Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Mercedes: Θα ήταν λάθος να τους σταματήσουμε!

Ελλάδα 7:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Mercedes: Θα ήταν λάθος να τους σταματήσουμε!

FORMULA 1

Mercedes: Θα ήταν λάθος να τους σταματήσουμε!

FORMULA 1

Η αγωνιστική φιλοσοφία της Mercedes που φέτος γιορτάζει 120 χρόνια συμμετοχής στο μηχανοκίνητο αθλητισμό αναδείχτηκε περίτρανα στο Grand Prix του Μπαχρέιν.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Οι Lewis Hamilton και Nico Rosberg ενεπλάκησαν με την άδεια της ομάδας σε μια επική μονομαχία από την αρχή του αγώνα μέχρι το φινάλε. Ο Rosberg είχε πάρει την pole, στις κατατακτήριες δοκιμές και εκκινούσε από την πρώτη θέση έχοντας δίπλα του το Hamilton.

Ο Βρετανός αντέδρασε καλύτερα στο σβήσιμο των κόκκινων φώτων και βρέθηκε να στρίβει 1ος. Ο Rosberg του επιτέθηκε αμέσως αλλά δεν τα κατάφερε. Ο αγώνας άρχισε να βρίσκει ένα ρυθμό και ο Hamilton απομακρύνθηκε χρονικά πάνω από 1 sec ώστε ο Rosberg να μην έχει DRS. Στον 18ο γύρο ο Rosberg που έχει κολλήσει πίσω από το Hamilton επιτίθεται, προσπερνάει, ο Βρετανός δίνει μάχη, οι Mercedes κινούνται πλάι πλάι από τη στροφή 1 μέχρι τη στροφή 8 όπου ο Hamilton ξαναπερνάει μπροστά με μια μαγική προσποίηση.

Advertisement
Advertisement

Στα πιτ οι παλμοί των ανθρώπων της ομάδας με επικεφαλής τους Toto Wolff και Paddy Lowe έχουν χτυπήσει κόκκινο. Αλλάζουν στρατηγική στους 2 πιλότους, ο Rosberg βάζει τη μέση γόμα που είναι πιο αργή και η διαφορά φτάνει στα 8 sec. Όλα δείχνουν πως ο αγώνας έχει κριθεί όμως η εμφάνιση του αυτοκινήτου ασφαλείας – συνέπεια της σύγκρουσης των Maldonado, Gutierrez – μηδενίζει τις διαφορές.

Στιγμές πριν την αποχώρηση του αυτοκινήτου ασφαλείας ακούγεται από το team radio, ο Paddy Lowe να λέει και στους δυο οδηγούς: «Σας παρακαλώ να φέρετε ανέπαφα τα μονοθέσια στον τερματισμό».

Με την αποχώρηση της Mercedes SLS, ο Rosberg εξαπολύει μια επική επίθεση καθότι φοράει τη μαλακή γόμα ενώ ο Hamilton έχει τη μέση που είναι πιο αργή. Ολόκληρος ο πλανήτης όρθιος παρακολουθεί, ο Rosberg αλλάζει γραμμή, μπλοκάρει τους τροχούς, περνάει αλλά ο Hamilton στέκεται δίπλα του. Στην επόμενη στροφή χρησιμοποιώντας το σώμα του μονοθεσίου ξαναμπαίνει μπροστά. Αυτό επαναλαμβάνεται για 9 γύρους μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας.

Advertisement

Μετά το τέλος του αγώνα ο Paddy Lowe ξεκαθαρίζει: «Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν είχαμε οριοθετήσει το ρυθμό τους με εντολές από το 2ο γύρο. Αυτό θα ήταν φρικτό για τη F1 αλλά και την αγωνιστική φιλοσοφία της Mercedes. Είναι κάτι που το χρωστούσαμε στον εαυτό μας, στο άθλημα και στους πιλότους μας. Είναι επαγγελματίες και θέλαμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να αγωνιστούν. Αυτό έκαναν. Δεν είχα αγωνία στις κρίσιμες φάσεις γιατί ξέρω πόσο σπουδαίοι είναι. Είναι πεπειραμένοι οδηγοί και ξέρουν τι μπορούν να κάνουν. Τους θύμισα ότι έπρεπε να φέρουν τα μονοθέσια ανέπαφα πίσω. Αυτό όμως δε σήμαινε να μην αγωνιστούν απλά να μην υπερβάλλουν να μην περάσουν τη διαχωριστική γραμμή. Έκαναν τέλεια δουλειά».

Advertisement

Ο Hamilton δε δίστασε να παραδεχτεί πως ο Rosberg έκανε καλύτερη δουλειά: «Το να κερδίσω τον αγώνα είναι το πιο σπουδαίο και είμαι χαρούμενος, όμως βαθιά μέσα μου ξέρω πως δεν είχα το ρυθμό σήμερα. Πρέπει να μάθουμε απ’ αυτό, να δούμε γιατί συνέβη. Πολλά από τα πλεονεκτήματα που είχα στον προηγούμενο αγώνα, ο Nico τα βρήκε όταν ήρθαμε εδώ. Τα πήγε καλύτερα από μένα και πρέπει να δω πως θα βελτιωθώ. Για μένα ήταν μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που έχω βρεθεί εδώ και καιρό. Θεωρώ πως η μαλακή γόμα ήταν ταχύτερη 6 δέκατα οπότε ήταν πολύ δύσκολο να τον συγκρατήσω πίσω μου στο τέλος. Πίεζα οριακά για 10 γύρους στο φινάλε, ήταν εκπληκτικός αγώνας, εγώ και ο Nico είχαμε να δώσουμε τέτοια μάχη μεταξύ μας από την εποχή που τρέχαμε με καρτ. Πολλές φορές βρέθηκε πίσω μου σε σημείο που δεν τον έβλεπα. Νιώθω πως έχει περάσει πάρα πολύς καιρός από τότε που έδωσα τελευταία φορά μια πραγματική μάχη και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω όλα τα ένστικτα και τις ικανότητες που απέκτησα αγωνιζόμενος στα καρτ. Είναι φανταστικό συναίσθημα ότι τα χρησιμοποίησα ξανά, ένα από τα πιο ωραία συναισθήματα στον κόσμο».

Ο Rosberg από την πλευρά του συμπλήρωσε: «Ξέρω πως όλος ο πλανήτης σκέπτονταν τις εντολές της ομάδας. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο, φροντίστε να φέρεται τα μονοθέσια στον τερματισμό. Κοντραριστήκαμε σκληρά αλλά με τον απαραίτητο σεβασμό. Ήμασταν ελεύθεροι να δώσουμε μάχη. Δεν υπήρξε στιγμή που ρισκάραμε να βρεθούμε εκτός. Δεν ξέρω πως φάνηκε στην τηλεόραση αλλά ήταν μια αμφίρροπη και έντονη μάχη. Νομίζω πως τον πέρασα εννιά φορές αλλά πάντα έβρισκε τρόπο να κρατηθεί μπροστά, με ξαναπερνούσε. Έκανε καλή δουλειά, ο Lewis είναι σπουδαίος οδηγός και τα κατάφερε, την επόμενη φορά πρέπει να τα πάω καλύτερα».