Live Κίνηση
Περισσότερα
Jaguar Land Rover

Jaguar: Νέο ηλεκτρικό sport αυτοκίνητο (+video)

Ελλάδα 6:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Jaguar: Νέο ηλεκτρικό sport αυτοκίνητο (+video)

Jaguar Land Rover

Jaguar: Νέο ηλεκτρικό sport αυτοκίνητο (+video)

Jaguar Land Rover

Η Jaguar αποκάλυψε το πρώτο της… εικονικό πλήρως ηλεκτροκίνητο σπορ αυτοκίνητο, το οποίο κάνει το ντεμπούτο του στο Gran Turismo Sport κατά την εκδήλωση Gran Turismo World Tour στο Τόκιο.

Advertisement
Advertisement

 

Η Jaguar αποκάλυψε το πρώτο της… εικονικό πλήρως ηλεκτροκίνητο σπορ αυτοκίνητο, την Jaguar Vision Gran Turismo Coupé. Η πλήρως ηλεκτρική Jaguar Vision GT Coupé σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε εξ αρχής με έμπνευση από τη μοναδική παράδοση αγωνιστικών της εταιρείας. Η φουτουριστική της σχεδίαση είναι εμπνευσμένη από τις εμβληματικές C-type και D-type, ενώ η αγωνιστική της απόδοση βασίστηκε τεχνικά στα αγωνιστικά I-Type 4 Formula E και I-Pace eTROPHY της Jaguar.

Advertisement
Advertisement

Η ομάδα σχεδιαστών της Jaguar είχε απόλυτη δημιουργική ελευθερία για την ανάπτυξη των αναλογιών και των επιφανειών αυτής της ψηφιακής Jaguar του μέλλοντος. Ο Julian Thomson, Διευθυντής Σχεδιασμού της Jaguar, δήλωσε: «Επικεφαλής ήταν εξ ολοκλήρου οι νεότεροι σχεδιαστές μας και το Project αποτελούσε για εκείνους μια ευκαιρία ζωής. Η ομάδα έκανε φοβερή δουλειά δημιουργώντας κάτι που διακρίνεται μεν σαφώς ως Jaguar, εμπνέεται δε από το εμβληματικό παρελθόν μας χωρίς, όμως, να περιορίζεται σε αυτό». Δίνοντας ισχύ 1.020 PS (750 kW), ροπή 1.200 Nm και 0-100 km/h σε λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα, η Jaguar Vision GT Coupé, θα είναι διαθέσιμη για τους fun του video game GT Sport από τα τέλη Νοεμβρίου. Ο Kazunori Yamauchi, δημιουργός του Gran Turismo, Πρόεδρος της Polyphony Digital Inc., δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε σήμερα την Jaguar Vision Gran Turismo Coupé. Ήταν μια μοναδική εμπειρία για εμάς, να δουλεύουμε με τον Julian Thomson, τον νέο διευθυντή σχεδιασμού της Jaguar».

Εξωτερική σχεδίαση

Advertisement

Η επιρροή της αγωνιστικής παράδοσης της Jaguar είναι ολοφάνερη στις εξωτερικές γραμμές, που μοιάζουν με αυτές των εμβληματικών και κυρίαρχων στο Le Mans C-type και D-type. H Jaguar Vision GT Coupé μάλιστα διαθέτει πτυσσόμενο αεροδυναμικό φτερό για βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης αλλά και της αρνητικής άντωσης.Το σχήμα του πρωτοτύπου δανείζεται σχήματα και αναλογίες από τρία αυτοκίνητα-σταθμούς στην αγωνιστική πορεία της Jaguar, τις C-type, D-type και E-type. Τα μπροστινά «φτερά» θυμίζουν την C-type, το αεροδυναμικό σχήμα είναι εμπνευσμένο από την D-type με το χαρακτηριστικό μακρύ καπό, ενώ η καμπίνα παραπέμπει στην ελαφριά E-type.

