Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

O Vettel της Ferrari

Ελλάδα 0:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

O Vettel της Ferrari

FORMULA 1

O Vettel της Ferrari

FORMULA 1

Μετά από ένα χρόνο παραμονής του Γερμανού στο Μαρανέλο όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τoν 28χρονο πρωταθλητή. Πέρυσι τέτοια εποχή οι συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν για το πώς θα εξελιχθεί για τη Ferrari η απομάκρυνση του Alonso και η συνεργασία με το Vettel.

Advertisement
Advertisement

TOY TAKH ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Ο Ισπανός μετά από πέντε χρόνια χωρίς τίτλο στο Μαρανέλο αποφάσισε να φύγει και οι Ιταλοί στη θέση του επέλεξαν έναν τετράκις παγκόσμιο πρωταθλητή. Πριν πάει ο Vettel στη Ferrari οι πολέμιοι του υποστήριζαν με σθένος ότι τα πρωταθλήματά του οφείλονταν στην υπεροχή της Red Bull αλλά και στην προνομιακή μεταχείριση που του παρείχαν οι Ταύροι. Χωρίς αμφιβολία η στιγμή που ο Vettel ανέβηκε στο μεσαίο σκαλί του βάθρου στη Μαλαισία είναι αυτή που «κλείνουν τα στόματα».

Παρότι ο 28χρονος Γερμανός έχει πετύχει 42 νίκες στην καριέρα του αυτή ξεχωρίζει γιατί είναι η πρώτη του με τη Ferrari και ταυτόχρονα η πρώτη των κόκκινων στην υβριδική εποχή της F1. Όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια η νίκη αυτή μόνο πυροτέχνημα δεν ήταν καθώς ο Vettel είχε συνεχή παρουσία στο βάθρο. Η πρώτη νίκη του 20χρονου τότε Γερμανού είχε έρθει στη Μόντσα το 2008 όταν οδηγούσε για την Toro Rosso. Από τότε ο Vettel δουλεύοντας μεθοδικά ανέβαινε ένα – ένα τα σκαλιά της επιτυχίας κα αποστόμωνε όσους τον αμφισβητούσαν. Σίγουρα ένας απ’ αυτούς είναι ο Mark Webber, το κλίμα παραμένει ψυχρό ανάμεσά τους όπως φάνηκε στη συνάντησή τους στο γκαλά της FIA για την βράβευση των κορυφαίων του 2015. Ο Webber στέφθηκε πρωταθλητής στους αγώνες αντοχής (WEC) με την Porsche, ο Vettel ήταν 3ος στο πρωτάθλημα οδηγών.

Advertisement
Advertisement

vet-c640
H F1 έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για αναβάθμιση του θεάματος στην κόντρα Vettel, Hamilton

Στη Scuderia στάζουν μέλι για το νεαρό Γερμανό πρωταθλητή μετά τον πρώτο χρόνο συνεργασίας. Η συνύπαρξη με το Raikkonen είναι αρμονική όπως αναμένονταν καθώς οι δυο πρωταθλητές είχαν καλή σχέση πριν βρεθούν στην ίδια ομάδα. Ο Vettel είναι ο μόνος οδηγός που είχε μια συναναστροφή πέρα από τα τυπικά με το Raikkonen στα πάντοκ. Ο 28χρονος σήμερα Γερμανός άφησε πέρυσι την Red Bull Racing με την οποία πήρε 4 παγκόσμιους τίτλους από το 2010 έως και το 2013 για να πάει στη Ferrari. Μετά από ένα χρόνο συνεργασίας με τους Ιταλούς δείχνει να έχει κάνει την πιο ταιριαστή επιλογή για την καριέρα του σε αντίθεση με τον Αλόνσο ο οποίος φεύγοντας από τη Ferrari τα βρήκε δύσκολα στη McLaren Honda. Ένα χρόνο πριν αρκετοί ήταν αυτοί που περίμεναν να συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Εκτιμούσαν πως η Ferrari θα συνεχίσει τη φθίνουσα πορεία ενώ η αναβίωση του ιστορικού συνδυασμού McLaren Honda θα φέρει άμεσα αποτελέσματα. Στήριζαν μάλιστα την επιχειρηματολογία τους στις σαρωτικές αλλαγές που είχαν γίνει στο επιτελείο της Ferrari.

