Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Παίζοντας με τα γραμμάρια!

Ελλάδα 3:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παίζοντας με τα γραμμάρια!

FORMULA 1

Παίζοντας με τα γραμμάρια!

FORMULA 1

O Adrian Sutil, πιλότος της Sauber με τον αριθμό 99 έχει βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση φέτος.

Advertisement
Advertisement

TOY TAKH ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Είναι ψηλός (1.83cm) και σε άριστη φυσική κατάσταση με το βάρος του να φτάνει τα 75kg. Ο Sutil είναι ο πιο βαρύς οδηγός αυτή τη στιγμή στη F1, ο πιο ελαφρύς είναι ο Felipe Massa με 59kg. Η διαφορά των 16kg αξιολογείται περίπου στα 0.35sec στο γύρο.

Από το Γερμανό οδηγό γίνεται μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν οι υπεύθυνοι (FIA) ώστε να δώσουν λύση αυξάνοντας το ελάχιστο βάρος. Όπως ίσως γνωρίζετε οι φετινοί κανονισμοί οριοθετούν το ελάχιστο δυνατό βάρος των μονοθεσίων στα 692kg, 50kg περισσότερα απ’ ότι πέρυσι. Πέρυσι τα μονοθέσια όταν εκκινούσαν τον αγώνα είχαν φορτίο καυσίμου 150kg οπότε έφταναν τα 792kg, φέτος έχουν φορτίο καυσίμου 100kg άρα και πάλι στην εκκίνηση ζυγίζουν 792kg. Όμως προς το τέλος του αγώνα τα μονοθέσια άγγιζαν τα 650kg ενώ φέτος δεν κατεβαίνουν κάτω από 700kg.  Η φετινή Sauber είναι υπέρβαρη σύμφωνα με εκτιμήσεις πρέπει να ζυγίζει άδεια κοντά στα 710kg. Αυτό επιτείνει την κατάσταση για το Sutil.

Advertisement
Advertisement

Μιλώντας σχετικά ο Γερμανός πιλότος τόνισε: «Οι πιο ελαφριοί οδηγοί δε θέλουν ν’ αλλάξει το ελάχιστο βάρος. Είναι άδικο, εμένα δε θα μου άρεσε να κερδίσω έναν οδηγό 20kg βαρύτερο με ένα δέκατο διαφορά στις δοκιμές. Η αλήθεια σ’ αυτή την περίπτωση είναι ότι αυτός κέρδισε παρότι εγώ είμαι μπροστά».

Ο Sutil αναφερόμενος στην προσπάθεια που γίνεται για εξοικονόμηση βάρους αποκάλυψε: «Έχω καταργήσει το δοχείο υγρών. Δε πίνω στον αγώνα αύριο θα οδηγήσω 90 λεπτά χωρίς γουλιά. Το ίδιο έκανα και στην Αυστραλία, στη Μαλαισία που ήταν πολύ δύσκολες οι συνθήκες, έβαλα 400gr υγρού ενώ φυσιολογικά βάζεις 1.5lt. Συνυπολογίστε πως το δοχείο ζυγίζει μισό κιλό μαζί με τα σωληνάκια. Οδηγούμε με 300km/h στην ευθεία και πρέπει να είμαστε σε καλή κατάσταση, ψυχολογικά και σωματικά. Δεν είναι εύκολο υπό αυτές τις συνθήκες».

Ο Massa αντιδρώντας στα λεγόμενα του Sutilσημείωσε: «Είναι πρόβλημα της Sauber. Εφόσον έχουν βαρύ μονοθέσιο ή μονάδα ισχύος πρέπει να το ελαφρύνουν. Είμαι ελαφρύς και χαίρομαι γι’ αυτό, αλλά και με 10kg παραπάνω βάρος δε θα είχα θέμα. Η ομάδα μου έχει κάνει καλή δουλειά, εναρμονιζόμενη στους νέους κανονισμούς και θα ήταν άδικο αυτό να μηδενιστεί αλλάζοντας το βάρος».

Advertisement

Οι κατατακτήριες δοκιμές θα διεξαχθούν σήμερα στις 18:00 ώρα τοπική και Ελλάδος. Ο αυριανός αγώνας στην έρημο του Σακχίρ θα εκκινήσει στις 18:00 και θα μεταδοθεί απευθείας (Alpha, OTE).

Advertisement