Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Η McLaren δεν μπορεί να συνεργαστεί άμεσα με Mercedes!

Ελλάδα 15:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η McLaren δεν μπορεί να συνεργαστεί άμεσα με Mercedes!

FORMULA 1

Η McLaren δεν μπορεί να συνεργαστεί άμεσα με Mercedes!

FORMULA 1

Πολύς θόρυβος για το τίποτα γίνεται αυτές τις μέρες με αιτία τα προβλήματα που παρουσίασε η νέα υβριδική μηχανή της Honda στις δοκιμές εξέλιξης της Βαρκελώνης. Η ιστορία ξεκίνησε από μια προβοκατόρικη ερώτηση Ισπανού δημοσιογράφου προς τον αγωνιστικό διευθυντή της McLaren Έρικ Μπουλιέ: «Θα κερδίζατε με υβριδική μηχανή Mercedes;».

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Ο Γάλλος μάνατζερ βιάστηκε ίσως ν’ απαντήσει «ναι». Πιθανόν αυτή η απάντηση να εξυπηρετεί την πρόθεση ν’ ασκηθεί πίεση στη Honda όμως η αλήθεια που ξέρει καλά και ο Μπουλιέ και οι άνθρωποι της Honda είναι πως δεν γνωρίζουν την απάντηση στην ερώτηση αυτή.

Ας δούμε μερικά γεγονότα:

Advertisement
Advertisement

Η MCL 32 έχει σχεδιαστεί με βάση τις διαστάσεις και τη χωροθέτηση των περιφερειακών συστημάτων της υβριδικής μηχανής της Honda. Κάθε υβριδική μηχανή έχει έξι μέρη: Θερμικό κινητήρα, υπερτροφοδότη, δυο ηλεκτροκινητήρες, μπαταρίες και μονάδα κεντρικής διαχείρισης (ECU).

Παίζει σημαντικό ρόλο η τοποθέτηση στο σασί όλων αυτών των εξαρτημάτων στην τελική απόδοση του μονοθεσίου. Το σασί από ανθρακόνημα της McLaren σχεδιάστηκε και έχει οπές υποδοχής που ταιριάζουν με ακρίβεια δεκάκις χιλιοστού στις διαστάσεις της υβριδικής μηχανής Honda.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι αποφασίζει σήμερα η McLaren ν’ αλλάξει υβριδική μηχανή, πρέπει να τροποποιήσει αντίστοιχα το σασί, την χωροθέτηση, την αεροδυναμική, το κιβώτιο και ούτε ο καθεξής. Γίνονται αυτά άμεσα; Υπολογίστε πως η σχεδίαση της MCL 32 ξεκίνησε πέρυσι τον Ιούνιο. Επίσης υπάρχει ένα πολυετές συμβόλαιο με τη Honda το οποίο για να σπάσει πρέπει να το θέλουν και οι δυο πλευρές. Μιλώντας σχετικά ο επικεφαλής της Honda F1, Γιουσούκε Γιασεκάβα τόνισε: «Δεν είναι ευχάριστη η κατάσταση ούτε ελπίζαμε σε κάτι τέτοιο επιστρέφοντας στη F1. Όμως είμαστε 100% προσηλωμένοι όσον αφορά το μέλλον στη F1 και τη σχέση μας με τη McLaren».

Advertisement

Yusuke-Hasegawa640

Τέλος από την πλευρά της McLaren το να φύγει από τη Honda και να πάει στη Mercedes είναι σα να ρίχνει λευκή πετσέτα. Ο Ντένις πήρε τότε την απόφαση να πάει από τη Mercedes στη Honda ξέροντας καλά πως ο μόνος τρόπος να πάρεις τίτλο είναι μέσω αποκλειστικής συνεργασίας με κατασκευαστή υβριδικής μηχανής. Αν έχεις ως προμηθευτή τη Mercedes είναι δεδομένο πως η υβριδική σου μηχανή δε θα είναι η τελευταία έκδοση. Θα πάρεις τις διαστάσεις λίγο αργότερα απ’ ότι οι μηχανικοί της Mercedes, η όποια τροποποίησή τους θα εξυπηρετεί τα σχέδια των αεροδυναμιστών της Mercedes και οι ακραίες χαρτογραφήσεις θα είναι διαθέσιμες μόνο για τους οδηγούς της Mercedes.

Advertisement

Επίσης η χαρτογράφηση που αφορά στη συνεργασία με το κιβώτιο θα εξελιχθεί με βάση το κιβώτιο της Mercedes. Αν πάρεις και το κιβώτιο από τη Mercedes περιορίζεις ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να καταστείς ανταγωνιστικός με την εργοστασιακή ομάδα.
Τούτων δοθέντων αν στο άμεσο χρονικό διάστημα αποφασιστεί (σ.σ: το 2018 το νωρίτερο εκτιμούμε) από τη McLaren αλλαγή προμηθευτή υβριδικής μηχανής αυτό ισοδυναμεί με λευκή πετσέτα. Βέβαια τίποτα δεν μπορεί ν’ αποκλείσει κανείς αν στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς η MCL 32 είναι το πιο αργό μονοθέσιο στο grid και δεν μπορεί να τερματίσει στους αγώνες. Η Honda πάντως ανακοίνωσε αναβαθμίσεις για το GP Αυστραλίας.