Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Βελγίου: Ταχύτερος ο Vettel FP1

Ελλάδα 9:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

GP Βελγίου: Ταχύτερος ο Vettel FP1

FORMULA 1

GP Βελγίου: Ταχύτερος ο Vettel FP1

FORMULA 1

Για πρώτη φορά φέτος ο Sebastian Vettel σημείωσε τον καλύτερο χρόνο σε πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών, πρωτεύοντας στο FP1 του Σπα και ξεκινώντας έτσι με το δεξί την προσπάθεια αντεπίθεσης στο δεύτερη μισό της σεζόν της Formula 1.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (instagram.com/SeitanF1)

Θυμίζουμε πως ο οδηγός της Ferrari είναι 24 πόντους πίσω από τον παγκόσμιο πρωταθλητή Lewis Hamilton, που στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών στο Βέλγιο ήταν τρίτος – με τις διαφορές ωστόσο να είναι μικρές.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η πίστα που βρίσκεται στην καρδιά των Αρδεννών υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με την παραδοσιακή καιρική αστάθεια. Θερμοκρασία αέρα στους 14 βαθμούς Κελσίου, οδοστρώματος στους 20, τον ήλιο να μάχεται με τα μαύρα σύννεφα και την πιθανότητα βροχής κατά τη διάρκεια της 90λεπτης διαδικασίας να ορίζεται στο 20%.

Advertisement
Advertisement

Η Pirelli έφερε στο Βέλγιο τη medium, τη soft και τη supersoft γόμα ελαστικών. Ο Max Verstappen ήταν αυτός που βρισκόταν στην κορυφή στα πρώτα στάδια του FP1, χρησιμοποιώντας τη soft γόμα. Ο Romain Grosjean είχε προβλήματα με το DRS της Haas ενώ ο τοπικός ήρωας Stoffel Vandoorne με το σύστημα πέδησης της McLaren. Στο άλλο μονοθέσιο της βρετανικής ομάδας βρισκόταν ο Lando Norris αντί του Fernando Alonso, στην παρθενική του εμφάνιση με την MCL33.

Πριν τα μισά της διαδικασίας και με μερικές ψιχάλες να κάνουν την εμφάνισή τους, ο Kimi Raikkonen πέρασε στην κορυφή αλλά προσωρινά, αφού το «προσπέρασαν» ο Hamilton και ο Valtteri Bottas. Την ίδια ώρα, ο Daniel Ricciardo έμενε θεατής μετά από μόλις ένα γύρο δράσης, καθώς η Red Bull αντιμετώπιζε πρόβλημα με την υβριδική μηχανή της Renault και οι μηχανικοί του Αυστραλού είχαν σηκώσει μανίκια.

Advertisement

Λίγο πριν τη συμπλήρωση της μίας ώρας, ο Raikkonen μπήκε σφήνα ανάμεσα στις δύο Mercedes χρησιμοποιώντας τη soft γόμα, προτού έρθει ο teammate του για να κατέβει στο 1.44.358, επίσης με τα ελαστικά με τα κίτρινα διακριτικά. Λίγο αργότερα ήταν η σειρά του Verstappen να κινηθεί ανταγωνιστικά αν και 151 χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο πίσω. Επιδόσεις που δεν άλλαξαν στα τελικά στάδια της περιόδου.

Advertisement

Είναι χαρακτηριστικό πως οι εκπρόσωποι των τριών μεγάλων ομάδων, εξαιρουμένου βέβαια του Ricciardo, κινήθηκαν εντός τριών δεκάτων του δευτερολέπτου. Και μετά, το χάος αφού ο έβδομος Esteban Ocon με τη Force India ήταν 1.4 sec μακριά από το χρόνο του Vettel!

Advertisement

Στα αξιοσημείωτα πως στην εσωτερική μάχη της McLaren, που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί και μέρος ενός… shootout για τη θέση του teammate του Carlos Sainz το 2019, ο Norris στην πρώτη του εμφάνιση με την MCL33 ήταν ταχύτερος του Vandoorne.