Advertisement

Στην ψηφιακή του πραγματικότητα το sport ηλεκτρικό όχημα EV είναι κατασκευασμένο από πειραματικά ελαφριά υλικά, με το αυτοφερόμενο monocoque αμάξωμα να είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και κράματα αλουμινίου. Η ελαφριά κατασκευή θεωρητικά ζυγίζει μόλις 1.400 κιλά με κατανομή βάρους 50:50. Η Vision GT Coupé είναι η πρώτη Jaguar που φέρει το εμβληματικό ανάγλυφο σήμα στην μπροστινή μάσκα. Πέραν αυτού, οι ιστορικές αναφορές συνεχίζονται με τις διπλές υποδοχές φόρτισης που πλαισιώνουν την ουρά και είναι εμπνευσμένες από την επαναστατική σεντάν Jaguar XJ του 1968.

Εσωτερική σχεδίαση

Το εσωτερικό της Jaguar Vision GT Coupé δίνει μία διαχρονική πολυτέλεια, με εντυπωσιακά σύνθετες λεπτομέρειες. Ο Chris Shaw, Σχεδιαστής Εσωτερικού Σχεδιασμού, Jaguar Advanced Design, δήλωσε: «Προσπαθήσαμε πραγματικά να φανταστούμε πώς θα μπορούσε να μοιάζει το εσωτερικό μιας μελλοντικής σπορ Jaguar. Η αρχιτεκτονική της είναι οπτικά ελαφριά, απλή και θεαματική».

Advertisement

Το πιλοτήριο είναι κατασκευασμένο κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να περιβάλλει τον οδηγό, δημιουργώντας μια αγωνιστική εμπειρία που θυμίζει εκείνη των κυρίαρχων στο Le Mans D-type της Jaguar. Επιπλέον, διαθέτει ψηφιακά πλαϊνά κρύσταλλα επαυξημένης πραγματικότητας για ακόμα καλύτερη οπτική σε κάθε πλευρά του αυτοκινήτου, ενώ το κρύσταλλο επισημαίνει τους κινδύνους και τα εμπόδια, ενισχύοντας την αντίληψη του οδηγού. Συμπληρωματικά, μπροστά από τον οδηγό υπάρχει ένας διαφανής πίνακας πληροφοριών, όπου εμφανίζονται τρισδιάστατες πληροφορίες εμπνευσμένες από τους εμβληματικούς μετρητές Smiths.

Ο ιδιαίτερος ήχος της Vision GT Coupé δημιουργήθηκε από ηχογραφήσεις του soundtrack της D-type. Ο αγωνιστικών προδιαγραφών κινητήρας XK 3,8 λίτρων παρέχει ένα μοναδικό μοτίβο, το οποίο κατόπιν επεξεργασίας μεταλλάσσεται σε ένα φουτουριστικό και ιδιαίτερο ηλεκτρικό soundtrack.

Επιδόσεις

Για να επιτύχει την αγωνιστική απόδοση της Jaguar Vision GT Coupé, η σχεδιαστική ομάδα απευθύνθηκε στους ίδιους τους μηχανικούς της Panasonic Jaguar Racing. Το αυτοκίνητο λειτουργεί (στα πλαίσια του παιχνιδιού) με τρεις ισχυρούς, συμπαγείς κινητήρες, με τον έναν να κινεί τους δύο μπροστινούς τροχούς, και καθέναν από τους άλλους δύο να κινούν καθέναν από τους πίσω τροχούς, παράγοντας από κοινού συνδυαστικά 1,020PS (750kW) και 1,200Nm. Οι παίκτες θα αναπτύσσουν ταχύτητα από 0-100 km/h σε λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα και θα μπορούν να φτάσουν μέγιστη ταχύτητα άνω των 320 χλμ.

Οι παίκτες θα μπορούν να… κατεβάσουν την Jaguar Vision GT Coupé στο Gran Turismo Sport για το Sony PlayStation 4 από τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ θα δοκιμαστεί από παίκτες στον τελευταίο γύρο της εκδήλωσης της Sony, Gran Turismo World Tour, στο Tokyo Motor Show στην Ιαπωνία, 26-27 Οκτωβρίου.