Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Οι οδηγοί με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία της F1 (video)

Ελλάδα 10:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι οδηγοί με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία της F1 (video)

FORMULA 1

Οι οδηγοί με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία της F1 (video)

FORMULA 1

Φέτος η κορυφή της λίστας των οδηγών με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία της Formula 1, άλλαξε χέρια.

Advertisement
Advertisement

Ο Lewis Hamilton εκθρόνισε τον Michael Schumacher που είχε 91 και έκλεισε τη σεζόν με 95. Όμως ποιοι έχουν περάσει από την κορυφή αυτής της λίστας στα 70 χρόνια ιστορίας του μαγικού κόσμου της Formula 1;

Το παρακάτω γράφημα παρουσιάζει χρόνο με το χρόνο πως διαμορφωνόταν αυτή η λίστα. Με τον Giuseppe Farina να κερδίζει τον πρώτο αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος, το Grand Prix Μεγάλης Βρετανίας του 1950. Τον ισοφάρισε αρχικά ο Juan Manuel Fangio κερδίζοντας στο Μονακό κι έπειτα ο Johnnie Parsons πανηγυρίζοντας στην Ινδιανάπολη. Farina-Fangio συνέχισαν τη μοιρασιά εκείνη την πρώτη χρονιά, κλείνοντάς τη με σκορ 3-3.

Ο Αργεντινός πήγε να ξεφύγει αλλά προσωρινά εκτοπίστηκε από τον Alberto Ascari που πήρε κεφάλι το 1952. Έπρεπε να φτάσουμε στο 1955 ώστε ο Fangio να πάρει εκ νέου τα ηνία, φτάνοντας τελικά στις 24 νίκες. Ρεκόρ που κράτησε έως το 1968, όταν πρώτος στη λίστα πέρασε ο Jim Clark. Έστω και με μία μόνο νίκη διαφορά.

Advertisement
Advertisement

Τη δεκαετία του ’70 έχτισε το μύθο του ο Sir Jackie Stewart που από το 1973 είχε γίνει ο οδηγός με τις περισσότερες νίκες: συγκεκριμένα 27! Τη δεκαετία του ’80 ο Niki Lauda κατάφερε να ξεπεράσει τον Fangio και να ισοφαρίσει τον Clark, όμως δεν ήταν αυτός που θα εκτόπιζε τον Stewart.

Αυτό συνέβη διά χειρός Alain Prost, με τον Γάλλο να δείχνει το δρόμο στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τελικά να μένει μπροστά από τον μεγάλο του αντίπαλο, Ayrton Senna, έχοντας 51 νίκες, έναντι των 41 του Βραζιλιάνου.

Ώσπου εμφανίστηκε το φαινόμενο Schumacher. Ο Γερμανός ξεπέρασε τον Senna το 2000, τη χρονιά που επανέφερε τη Ferrari στη κορυφή. Την επόμενη χρονιά είχε αφήσει πίσω του και τον «Κύριο Καθηγητή» και τελικά σταμάτησε στις 91 επιτυχίες. Αριθμός που δεν αυξήθηκε στο δεύτερο μέρος της καριέρας του.

Advertisement

Εν τω μεταξύ, ο Fernando Alonso σκαρφάλωνε στις 32 νίκες, ο Sebastian Vettel στις 53 αλλά ήταν ο Hamilton αυτός που θα έσπαγε το απόλυτο ρεκόρ του Schumi.

Δείτε περισσότερα στο ενδιαφέρον video που ακολουθεί…

Advertisement

Διαβάστε επίσης:
Το τελευταίο F1 Vlog της σεζόν (video)

King Lewis: Η αποκλειστική συνέντευξη του Hamilton στο NewsAuto

Αποκλειστική συνέντευξη του οδηγού του Safety Car της F1, Bernd Maylander!