Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Τουρκίας: Νίκη για Bottas, κερδισμένος ο Verstappen

Ελλάδα 12:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

GP Τουρκίας: Νίκη για Bottas, κερδισμένος ο Verstappen

FORMULA 1

GP Τουρκίας: Νίκη για Bottas, κερδισμένος ο Verstappen

FORMULA 1

O Valtteri Bottas πανηγύρισε τη δέκατη νίκη της καριέρας του στον μαγικό κόσμο της Formula 1, επικρατώντας στο Grand Prix Τουρκίας, δέκατο-έκτο γύρο του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2021.

Advertisement
Advertisement

Ο Φινλανδός επικράτησε σε έναν αγώνα που έγινε υπό βρεγμένο οδόστρωμα, με τις Red Bull των Max Verstappen και τον Sergio Perez να τον πλαισιώνουν στο βάθρο και τον Ολλανδό να ανακτά τα ηνία στη βαθμολογία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η βροχή είχε σταματήσει αλλά η πίστα δεν είχε στεγνώσει, έτσι όλοι ξεκίνησαν με ενδιάμεσα ελαστικά. O Valtteri Bottas ήταν για δεύτερη φορά φέτος στην pole position και είχε δίπλα του τη Red Bull του Verstappen. Πίσω τους ήταν η Ferrari του Charles Leclerc και η AlphaTauri του Pierre Gasly και στην τρίτη η Alpine του Fernando Alonso με τη Red Bull του Sergio Perez.

Όσο για τον Lewis Hamilton, εκκινούσε μόλις ενδέκατος έχοντας αλλάξει κινητήρα εσωτερικής καύσης ενώ ο Carlos Sainz είχε αλλάξει ολόκληρη την υβριδική μηχανή και είχε πάει στην ουρά του grid.

Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο Bottas κράτησε τα ηνία, με μοναδικό απρόοπτο την επαφή Gasly-Alonso που οδήγησε σε τετ α κε τον Ισπανό. Ο οδηγός της Alpine έπεσε τελευταίος ενώ ο οδηγός της AlphaTauri έλαβε ποινή 5 δευτερολέπτων από τους αγωνοδίκες. Λίγο αργότερα ο Alonso έκανε στον Mick Schumacher ότι του έκανε ο Gasly και πήρε κι αυτός ποινή 5 δευτερολέπτων/

Advertisement

Οι γύροι περνούσαν, Bottas, Verstappen, Leclerc ήταν στις πρώτες θέσεις, με τον Sergio Perez να έχει ανέβει τέταρτος. Πιο πίσω, ο Hamilton προσπαθούσε να αναρριχηθεί στην κατάταξη. Μετά από επίμονη προσπάθεια πέρασε στον γύρο 8 την AlphaTauri του Yuki Tsunoda και ένα πέρασμα μετά βρέθηκε μπροστά κι από τον Lance Stroll με την Aston Martin. Ήταν πλέον έβδομος.

Ανάλογη πορεία είχε και ο Carlos Sainz, που εκκίνησε δέκατος-ένατος αλλά στο γύρο 12 είχε ήδη σκαρφαλώσει στην ενδέκατη θέση, την ώρα που ο Hamilton περνούσε και τη McLaren του Lando Norris. Ήταν μακράν ο ταχύτερος οδηγός στην πίστα στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο.

Κι ενώ στην κορυφή είχαμε διαχείριση ελαστικών με τις διαφορές να μένουν λίγο-πολύ σταθερές, οι δύο… αναρριχητές, συνέχιζαν το βιολί τους. Ο Hamilton πέρασε και τον Gasly και ανέβηκε πέμπτος ενώ ο Sainz πέρασε απαιτητικά τον Sebastian Vettel (είχαν κι επαφή) κι έπειτα τον Tsunoda και ήταν πλέον ένατος.

Advertisement

Φτάνοντας στον γύρο 35 είχαμε την πιο συναρπαστική μονομαχία μέχρι εκείνο το σημείο, με τον Perez να αντιστέκεται με νύχια με δόντια στην επίθεση του Hamilton.

