Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

«Κάτω τα χέρια από τη Μόντσα»!

Ελλάδα 0:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Κάτω τα χέρια από τη Μόντσα»!

FORMULA 1

«Κάτω τα χέρια από τη Μόντσα»!

FORMULA 1

Αυτό ακριβώς το μήνυμα πέρασε χθες από ραδιοφωνικό σταθμό ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi προς το αφεντικό της F1 Bernie Ecclestone.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΕΜΠΕΡΙΔΗ (twitter.com/theworldoffroad)

O Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi απηύθυνε ηχηρό μήνυμα προς τον Ecclestone από το ραδιοφωνικό σταθμό RTL 102.5 FM: «κάτω τα χέρια από τη Μόντσα, θα του πούμε του Ecclestone, η F1 στέκεται στα πόδια της όχι μόνο χάρη στα χρήματα αλλά και χάρη στα σύμβολά της». Όπως ανακοίνωσε στην ίδια συνέντευξη ο Renzi, θα είναι στη Μόντσα την Κυριακή για την απονομή του νικητή και θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον 84χρονο boss της F1.

Η παρέμβαση του Ιταλού πρωθυπουργού ήρθε παραμονές του ιταλικού GP, το οποίο κινδυνεύει να βγει από το πρόγραμμα της F1 από το 2016 και μετά που λήγει το συμβόλαιο με τη FOM. Ο Ecclestone έχει δηλώσει επανειλημμένως – ακόμη και στο βελγικό GP πριν από δύο μόλις εβδομάδες –  ότι δεν θα υπάρξει ιταλικό γκραν πρι το 2017 αν οι Ιταλοί δεν πληρώσουν το αντίτιμο των 25 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, ποσό που πληρώνουν ευρωπαϊκές πίστες όπως το Σπα και το Red Bull Ring. Τους προηγούμενους μήνες, μάλιστα, ο Bernie έχει μιλήσει και για πιθανή χρησιμοποίηση της Ίμολα, δέκα χρόνια μετά την απόσυρσή της από το ημερολόγιο.

Advertisement
Advertisement

Monza10-a640

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Μόντσα έχαιρε ιδιαίτερης μεταχείρισης μέχρι σήμερα στη συνθήκη Κονκόρντ, πληρώνοντας στη FOM ποσό μόλις 10 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο για να έχει το δικαίωμα να οργανώνει αγώνα F1. Κι αυτό προφανώς λόγω της ιστορικής σημασίας της.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ιταλοί είναι διατεθειμένοι να δώσουν μέχρι 15 εκατομμύρια ευρώ στον Ecclestone για να κρατήσουν τον αγώνα στο πρόγραμμα μέχρι το 2020. Η περιοχή της Λομβαρδίας, μάλιστα, στην οποία ανήκει η Μόντσα, έχει εξασφαλίσει ποσό 70 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκμοντερνισμό της πίστας σε φάσμα δέκα ετών.

Advertisement

Ο πρόεδρος της Λομβαρδίας Roberto Maroni είπε χθες αναφορικά με τις δηλώσεις Renzi: «αν η κυβέρνηση και ο Renzi αρχίζουν να δουλεύουν για να μείνει το γκραν πρι στη Μόντσα, εγώ είμαι ευτυχής. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν δίνει δεκάρα γι’ αυτή την επιχείρηση ενώ η Λομβαρδία βάζει 70 εκατομμύρια σε δέκα χρόνια ώστε να παραμείνει ο αγώνας εδώ».

Monza13-start640

Advertisement

Ο πρόεδρος της Λομβαρδίας ρίχνει μάλιστα το μπαλάκι στη Ferrari ώστε να ασκήσει κι εκείνη από την πλευρά της πολιτική πίεση προς τον Ecclestone:«Αν ο Marchionne έλεγε ‘αγαπητέ Bernie, αν δεν υπάρχει Μόντσα, εμείς δε μένουμε. Αν τη βγάλεις από το καλεντάρι, η Ferrari θα φύγει από την F1’, αυτό θα έλυνε πολλά προβλήματα. Ελπίζω να το κάνει», πρόσθεσε ο Maroni.

Για 10 εκατομμύρια λοιπόν ευρώ κινδυνεύει να χαθεί από την F1 ο πιο ιστορικός αγώνας και αυτός με τους πιο θερμόαιμους θεατές. Το φετινό ιταλικό GP διοργανώνεται για 65η χρονιά στη Μόντσα ενώ ο δεύτερος πιο ιστορικός αγώνας είναι του Μονακό, με 62 χρόνια ιστορίας.

Μία F1 χωρίς τη Μόντσα και τους τιφόζι της θα μπορούσε να είναι μεγάλο χτύπημα για τον Ecclestone σε μια εποχή που η F1 περνάει μεγάλη κρίση ταυτότητας. Οι Ιταλοί το γνωρίζουν καλά αυτό και υπολογίζουν να λύσουν το θέμα ασκώντας πολιτική ισχύ ώστε να γλυτώσουν τα εκατομμύρια που απαιτεί η FOM. Θα το καταφέρουν; Σε κάθε περίπτωση, την Κυριακή θα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για το μέλλον του ιταλικού GP…

Advertisement