vet-b640
Ο Vettel πανηγυρίζει στη Μαλαισία την πρώτη νίκη του με τη Ferrari και την πρώτη της Ιταλικής ομάδας στην υβριδική εποχή

Advertisement

Ο Vette; έδειξε αμέσως τις προθέσεις του με συνεχή παρουσία στο Μαρανέλο, άψογη συνεργασία με τους μηχανικούς, εξαίρετη συμπεριφορά στις εκδηλώσεις των χορηγών, εντατικά μαθήματα Ιταλικής γλώσσας και δουλειά, πολύ δουλειά. Ο Γερμανός κατάφερε να κερδίσει στο δεύτερο αγώνα του για λογαριασμό της Ferrari, στη Μαλαισία δίνοντας στη Scuderia την πρώτη της νίκη στην υβριδική εποχή της F1. Μάλιστα επανέλαβε το ανδραγάθημα αυτό άλλες 2 φορές φέτος σε Ουγγαρία και Σιγκαπούρη. Οι κόκκινοι είχαν σα στόχο δυο νίκες το πολύ, οπότε λογικό είναι να αισθάνονται πως η χρονιά ήταν καλή καθώς η παρουσία τους στο βάθρο ήταν συνεχής.

vet-a640
Διακρίνονται από αριστερά: Ferrari, Arrivabene, Marchionne, Felisa, Elkann στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή της Ferrari

Advertisement

Στη χριστουγεννιάτικη γιορτή της Ferrari τα χαμόγελα αισιοδοξίας περίσσευαν και το κλίμα δεν είχε καμία σχέση με την περσινή ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα όπου παρευρέθη για τελευταία φορά ο Alonso. Απηχώντας αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος της Ferrari, Sergio Marchionne είπε: «Ο Alonso έμεινε μαζί μας για πέντε χρόνια και ήταν λιγότερο Ferrarista από ότι είναι ο Vettel μετά από ένα χρόνο με την ομάδα. Ο Vettel είναι πιο αναγνωρίσιμος. Στο ετήσιο Gestione Sportiva πριν λίγες μέρες ήταν παρόντες 1200 άνθρωποι, τεχνικοί, μηχανικοί, εκπρόσωποι χορηγών και οι οδηγοί. Μίλησε στα Ιταλικά και ήταν άψογος, αυτό μοιάζει απίστευτο. Είχε προετοιμαστεί τόσο καλά. Το έκανε με ειλικρίνεια, έχει μεγάλη καρδιά και χωράει πολλά εκεί μέσα. Κατάφερε μέσα σ’ ένα χρόνο να γίνει τόσο Ferrari, νιώθεις ότι ήταν εδώ από πάντα».

Ο Vettel κατάφερε φέτος ν’ ανέβει στους 13 από τους 19 αγώνες στο βάθρο, τις 3 φορές μάλιστα στο μεσαίο σκαλί. Στη Σιγκαπούρη μάλιστα έφερε τη Ferrari στην pole, η προηγούμενη φορά που είχε συμβεί αυτό στην ομάδα ήταν το 2012 στη Γερμανία. Επιπλέον πέτυχε και ταχύτερο γύρο σ’ έναν αγώνα (Ρωσία). Τα δείγματα γραφής της αναβαθμισμένης μονάδας ισχύος της Ferrari είναι καλά και μένει να δούμε αν του χρόνου ο Vette; θα έχει μονοθέσιο για να βρεθεί μπροστά από τις Mercedes.