Live Κίνηση
Περισσότερα
Jaguar Land Rover PHEV

Jaguar I-Pace: Αυτονομία και τρόποι φόρτισης

Ελλάδα 13:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Jaguar I-Pace: Αυτονομία και τρόποι φόρτισης

Jaguar Land Rover PHEV

Jaguar I-Pace: Αυτονομία και τρόποι φόρτισης

Jaguar Land Rover PHEV

Η Jaguar I-Pace, το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της εταιρείας, διακρίνεται για την υψηλή αυτονομία της και τους εύκολους τρόπους φόρτισής της.

Advertisement
Advertisement

Πιστή στο όραμά της για έναν «πράσινο» πλανήτη η Jaguar, έχει… αγκαλιάσει την ηλεκτροκίνηση κατασκευάζοντας το πρώτο της μοντέλο σχετικής τεχνολογίας.

Ο λόγος για την I‑Pace η οποία κινείται από δύο μόνιμα σύγχρονα ηλεκτρικά μοτέρ με μαγνήτες που ενσωματώνονται στους εμπρός και πίσω άξονες. Αυτά τα μοτέρ παρέχουν 400PS και 696Nm ωφέλιμης άμεσης ροπής. Με ενσωματωμένο σύστημα All Wheel Drive, η I‑PACE επιταχύνει από το 0-100km/h σε 4,8 δευτερόλεπτα.

Advertisement
Advertisement

Αυτονομία

Μέρος του κινητήριου συνόλου της I-Pace είναι και η μπαταρία χωρητικότητας των 90 KWh η οποία έχει σχεδιαστεί για μεγάλη διάρκεια ζωής και υποστηρίζει παρατεταμένες περιόδους βιώσιμης μέγιστης ισχύος. Η θέση της μπαταρίας στο μεταξόνιο παρέχει στο όχημα χαμηλό κέντρο βάρους, που φυσικά ευνοεί τη δυναμική του οχήματος, καθιστώντας την I‑PACE ένα πραγματικό αυτοκίνητο Η I-PACE έχει αυτονομία 470 km στον κύκλο WLTP. Αυτό είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού μιας προηγμένης μπαταρίας ιόντων λιθίου με χωρητικότητα 90kWh και του συντελεστή οπισθέλκουσας 0,29Cd της I-PACE.

Διαβάστε εδώ: Τα πάντα για την Jaguar E-Pace PHEV

Advertisement

Πώς βελτιστοποιείται η αυτονομία

Advertisement

Για μέγιστη αυτονομία, η I‑PACE χρησιμοποιεί ένα σύστημα βελτιωμένης ανατροφοδότησης πέδησης που αξιοποιεί όλη την ενέργεια πέδησης. Μόλις το πόδι σας «αφήσει» από το πεντάλ γκαζιού, το σύστημα παρέχει ανατροφοδοτική πέδηση, που άνετα επιβραδύνει την I‑Pace ενώ μετατρέπει την ισχύ που δημιουργείται για τη βελτιστοποίηση της αυτονομίας της μπαταρίας.

Ακραίες θερμοκρασίες

Οι ακραίες χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διατηρηθεί το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας. Το μοντέλο διαθέτει εκλεπτυσμένα   συστήματα θερμικής διαχείρισης που βοηθούν τη διατήρηση της μπαταρίας στη βέλτιστη θερμοκρασία της και την ελαχιστοποίηση της επίπτωσης των εξωτερικών θερμοκρασιών στην αυτονομία του αυτοκινήτου.

Advertisement

Διαβάστε εδώ: Τα πάντα για την Jaguar E-Pace PHEV

Στυλ οδήγησης

Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες στην αυτονομία είναι ο οδηγός. Συχνά η υψηλή επιτάχυνση έχει  αρνητική επίδραση στην κατάσταση φόρτισης, ενώ η σταθερή ταχύτητα θα βοηθήσει τη διατήρηση της αυτονομίας. Η σταδιακή επιτάχυνση επίσης μπορεί να μειώσει την ανάγκη για απότομο φρενάρισμα, το οποίο καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.

