Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Hamilton: Γλιστράμε σαν τρελοί!

Ελλάδα 0:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Hamilton: Γλιστράμε σαν τρελοί!

FORMULA 1

Hamilton: Γλιστράμε σαν τρελοί!

FORMULA 1

Η ολοκαίνουργια πίστα Hermanos Rodriquez στην πόλη του Μεξικό δοκιμάζει στα όρια ανθρώπους και μηχανές για δυο λόγους: Υψόμετρο και νέο ασφαλτοτάπητα.

Advertisement
Advertisement

TOY TAKH ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Η πίστα Hermanos Rodriquez βρίσκεται σε υψόμετρο 2250 μέτρων.  Για να γίνει αντιληπτό το τι συζητάμε σημειώστε πως το ψηλότερο κατοικημένο σημείο στη χώρα μας βρίσκεται στα 1500 μέτρα. Ο αέρας εκεί είναι πιο αραιός και αυτό δημιουργεί αρκετά θέματα. Πρώτον μειώνεται η αεροδυναμική απόδοση καθώς οι αντιστάσεις είναι μεν μικρότερες αλλά απαιτείται μεγαλύτερη κλίση στις αεροτομές απ’ ότι συνήθως για δεδομένο αεροδυναμικό φορτίο. Ένα άλλο θέμα είναι η απαγωγή θερμότητας καθώς τόσο η ψύξη των φρένων όσο και της μονάδας ισχύος είναι άμεσα εξαρτημένη από τη ροή αέρα.

Χτες ο Rosberg είδε τους δίσκους των πίσω φρένων (σ.σ: γίνεται ανάκτηση ενέργειας στον πίσω άξονα στη φάση της πέδησης) να πιάνουν φωτιά. Αν οι μηχανικοί μεγαλώσουν τη διάμετρο των αεραγωγών στα φρένα χάνουν σε αεροδυναμική απόδοση λόγω περισσότερων στροβιλισμών. “Ο αέρας είναι πολύ αραιός οπότε δεν ρέει ομαλά γύρω από το μονοθέσιο” τόνισε ο Rosberg. Φυσικά όλοι θα αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα σήμερα και αύριο.

Advertisement
Advertisement

Όσον αφορά στη χαμηλή πρόσφυση αυτή κατά κύριο λόγο οφείλεται στο νέο ασφαλτοτάπητα.  Μέχρι να “καθίσει” η πίσσα γλιστράει το λάδι της και η πρόσφυση είναι χαμηλή. Το ίδιο είχε συμβεί και την πρώτη χρονιά στο Σότσι αν θυμάστε.

Rosberg-Mex15-fp1-fire640
Οι πίσω δίσκοι στο μονοθέσιο του Rosberg έχουν πιάσει φωτιά, χτες στο FP1

Μιλώντας σχετικά ο Hamilton τόνισε: “Γλιστράει πάρα πολύ έχει χειρότερη πρόσφυση απο τη Μόντσα. Πάμε παντού με το πλάι είναι σαν πίστα καρτ στα αργά σημεία. Βέβαια θα βελτιωθεί η κατάσταση όσο στρώνεται με γόμα η διαδρομή“.

Advertisement

Ο Ricciardo συμπλήρωσε: “Σε κάθε γύρο έκανα λάθος. Νόμιζα ότι κρατάει αλλά δεν ίσχυε αυτό. Γλιστρούσε και έκανα συνέχεια λάθη“.

Ο Vettel ακούγονταν προβληματισμένος: “Νομίζω πως όλοι πασχίζουν για να κρατήσουν τα μονοθέσια στην πίστα. Πάμε εντυπωσιακά αργά. Ελπίζω να βελτιωθεί η κατάσταση όσο στρώνεται με γόμα η διαδρομή“.

Advertisement

Hamilton-Mex15-mansell640tall
O νικητής του τελευταίου αγώνα στο Μεξικό το 1992 και παγκόσμιος πρωταθλητής Nigel Mansell μιλά με τον παγκόσμιο πρωταθλητή και συμπατριώτη του Lewis Hamilton, στα πιτ της Mercedes, χτες στο Μεξικό.