Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Το νέο βήμα του Νικόλα Τομπάζη!

Ελλάδα 21:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το νέο βήμα του Νικόλα Τομπάζη!

FORMULA 1

Το νέο βήμα του Νικόλα Τομπάζη!

FORMULA 1

Η είδηση της επιστροφής του συμπατριώτη μας Νικόλα Τομπάζη στην ενεργό δράση στη F1,αποτελεί σίγουρα μια ευχάριστη εξέλιξη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη μικρή ομάδα της Manor που προσπαθεί να βρει βηματισμό.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Η ιστορία του Νικόλα Τομπάζη στη F1, υιού του διάσημου αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη, αμφότεροι απόγονοι ιστορικής Ελληνικής οικογένειας, ξεκινά από ένα ερώτημα στους 4Τ της εποχής με θέμα: «Σε ποιο πανεπιστήμιο της Αγγλίας να κάνω μεταπτυχιακό και σε τι αντικείμενο ώστε να βρεθώ στη F1;» ρωτούσε ο Νικόλας που εκείνη την εποχή ολοκλήρωνε τις σπουδές του στο ΕΜΠ. Με PhD στην αεροναυπηγική από το Imperial College βρέθηκε στη βραδινή βάρδια της αεροσήραγγας στη Benetton το 1992. Ο Ross Brawn γρήγορα ξεχώρισε το ταλέντο του νεαρού Έλληνα μηχανικού και τον ανέδειξε δίπλα του. Μετά τα πρωταθλήματα με τη Benetton (1994,1995) όπου ο Τομπάζης συνεργάζονταν στενά και με τους Byrne, Symonds, έρχεται το 1997 η μεταγραφή στη Ferrari. Μετά τα πρωταθλήματα από το 2000 – 2004 ο Τομπάζης βρέθηκε στη McLaren για δυο χρόνια και επέστρεψε στη Ferrari το 2006.
Αποχώρησε από την Ιταλική ομάδα το Δεκέμβρη του 2014 έχοντας όμως συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το τι μπορεί να κάνει το 2015.

Ο 47χρονος συμπατριώτης μας που έμενε για πολλά χρόνια στην Μόντενα μετακόμισε με την οικογένειά του στην Ελλάδα με την γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους. H SF15Τ που πήρε πέρυσι 3 νίκες στα χέρια του Vettel και έδωσε στη Ferrari τη 2η θέση στο πρωτάθλημα κατασκευαστών είναι έργο του Έλληνα σχεδιαστή. Πιθανόν εδώ κάποιοι να τονίσουν πως η νίκη στη Σιγκαπούρη ήρθε μ’ ένα μονοθέσιο αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με το αρχικό όμως η SF15T κέρδισε και στον δεύτερο αγώνα της χρονιάς στη Μαλαισία. Η απουσία του Τομπάζη από τη Ferrari θα φανεί στο φετινό μονοθέσιο. Κατά την προσωπική μας άποψη η απομάκρυνσή του από την Ιταλική ομάδα ήταν άδικη, ο Νικόλας πλήρωσε το μάρμαρο για την μη ανταγωνιστική υβριδική μηχανή που έφτιαξε ο Marmorini. Σε μια εποχή σαρωτικών αλλαγών μετά την απομάκρυνση του Montezemolo το Σεπτέμβριο του 2014 ο Allison βρήκε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το τοπίο, απομακρύνοντας τους Fry, Τομπάζη το Δεκέμβρη του 2014.

Advertisement
Advertisement


Το μονοθέσιο της Manor πέρυσι υστερούσε σε όλους τους τομείς

Το βήμα του Τομπάζη προς τη Manor που πέρυσι δεν βαθμολογήθηκε και ήρθε τελευταία στο πρωτάθλημα κατασκευαστών έχει κάποια σημεία που αξίζει να σταθεί κανείς. Η μικρή βρετανική ομάδα θ’ αγωνίζεται φέτος με μονάδες ισχύος Mercedes. Η Manor είχε μονάδες ισχύος Ferrari μέχρι τώρα και αλλάζει στρατόπεδο σε μια προσπάθεια ν’ αλλάξει την εικόνα της. Επιπλέον το φετινό μονοθέσιο της Manor θα έχει κιβώτιο και ανάρτηση από τη Williams που επίσης συνεργάζεται με τη Mercedes. Τεχνικός διευθυντής στη Williams είναι ο Pat Symonds ένας Βρετανός μηχανικός που ξέρει καλά τον Τομπάζη από την εποχή της Benetton και τον εκτιμά ιδιαίτερα.

Προφανώς οι άνθρωποι της Mercedes έδωσαν το «ΟΚ» για τη συνεργασία ενός σχεδιαστή που έχει ταυτίσει την καριέρα του με τη Ferrari με μια ομάδα (Manor) που θα χρησιμοποιεί υβριδική μηχανή δική τους . Πιθανώς ρόλο σ’ αυτό έπαιξε και ο διευθυντής μηχανολογίας της Mercedes, Aldo Costa που έχει δουλέψει πολλά χρόνια με τον Τομπάζη στη Ferrari και γνωρίζει καλά τις ικανότητες και το ήθος του κορυφαίου Έλληνα μηχανικού. Ο Costa ήταν τεχνικός διευθυντής στη Ferrari μετά την αποχώρηση του Brawn και πήγε στη Mercedes το καλοκαίρι του 2011.

Advertisement


Ο Aldo Costa (αριστ.) σήμερα διευθυντής μηχανολογίας της Mercedes F1, με τον επικεφαλής αεροδυναμικής της Manor, Νικόλα Τομπάζη σε παλαιότερη φωτογραφία από τις μέρες της Ferrari

Προφανώς ο Τομπάζης γνωρίζει αρκετά για την νέα του ομάδα που έχει έδρα στο Μπάνμπουρι. Εκεί θα έχει ρόλο επικεφαλής αεροδυναμικής που είναι ο τομέας του και θ’ αναφέρεται στον τεχνικό διευθυντή της Manor, John McQuilliam. Πρόκεται για έναν 53χρονο Βρετανό μηχανικό μικρής δυναμικής που βρέθηκε στην ομάδα ελέω Nick Wirth. Σίγουρα η συμβολή του Τομπάζη στη Manor θα φανεί προς τα τέλη της φετινής χρονιάς αλλά και στην επόμενη (2017) όπου οι σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς θα δώσουν μεγαλύτερα περιθώρια για ανατροπές στους σχεδιαστές.

Advertisement