Jag-i-pace-boi-9

Διαβάστε εδώ: Τα πάντα για την Jaguar E-Pace PHEV

Εσωτερικός κλιματισμός

Ο οδηγός μπορεί να ενεργοποιήσει τη θέρμανση ή τον κλιματισμό εκ των προτέρων μέσω της εφαρμογής Jaguar Remote ρυθμίζοντας την ιδανική θερμοκρασία πριν μπει στο όχημα. Μέσω του συστήματος pre-conditioning -ενώ η Jaguar φορτίζεται – η ιδανική θερμοκρασία επιτυγχάνεται χωρίς να καταναλώνεται ενέργεια από την μπαταρία.

Λειτουργία Eco

Βοηθάει στη διατήρηση της αυτονομίας της I-Pace μειώνοντας την εξάντληση της ενέργειας. Πραγματοποιεί επίσης μερικές αλλαγές στη θερμοκρασία της καμπίνας, την επανακυκλοφορία του αέρα και έναν αριθμό άλλων χαρακτηριστικών του αυτοκίνητου. Ο οδηγός μπορεί να παρακάμψει αυτές τις αλλαγές με την κανονική λειτουργία του κάθε χαρακτηριστικού ή μέσω των ρυθμίσεων του μενού.

Jaguar I-Pace

Φόρτιση στο σπίτι

Για βέλτιστη φόρτιση στο σπίτι, μπορεί να εγκατασταθεί ένας οικιακός επιτοίχιος φορτιστής (Wallbox) που προτείνει η Jaguar και να χρησιμοποιηθεί το καλώδιο φόρτισης Mode 3. Η I-Pace είναι εξοπλισμένη με έναν τριφασικό ενσωματωμένο φορτιστή 11kW AC (εναλλασσόμενου ρεύματος), που επαναφορτίζει το όχημά  κατά τη διάρκεια της νύχτας και προσφέρει αυτονομία έως 65km ανά ώρα.

Επίσης, παρέχεται ένα καλώδιο φόρτισης Mode 2, κατάλληλο για οικιακή πρίζα. Όταν χρησιμοποιείται οικιακή πρίζα, ο ρυθμός φόρτισης είναι πιο αργός συγκριτικά με έναν επιτοίχιο φορτιστή (έως 11km αυτονομία την ώρα), αλλά αρκεί για την κάλυψη μιας μέσης καθημερινής διαδρομής 60km, εάν το όχημα φορτίζεται όλη τη νύχτα.

Δημόσια φόρτιση

Η I-Pace συνοδεύεται από ένα καλώδιο Mode 3 που συνδέεται σε δημόσια σημεία φόρτισης AC (εναλλασσόμενου ρεύματος), που αποτελεί το ισχύον πρότυπο στις περισσότερες χώρες. Γίνεται εύκολα να εντοπιστούν δημόσια σημεία φόρτισης AC σε πολλαπλές τοποθεσίες, χρησιμοποιώντας είτε την εφαρμογή Jaguar Remote ή το σύστημα Πλοήγησης. Ένας κλασικός φορτιστής 50kW παρέχει αυτονομία έως 270km την ώρα.

Ταχυφορτιστές DC (συνεχούς ρεύματος) με προσαρτημένα καλώδια διατίθενται όλο και περισσότερο καθώς η υποδομή δημόσιας φόρτισης βελτιώνεται. Η I-PACE διαθέτει προεγκατάσταση για φόρτιση 100kW DC μέσω ενός συνδεδεμένου καλωδίου DC, επομένως δεν χρειάζεται να έχετε μαζί σας πρόσθετο εξοπλισμό.

Σημειώνεται πως ένας ταχυφορτιστής DC παρέχει μεγάλες ποσότητες ενέργειας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ταχύτητα φόρτισης μειώνεται καθώς η μπαταρία επιτυγχάνει πλήρη χωρητικότητα. Γι’ αυτό, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πιο γρήγορη η φόρτιση έως το 80 τοις εκατό της χωρητικότητας ή για την εκτεταμένη αυτονομία που απαιτείται.

Διαβάστε εδώ: Τα πάντα για την Jaguar E-Pace PHEV