Live Κίνηση
Περισσότερα
Men + Speed

Διαδίκτυο και σχέσεις

Ελλάδα 9:21
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διαδίκτυο και σχέσεις

Men + Speed

Διαδίκτυο και σχέσεις

Men + Speed

Η αλήθεια είναι ότι το Διαδίκτυο αποτελεί στις μέρες μας ένα μεγάλο κεφάλαιο. Μπορεί τόσο να συμβάλει στην εξέλιξη της προσωπικότητάς μας μέσα από τις απεριόριστες δυνατότητες που μας προσφέρει όσο και να μας απομονώσει. Πολλοί ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο μέσο όχι μόνο δεν μας ευεργετεί, αλλά, αντιθέτως, μας προσδίδει μια αίσθηση γενικευμένου στρες, καθώς υπερφορτώνει τον εγκέφαλό μας με πληροφορίες που δεν προλαβαίνουμε να επεξεργαστούμε. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συχνά παγιδεύονται στα ιδανικά και στις υποσυνείδητες προσδοκίες που καλλιεργεί ο ψηφιακός κόσμος, με αποτέλεσμα να μην κοινωνικοποιούνται, αλλά και να απομονώνονται ολοένα πιο πολύ από αγαπημένα πρόσωπα και φίλους, υπό τον φόβο των προσωπικών ελλειμμάτων και της αναξιότητας.

Advertisement
Advertisement

Το φλερτ, είτε μέσω της περιπλάνησης και του σχολιασμού των φωτογραφιών είτε μέσω των συνομιλιών με άτομα του αντίθετου ή και του ίδιου φύλου, είναι ίσως η πιο διαδεδομένη δραστηριότητα μεταξύ των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με νέα πρόσωπα και καταστάσεις που του δημιουργούν έναν αέρα ανανέωσης. Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι κατά πόσο απειλείται η αληθινή ερωτική σχέση ενός ατόμου από τις δραστηριότητες αυτές. Συνιστά η αλληλεπίδραση με τρίτα πρόσωπα μέσω του Ίντερνετ μια μορφή απιστίας ή όχι;

Οι ειδικοί στο πεδίο των διαπροσωπικών σχέσεων πρόσφατα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χρήστες που αλληλεπιδρούν τακτικά με τρίτα πρόσωπα μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο όχι μόνο για να προκαλέσουν προστριβές και συγκρούσεις στο εσωτερικό της σχέσης τους, αλλά και για να απιστήσουν ή ακόμη και για να πάρουν διαζύγιο. Μάλιστα, μεγάλο ποσοστό απατημένων συζύγων στην Αμερική έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τα αδιάσειστα ερωτικά στοιχεία από τους προσωπικούς ιντερνετικούς λογαριασμούς των συντρόφων του, με σκοπό να τους ενοχοποιήσουν και να πάρουν διαφόρων ειδών αποζημιώσεις.

Η αλήθεια είναι ότι η σκόπιμη απόκρυψη πληροφοριών από τον πρωτογενή σύντροφο ή ακόμα και η δημιουργία μιας πλατωνικής ρομαντικής σχέσης στο Διαδίκτυο μπορούν να οδηγήσουν το άτομο, συνειδητά ή μη, στη δημιουργία μιας παράλληλης ψηφιακής ζωής και να διαταράξουν σε σημαντικό βαθμό την πραγματική σχέση του. Ενδεικτικό στοιχείο είναι ο χρόνος που καταναλώνει κάποιος σε αυτά τα Μέσα. Μερικοί ξυπνούν ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου τους προκειμένου να ελέγξουν τις ειδοποιήσεις στο κινητό τους και κάπως έτσι, αρχίζουν να δημιουργούν μια σχέση εξάρτησης όχι μόνο με τα Μέσα αλλά και με τους ανθρώπους πίσω από αυτά. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά κάποιος όταν δέχεται σχετικές παρατηρήσεις είναι αξιοσημείωτος. Κάποιοι γίνονται πολύ κτητικοί με τις έξυπνες συσκευές τους και αρχίζουν να βάζουν κωδικούς ασφαλείας ή να τις κρύβουν προκειμένου να μην είναι πλέον προσβάσιμες σε κανέναν.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί πράγματι οι νέες τεχνολογίες να ευνοούν το εξωσυζυγικό φλερτ και την απιστία. Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα προαναφερόμενα μέσα δεν αρκούν από μόνα τους για να οδηγήσουν σε τελική αποσύνθεση ενός ζευγαριού, εάν αυτό δεν αντιμετωπίζει από πριν ανεπίλυτα προβλήματα που απλώς το Διαδίκτυο ξεσκέπασε. Οι λόγοι που οδηγούν κάποιον στην απιστία μπορεί να είναι πολλοί, με πρώτους και καλύτερους τη ρουτίνα και τη μέτρια συναισθηματική και σεξουαλική ικανοποίηση που εισπράττει κάποιος από την υπάρχουσα σχέση του. Στη συνέχεια ακολουθούν η παραμέληση της εικόνας του/της συντρόφου, η ανάγκη για επιβεβαίωση από τρίτο πρόσωπο (κυρίως στη μέση ηλικία) και η σοβαρή διαταραχή της επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι.

Η απιστία, ακόμα κι όταν περιορίζεται στον χώρο του Διαδικτύου, χωρίς να εμπεριέχει το στοιχείο της σωματικής σεξουαλικής επαφής, μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στη σχέση του ζευγαριού. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η απιστία μπορεί να λειτουργήσει και ανανεωτικά για ένα ζευγάρι, αναζωπυρώνοντας το ερωτικό του ενδιαφέρον και απεγκλωβίζοντάς το από τον εφησυχασμό της καθημερινότητας.

Είναι το καμπανάκι που μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να επαναπροσδιορίσει πράγματι το νόημα και τα «θέλω» της σχέσης του. Ας θυμηθεί λοιπόν ο καθένας από εμάς πώς είναι να φροντίζει πραγματικά τον εαυτό του και τον άνθρωπο που έχει δίπλα του, χωρίς να εγκλωβίζεται σε ψηφιακές πραγματικότητες που μοιάζουν ιδανικές. Η αλήθεια είναι αυτό που ζούμε εγώ και εσύ. Άσε το κινητό και το tablet στην άκρη και έλα να δημιουργήσουμε μαζί αναμνήσεις και εμπειρίες που θα μας συντροφεύουν στο υπόλοιπο της ζωής μας… η οποία είναι μία και μοναδική!

Advertisement

 

 

Advertisement

Από τον δρα Θάνο Ε. Ασκητή, νευρολόγο-ψυχίατρο, πρόεδρο του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας