι για παράδειγμα το σύστημα πλοήγησης της νέας EQA μπορεί να προτείνει την επιλογή για δύο μικρότερες στάσεις φόρτισης σε πιο αδύναμους  φορτιστές αντί για μία φόρτιση με μεγαλύτερη διάρκεια σε έναν φορτιστή, με σημαντικά κέρδη στον χρόνο που θα ολοκληρωθεί η διαδρομή.

Advertisement

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

eqa-2020-h1000x600

Αν η κατάσταση της μπαταρίας πλησιάζει στο να γίνει κρίσιμη σε ότι αφορά την ολοκλήρωση του ταξιδιού, το Navigation με “Electric Intelligence” της EQA, προτείνει στον οδηγό να προχωρήσει σε διάφορες ενέργειες, όπως στο να κλείσει τον κλιματισμό ή να επιλέξει το οικονομικό πρόγραμμα οδήγησης ECO. Στην τελευταία περίπτωση γίνεται ακόμα και ο υπολογισμός της βέλτιστης μέσης ωριαίας ταχύτητας που χρειάζεται για να φθάσει το αυτοκίνητο στο σημείο φόρτισης, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα μείνει από ρεύμα.

Advertisement

Η διαδρομή μπορεί να σχεδιαστεί πριν την έναρξη της διαδρομής μέσα από την εφαρμογή Mercedes me App και στην συνέχεια τροφοδοτείται το σύστημα του αυτοκινήτου, αφού πρώτα γίνει η απαραίτητη ενημέρωση για τις συνθήκες που επικρατούν στην πορεία που έχει επιλεγεί. Το σύστημα παρακολουθεί όλα τα δεδομένα ανά δύο λεπτά κατά την διάρκεια του ταξιδιού και είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να επιτρέπει στον οδηγό να παρεμβαίνει αλλάζοντας την διαδρομή ανάλογα με τις επιθυμίες του, ή επεμβαίνοντας σε διάφορες παραμέτρους ασφαλείας, όπως για παράδειγμα το μίνιμουμ της ενέργειας της μπαταρίας ώστε να μπει το σύστημα στην λειτουργία ασφαλούς άφιξης σε έναν σταθμό φόρτισης.

Μια ακόμα σημαντική παράμετρος που λαμβάνεται υπόψη είναι η επιλογή ενός σημείου φόρτισης όπου η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Η Mercedes-Benz είναι ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που έχει καταγράψει τους σταθμούς με την συγκεκριμένη πιστοποίηση, κάτι που σημαίνει ότι οι ποσότητες ενέργειας που χρησιμοποιούνται για τη φόρτιση αντισταθμίζονται με πράσινη ισχύ. Χάρη στο εξελιγμένο σύστημα Navigation με “Electric Intelligence” αλλά και την αναβαθμισμένη εφαρμογή Mercedes me, ο οδηγός μπορεί να βάλει ως κριτήριο και αυτή την παράμετρο, έτσι ώστε οι μετακινήσεις του να έχουν μηδενικό αποτύπωμα σε ότι αφορά την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Mercedes-Benz EQA: Κορυφαία απόδοση και αυτονομία
Mercedes-Benz EQA: Με εντυπωσιακό ψηφιακό κόσμο
Τα ξεχωριστά πακέτα εξοπλισμού της Mercedes-Benz EQA