Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Ρωσίας: Συγκλονιστική νίκη #100 για τον Hamilton!

Ελλάδα 18:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

GP Ρωσίας: Συγκλονιστική νίκη #100 για τον Hamilton!

FORMULA 1

GP Ρωσίας: Συγκλονιστική νίκη #100 για τον Hamilton!

FORMULA 1

Ο Lewis Hamilton έφτασε τις 100 νίκες στο μαγικό κόσμο της Formula 1, επικρατώντας στο ανατρεπτικό, συγκλονιστικό Grand Prix Ρωσίας που αποτέλεσε τον δέκατο-πέμπτο γύρο του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Advertisement
Advertisement

Ο Βρετανός πήρε τη σωστή απόφαση όταν άρχισε να βρέχει, έβαλε ενδιάμεσα ελαστικά και έτσι έφτασε στην επιτυχία, την ώρα που ο μέχρι πρότινος πρωτοπόρος, Lando Norris, πλήρωνε την δική του επιλογή να συνεχίσει με σλικ.

Αυτό έφερε δεύτερο τον Max Verstappen που επίσης επέλεξε τα σωστά ελαστικά τη σωστή στιγμή, ολοκληρώνοντας επιτυχώς ένα εντυπωσιακό come back. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Carlos Sainz για τη Ferrari!

Advertisement
Advertisement

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με συννεφιά. Η θερμοκρασία αέρα ήταν στους 19 βαθμούς Κελσίου, αυτή του οδοστρώματος στους 22. Με την απειλή βροχής αλλά και με ένα grid τουλάχιστον συναρπαστικό!

Ο Lando Norris με τη McLaren ήταν για πρώτη φορά στην pole position (πρώτη και της McLaren μετά από 9 χρόνια), ο Carlos Sainz (Ferrari) ήταν για παρθενική φορά στην πρώτη σειρά του grid ενώ πίσω τους είχε πλασαριστεί η Williams (!) του George Russell, που μοιραζόταν τη δεύτερη σειρά με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Lewis Hamilton.

Advertisement

Στην τρίτη σειρά ήταν η McLaren του Daniel Ricciardo και η Alpine του Fernando Alonso ενώ στην τέταρτη η Aston Martin του Lance Stroll και η Red Bull του Sergio Perez. Από εκεί απουσίαζε η δεύτερη Mercedes, με τον Valtteri Bottas, που άλλαξε κινητήρα εσωτερικής καύσης, τούρμπο και MGU-H, πέφτοντας στη 17η θέση του grid. Μπροστά από τους Charles Leclerc, Nicholas Latifi και Max Verstappen, στα μονοθέσια των οποίων οι Ferrari, Williams και Red Bull αντίστοιχα, είχαν τοποθετήσει νέες υβριδικές μηχανές.

Advertisement

Μία κίνηση στρατηγικής από τη Mercedes, με στόχο να ανακόψει όσο γίνεται την προσπάθεια αναρρίχησης του Verstappen, με το βλέμμα φυσικά στη μάχη του τίτλου με τον Lewis.

Advertisement

Με σκληρή γόμα ξεκίνησαν οι Alonso, Perez, Pierre Gasly, Bottas, Giovinazzi, Leclerc, Verstappen και οι υπόλοιποι με τη μέση γόμα.

Ο πρώτος γύρος δεν είχε επαφές αλλά ήταν συναρπαστικός, με πολλές αλλαγές θέσεων! Ο Sainz πήρε τα ηνία του αγώνα, ο Russel κράτησε την τρίτη θέση ενώ τέταρτος σκαρφάλωσε ο Stroll! Με Ricciardo, Alonso, Hamilton να ακολουθούν, τον Leclerc δωδέκατο, τον Bottas δέκατο-πέμπτο και τον Verstappen δέκατο-έβδομο.

Φτάνοντας στον γύρο 5, οι δύο πρώτοι είχαν χτίσει διαφορά 6 δευτερολέπτων από τον Russell, που κρατούσε πίσω του το τρενάκι των Stroll, Ricciardo αλλά και των Hamilton, Perez που είχαν περάσει τον Alonso.

Ένα πέρασμα μετά, πήγε περίπατο το στρατηγικό πλάνο της Mercedes για τον Bottas, αφού ο Φινλανδός είδε τον Verstappen να τον προσπερνά με άνεση στη στροφή 13. Ο Ολλανδός ήταν πλέον δέκατος-τέταρτος, ενώ ο Hamilton έκτος.

Ένα γύρο μετά, στην ίδια στροφή, ο Verstappen πέρασε και τον Gasly, την ώρα που ο Norris είχε πλέον κολλήσει πίσω από τον Sainz στη μάχη της κορυφής.

Η αναρρίχηση του Verstappen συνεχίστηκε στο γύρο 10, όπου εκτόπισε και τη Ferrari του Leclerc, που λίγο νωρίτερα τον έκλεισε ενώ είχε τη δική του μάχη με την Aston Martin του Sebastian Vettel. Τραγωδία από επιτυχία, μερικά εκατοστά απόσταση.

Στο γύρο 12 άρχισαν τα pit stop, με τον Stroll να εκμεταλλεύεται το undercut και να περνά μπροστά από τον Russell, την ώρα που ο Sainz έχανε την πρωτοπορία από τον Norris, έμπαινε για αλλαγή αλλά είχε πιο αργό pit stop απ’ ότι θα ήθελαν στη Ferrari. Κρατήθηκε όμως μπροστά από τον Stroll. Αντίθετα οι McLaren και ο Hamilton, συνέχιζαν δίχως αλλαγή.

