Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Ξεκίνησε η εξαγορά της F1 από τη Liberty!

Ελλάδα 10:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ξεκίνησε η εξαγορά της F1 από τη Liberty!

FORMULA 1

Ξεκίνησε η εξαγορά της F1 από τη Liberty!

FORMULA 1

Το «μεγάλο κόλπο» εξαγοράς της Formula 1 από τον κολοσσό στον τομέα των επικοινωνιών που ακούει στο όνομα «Liberty Media» ξεκίνησε! Η κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού αλλάζει σταδιακά χέρια έναντι του εντυπωσιακού ποσού των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (instagram.com/seitanf1)

Όμως η λέξει κλειδί στην όλη υπόθεση είναι το «σταδιακά». Η αμερικανική εταιρεία θα καταβάλλει αρχικά 1.1 δισεκατομμύριο δολάρια, για να πάρει το 18.7% της F1. Μελλοντικά θα καταβάλλει ακόμα 3.3 δις δολάρια ενώ θα καλύψει και υπάρχοντα χρέη της F1 που ανέρχονται στα 4.1 δις!

Ωστόσο η CVC Capital Partners, θα διατηρήσει ένα σημαντικό ποσοστό του «προϊόντος», χάνοντας όμως το δικαίωμα ψήφου σε αποφάσεις που θα πρέπει να παρθούν από το νέο διοικητικό συμβούλιο.

Advertisement
Advertisement

Baku16-fp-action-a1640

Πρόεδρος του «Formula 1 Group» θα αναλάβει ο Chase Carey, που κατέχει το ρόλο του εκτελεστικού αντιπροέδρου στην 21st Century Fox! Ξέρει λοιπόν από… θεάματα!\

«Θαυμάζω την F1 σαν ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός αλλά και ψυχαγωγικό προϊόν, που προσελκύει εκατομμύρια θεατές κάθε σεζόν, από κάθε άκρη του πλανήτη. Πιστεύω πως μπορούμε να βοηθήσουμε την F1 να εξελιχθεί, προς όφελος τόσο των νέων επενδυτών αλλά και των ομάδων και κυρίως των θεατών», είπε ο 62χρονος Αμερικανός.

Advertisement

Ωστόσο ο ρόλος του θα είναι ίσως όχι και τόσο εμφανής. Είναι χαρακτηριστικό πως διαδέχεται τον Peter Brabeck-Letmathe τον οποίο στοιχηματίζουμε πως ελάχιστοι γνωρίζετε. Αντίθετα, στο… τιμόνι της F1 θα παραμείνει για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια μία προσωπικότητα που ξέρουν καλά οι λάτρεις του σπορ: ο Bernie Ecclestone!

ecclestone-flossi-paddock640berniealone

Advertisement

Ναι, παρότι τον επόμενο μήνα κλείνει τα… 86 (!), ο δαιμόνιος Βρετανός θα συνεχίσει να κινεί τα νήματα ενός σπορ, το οποίο ο ίδιος μετέτρεψε σε τηλεοπτικό προϊόν πριν από τέσσερις δεκαετίες. Θα διατηρήσει δηλαδή το ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου.

Όσο για τη «μαμά εταιρεία», Liberty Global, ανήκει στον μεγιστάνα John Malone που έχει στην ιδιοκτησία του από τηλεοπτικά δίκτυα μέχρι την ομάδα baseball των Atlanta Braves! Φημολογείται πως καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας έπαιξαν τα «χαρτιά» που ο Ecclestone έριξε στο τραπέζι και αφορούν συμβόλαια με ορίζοντα δεκαετίας, που εξασφαλίζουν έσοδα της τάξης των 9.9 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Λίγο δηλαδή υψηλότερα από την αρχική επένδυση της Liberty.

SPA16-1st-corner-crash-a640

Advertisement

Έτσι οι νέοι ιδιοκτήτες αποκτούν ένα ελκυστικό προϊόν που έχει μόνο να κερδίσει σε δημοτικότητα μετά τις χαμηλού ενδιαφέροντος τελευταίες σεζόν, με αφοσιωμένο κοινό, χορηγούς στην… ουρά, χώρες να παρακαλούν να φιλοξενήσουν αγώνες της και εγγυημένη επιστροφή της αρχικής επένδυσης! Από την άλλη ο Ecclestone εξακολουθεί να είναι ο καθοδηγητής, θα είναι μέχρι το κατώφλι των 88 (τουλάχιστον!) και ταυτόχρονα εξασφαλίζει πως το σπορ/προϊόν που γιγάντωσε με τις επιχειρηματικές κινήσεις του αυτές τις δεκαετίες, θα έχει μέλλον!

Με λίγα λόγια, βγαίνουν κερδισμένες όλες οι πλευρές και κυρίως το κοινό αφού κάθε νέος επενδυτής φέρνει νέο… αέρα προσπαθώντας να στηρίξει την επένδυσή του και κυρίως, επειδή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού, ξέρουν πολύ καλά πώς να στήνουν ένα σόου!