Και δύο περάσματα μετά ήρθε η ώρα της αλλαγής για τον Verstappen, που έβαλε πάλι ενδιάμεσα. Ένα γύρο μετά τον μιμήθηκε ο Bottas ενώ αντίθετα, ο Sebastian Vettel τόλμησε με σλικ ελαστικά μέσης γόμας.

Το ρίσκο δεν βγήκε στην Aston Martin, ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής δεν μπορούσε να σταθεί στο δρόμο και μετά βίας κατάφερε να επιστρέψει στα pit.

Σε εκείνο το σημείο, ήρθαν σκέψεις για στρατηγικές δίχως pit stop. Ο πρωτοπόρος πλέον Leclerc το συζήτησε με την ομάδα του ενώ ο τέταρτος Hamilton, αρνήθηκε επανειλημμένα να βάλει νέο σετ ενδιάμεσων. Και η αλήθεια είναι πως οι χρόνοι του επιβεβαίωναν πως δεν ήταν άμεση η ανάγκη για αλλαγή.

Αντίθετα στην κορυφή, ο Leclerc έχανε έδαφος και στον γύρο 47 έχασε την πρώτη θέση από τον Bottas. Και στο επόμενο πέρασμα, ο Μονεγάσκος μπήκε για αλλαγή ελαστικών, έβαλε νέο σετ ενδιάμεσα και επέστρεψε στην πίστα τέταρτος.

Στον γύρο 51 η Mercedes κάλεσε τον Hamilton στα pit κι αυτή τη φορά ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής συμφώνησε. Έβαλε νέο σετ ενδιάμεσα και επέστρεψε στην πίστα πέμπτος.

Μπροστά του ήταν οι Leclerc-Perez αλλά ο οδηγός της Ferrari δεν μπορούσε να κρατήσει πίσω του την RB16B. Ο Μεξικανός πέρασε στον γύρο 52 και βρέθηκε σε θέσεις βάθρου.

Κι άμεσα, πίσω από το κόκκινο μονοθέσιο βρέθηκε η μαύρη Mercedes του Hamilton. Όμως κι Βρετανός είδε πτώση στην απόδοση των ελαστικών του, έτσι αντί να συνεχίσει να επιτίθεται, βρέθηκε να αμύνεται, με τους Gasly-Norris πίσω του. Όμως δεν άλλαξαν θέσεις μέχρι το φινάλε.

Έτσι ο Bottas πήρε την πρώτη φετινή του νίκη, πρώτη από πέρυσι στην Ρωσία.

Ο Verstappen πέρασε μπροστά στη βαθμολογία και έχει πλέον προβάδισμα 6 πόντων ενώ με την τρίτη θέση του Perez, η διαφορά Mercedes-Red Bull στους κατασκευαστές, παρέμεινε σχεδόν σταθερή.

O Leclerc είδε την καρό σημαία τέταρτος, μπροστά από τον Hamilton, με τους Gasly και Norris ακριβώς πίσω από τον πρωταθλητή. Ο Sainz κέρδισε τελικά 11 θέσεις και τερμάτισε όγδοος, ενώ ψηφίστηκε κι ως «ο οδηγός του αγώνα».

Ο Stroll ήταν ένατος για την Aston Martin ενώ ο δέκατος Esteban Ocon με την Alpine, ήταν ένα γύρο πίσω και ο μοναδικός που ολοκλήρωσε τον αγώνα δίχως pit stop.

Αναλυτικά η κατάταξη:

Η συνέχεια σε δύο εβδομάδες, στο Ώστιν των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 Vlog για το GP όπου μια βροχή θα μας… Sochi (video)

Ποινή για αλλαγή κινητήρα στον Hamilton, αλλάζουν οι ισορροπίες στην Τουρκία (vid)

Όλο και πιο κοντά στην F1 η Audi και η Porsche