Οι γύροι περνούσαν, με τον Verstappen να κινείται ταχύτερα από όλους και να πλησιάζει το τρενάκι που είχε σχηματιστεί πίσω από τον Ricciardo. Ο Αυστραλός είχε εξασφαλίσει «αέρα» 11 δευτερολέπτων για τον teammate του, κρατώντας πίσω του Hamilton, Perez, Alonso, Verstappen.

Στο γύρο 23, με ψιχάλες στο pit lane, οι μηχανικοί της Mercerdes έριξαν το δόλωμα, ετοιμάστηκαν για αλλαγή ελαστικών αλλά τελικά ο πρωταθλητής δεν μπήκε μέσα. Αντίθετα μπήκε ο Ricciardo, με το pit stop του να είναι καταστροφικό. Ο Αυστραλός επέστρεψε στην πίστα δέκατος-τέταρτος.

Έπρεπε να φτάσουμε στο γύρο 27 για να δούμε τους Hamilton-Verstappen να μπαίνουν για αλλαγή, μαζί. Ο Βρετανός για τη σκληρή γόμα, ο Ολλανδός για τη μαλακή. Επέστρεψαν στις θέσεις 9 και 12.

Στο τέλος του γύρου 28 ήρθε η ώρα του πρωτοπόρου της κατάταξης, Norris, να μπει για αλλαγή. Αυτή έγινε δίχως προβλήματα, με τον Βρετανό τέταρτο, πίσω από τους Perez, Alonso, Leclerc που συνέχιζαν δίχως αλλαγή.

Πίσω του είχε τον Gasly με ταλαιπωρημένα ελαστικά και τον Sainz που είχε αλλάξει πολύ νωρίς και τον Hamilton. Ο επτά φορές πρωταθλητής είχε περάσει και τους δύο πριν συμπληρωθούν 31 γύροι. Πλέον τον χώριζαν 8 δευτερόλεπτα από τη McLaren.

Ακολούθησαν γύροι με τον Hamilton να πετάει. Ταχύτερος όλων, άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά του από τον Νόρις, που στον γύρο 34 προσπέρασε τον Leclerc. Λίγο αργότερα έκανε το ίδιο και ο Hamilton, με τον Μονεγάσκο να μπαίνει τελικά για αλλαγή, να καθυστερεί στο pit lane και να πέφτει δέκατος-τρίτος.

Στο γύρο 37 οι Perez-Alonso μπήκαν για το δικό τους μοναδικό pit stop, με την τάξη να αποκαθίσταται. Ο Μεξικανός είχε πολύ αργό pit stop, με καθυστέρηση πίσω δεξιά και έπεσε πέμπτος. Πίσω του είχε τον teammate του ενώ ο Alonso ήταν έβδομος.

Εν τω μεταξύ, στην κορυφή πλέον μόλις 2.1 δευτερόλεπτα χώριζαν τους Norris-Hamilton.

Πιο πίσω, αντί να περάσει ο Verstappen τον Perez, πρόλαβε να περάσει ο Alonso τον Verstappen! Έτσι η κατάταξη ήταν Norris, Hamilton, Sainz, Perez, Ricciardo, Alonso, Verstappen, Leclerc, Stroll, Russell.

Ο Norris κρατούσε με νύχια και με δόντια τον Hamilton εκτός ζώνης χρήσης DRS. Με το βλέμμα στον ουρανό αφού η βροχή πλησίαζε και οκτώ γύρους πριν το τέλος, άρχισαν οι πρώτες σταγόνες.

Όταν αυτές εντάθηκαν, όλα έγιναν μία λοταρία. Ο Hamilton είχε στο μυαλό του το πρωτάθλημα και με σύνεση, μπήκε για ενδιάμεσα ελαστικά, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών οδηγών από το μέσο της κατάταξης.

Ο Norris πήρε το ρίσκο και έμεινε στην πίστα, βασιζόμενος στο ότι ένα κομμάτι της ήταν ακόμα στεγνό και ελπίζοντας να μην ενταθεί η βροχή. Όμως αυτή εντάθηκε.

Ο οδηγός της McLaren δεν μπορούσε να κρατηθεί στην πίστα, έπαιξε και τα έχασε όλα. Αυτό έφερε τον Hamilton στην κορυφή και του χάρισε την εκατοστή νίκη της καριέρας του στη Formula 1!

Όμως οι ανατροπές ευνόησαν και τον μεγάλο του αντίπαλο, αφού ο Verstappen σκαρφάλωσε δεύτερος και έτσι ελαχιστοποίησε τις απώλειες, σε έναν αγώνα όπου εκκίνησε τελευταίος!

Το βάθρο συμπλήρωσε ο Sainz, με τους Ricciardo, Bottas, Alonso, Norris, Raikkonen, Perez, Russell να συμπληρώνουν τη βαθμολογούμενη δεκάδα.

Αναλυτικά η κατάταξη:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νέο F1 Vlog: Το GP όπου ο ουρανός… έπεσε στα κεφάλια μας (video)

Schumacher: Το ντοκιμαντέρ που συγκλονίζει (video)

Halo: Το «φωτοστέφανο» που έσωσε τον Hamilton (videos)