Live Κίνηση
Περισσότερα
Mercedes-Benz EQ

Mercedes-Benz EQA: Εξελιγμένο σύστημα πλοήγησης ειδικά για την ηλεκτροκίνηση

Ελλάδα 23:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Mercedes-Benz EQA: Εξελιγμένο σύστημα πλοήγησης ειδικά για την ηλεκτροκίνηση

Mercedes-Benz EQ

Mercedes-Benz EQA: Εξελιγμένο σύστημα πλοήγησης ειδικά για την ηλεκτροκίνηση

Mercedes-Benz EQ

Η εποχή που τα συστήματα πλοήγησης απλά σας έλεγαν που να στρίψετε έχει περάσει. Στη νέα Mercedes-Benz EQA το εξελιγμένο Navigation με Electric Intelligence αναλαμβάνει πολύ περισσότερες πρωτοβουλίες, κάνοντας την ζωή του οδηγού πιο άνετη και την διαδρομή του πολύ πιο σίγουρη.

Advertisement
Advertisement

Ανάμεσα στις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η ηλεκτροκίνηση είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα ταξιδεύουμε. Ο σωστός προγραμματισμός και η επιλογή της διαδρομής με βάση και τα σημεία φόρτισης είναι πλέον κρίσιμης σημασίας, και η νέα Mercedes-Benz EQA είναι κατάλληλα εξοπλισμένη για αυτό τον σκοπό. Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα νέο σύστημα πλοήγησης με χαρακτηριστικά «Ηλεκτρικής Νοημοσύνης», το οποίο υπολογίζει δεκάδες παραμέτρους προκειμένου να απαλλάξει τον οδηγό από το άγχος της αυτονομίας και να τον φέρει όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστο στον προορισμό του.

Ένα κλασικό σύστημα πλοήγησης απλά υπολογίζει την συντομότερη διαδρομή. Όχι όμως και αυτό της EQA. Στην περίπτωσή της το Navigation με Electric Intelligence λαμβάνει υπόψη στοιχεία από την ηλεκτρική αυτονομία, την τρέχουσα κατανάλωση τη δεδομένη στιγμή του ταξιδιού, την τοπογραφία της υπολογισμένης διαδρομής (για λόγους κατανάλωσης ενέργειας) και την θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής, καθώς οι μεταβολές της θερμοκρασίας επιδρούν και στην απόδοση της μπαταρίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο προσφέρονται εδώ

Advertisement
Advertisement

Δεν μένει όμως μόνο σε αυτά: παρακολουθεί και ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για την επιβάρυνση της κυκλοφορίας στην επιλεγμένη διαδρομή και γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τον αριθμό των φορτιστών που υπάρχουν σε αυτήν, αν είναι διαθέσιμοι και ποια δυνατότητα φόρτισης έχει ο καθένας τους. Και επειδή πολλές φορές δεν χρειάζεται μία πλήρης φόρτιση, το έξυπνο αυτό σύστημα πλοήγησης, υπολογίζει και προτείνει στον οδηγό τα επιλεγμένα σημεία φόρτισης και τον χρόνο που χρειάζεται σε αυτά για να μπορέσει να συνεχίσει με ασφάλεια την πορεία του. Έτσι για παράδειγμα το σύστημα πλοήγησης της νέας EQA μπορεί να προτείνει την επιλογή για δύο μικρότερες στάσεις φόρτισης σε πιο ισχυρούς φορτιστές αντί για μία φόρτιση με μεγαλύτερη διάρκεια σε έναν φορτιστή, με σημαντικά κέρδη στο χρόνο στον οποίο θα ολοκληρωθεί η διαδρομή.

Αν η αυτονομία έχει μειωθεί τόσο ώστε να είναι κρίσιμη για την ολοκλήρωση της διαδρομής, το σύστημα συστήνει στον οδηγό να κλείσει τον κλιματισμό, ή να επιλέξει το πρόγραμμα οδήγησης ECO. Επιπρόσθετα, στο πρόγραμμα ECO, το Navi υπολογίζει την βέλτιστη μέση ταχύτητα προκειμένου το αυτοκίνητο να φτάσει μέχρι τον επόμενο σταθμό φόρτισης ή στον τελικό του προορισμό. Αν μάλιστα το σύστημα DISTRONIC είναι σε λειτουργία η συγκεκριμένη ταχύτητα ενεργοποιείται αυτόματα.

Advertisement

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο προσφέρονται εδώ

Advertisement

Ο σχεδιασμός της διαδρομής μπορεί να γίνει και μέσα από την εφαρμογή Mercedes me App και στη συνέχεια να περάσει στο σύστημα πλοήγησης της EQA πριν αρχίσει το ταξίδι, αφού όμως γίνει αυτόματη ενημέρωση για τα νέα δεδομένα που μπορεί να έχουν προκύψει στο μεταξύ στη διαδρομή. Η ενημέρωση αυτή γίνεται κάθε φορά που ξεκινά ένα ταξίδι ενώ ανανεώνεται κάθε δύο λεπτά κατά την διάρκειά του.

Παρά την πλήρη αυτοματοποίηση, ο οδηγός μπορεί να παρεμβαίνει όποτε αυτός το επιθυμεί και να αλλάζει τα δεδομένα, επιλέγοντας ο ίδιος την διαδρομή που επιθυμεί ή αλλάζοντας παραμέτρους ασφαλείας όπως για παράδειγμα το πιο ποσοστό της ενέργειας στην μπαταρία θεωρεί κρίσιμο για να μπει το σύστημα στην λειτουργία ασφαλούς άφιξης σε έναν σταθμό φόρτισης.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο προσφέρονται εδώ

Advertisement

Διαβάστε επίσης:
Mercedes-Benz EQA: Κορυφαία απόδοση και αυτονομία
Mercedes-Benz EQA: Με εντυπωσιακό ψηφιακό κόσμο
Τα ξεχωριστά πακέτα εξοπλισμού της Mercedes-Benz EQA