Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Ουγγαρίας: Επική νίκη Ricciardo (updated)

Ελλάδα 5:38
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

GP Ουγγαρίας: Επική νίκη Ricciardo (updated)

FORMULA 1

GP Ουγγαρίας: Επική νίκη Ricciardo (updated)

FORMULA 1

Όπως και στον Καναδά, ο Daniel Ricciardo πανηγύρισε στο τέλος μετά από ένα χαοτικό αγώνα. Στην Ουγγαρία τη βροχή διαδέχθηκαν δύο αυτοκίνητα ασφαλείας, αλλάζοντας συνεχώς τις ισορροπίες. Fernando Alonso και Lewis Hamilton συμπλήρωσαν το βάθρο.

Advertisement
Advertisement

TOY TAKH ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Βροχή, συγκρούσεις, αυτοκίνητο ασφαλείας μάχες ρόδα με ρόδα, ευφάνταστες στρατηγικές και ανατροπή στους τελευταίους γύρους με μάχη για την 1η θέση ανάμεσα σε Fernando Alonso, Lewis Hamilton και Daniel Ricciardo.

Ο Αυστραλός τους πέρασε και τους δυο στους τελευταίους γύρους. Αρχικά το Hamilton που εκκινούσε τελευταίος και είχε βρεθεί 2ος και αμέσως μετά τον Alonso.

Advertisement
Advertisement

Ο Ricciardo πήρε τη 2η νίκη της καριέρας του με πειστικό τρόπο όμως λόγους να πανηγυρίζουν έχουν και οι άλλοι δυο πιλότοι που βρέθηκαν στο βάθρο. Ο Alonso πήρε ένα αποτέλεσμα πάνω από τις δυνατότητες της Ferrari, ο Hamilton εκκινούσε τελευταίος και κατάφερε να τερματίσει μπροστά από το Rosberg μειώνοντας τη διαφορά στους 11 βαθμούς.

Προτού ακόμη σβήσουν τα κόκκινα φώτα η βροχή έδωσε δραματικό τόνο στην εκκίνηση όλοι έβαλαν ενδιάμεσα ελαστικά. Ο Rosberg κράτησε το προβάδισμα αλλά όχι για πολύ. Ο Ericsson έχασε τον έλεγχο της Caterham ο αλυτάρχης έβγαλε το αυτοκίνητο ασφαλείας και ο Γερμανός με τη Mercedes βρέθηκε στο λάθος σημείο ακριβώς μετά την είσοδο των πιτ. Έτσι καθυστέρησε ένα γύρο την αλλαγή ελαστικών με αποτέλεσμα να χάσει αρκετές θέσεις. Επικεφαλής βρέθηκε ο Ricciardo που ακολούθησε στρατηγική 3 πιτ στοπ για να πάρει στο τέλος μια απίστευτη νίκη προσπερνώντας Hamilton και Alonso. Ο Ισπανός πρωταθλητής της Ferrari προσπάθησε να φτάσει ως το τέλος χρησιμοποιώντας τα ίδια λάστιχα για 31 γύρους. Με απίθανο τρόπο κρατούσε πίσω του τη Mercedes του Hamilton παρά τη διαφορά στην τελική ταχύτητα που είχαν. Όμως ο Βρετανός δεν μπόρεσε να κρατήσει πίσω του το Ricciardo, ο Αυστραλός τον πέρασε, μάζεψε τη διαφορά από τον Alonso πολύ γρήγορα και τελικά πήρε το προβάδισμα και τη νίκη.

Ο Hamilton εκκινούσε τελευταίος και κατόρθωσε να ανέβει στο βάθρο.  Ο Βρετανός ακολούθησε στρατηγική δυο πιτ στοπ έναντι τριών του Rosberg και σε μια φάση βρέθηκε να τον βραδύνει καθότι είχε τη πιο αργή γόμα. Ο Βρετανός δεν υπάκουσε σε εντολή της ομάδας να αφήσει το Rosberg να περάσει, καθότι ο Γερμανός είχε άλλη στρατηγική.

Advertisement

Απίστευτα τυχερός στάθηκε ο Vettel που γλύτωσε τα χειρότερα σε μια εντυπωσιακή περιστροφή στην ευθεία εκκίνησης τερματισμού. Ο Γερμανός που σε εκείνο το σημείο πίεζε το Hamilton για τη 2η θέση πάτησε στο βρεγμένο και βρέθηκε να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα. Χάρη σε μια απίθανη εύνοια της τύχης κατάφερε να γλυτώσει την καταστροφή, ξύνοντας απλά τον τοίχο.

Advertisement

Ο Rosberg διατηρεί  προβάδισμα  11 βαθμών έναντι του Hamilton ενώ απομένουν 8 αγώνες ακόμη αρχής γενομένης από το Βελγικό GP στις 24 Αυγούστου.

Όπως αποκάλυψε μετά το τέλος του αγώνα ο νικητής, Daniel Ricciardo ο αγώνας του δεν ήταν ανέφελος: «Τα χρειάστηκα κάποια στιγμή στο μέσο του αγώνα. Για κάποιους γύρους υπήρχαν θέματα και δεν είχα διαθέσιμη όλη τη δύναμη και με έπιασε τρέλα με τους διακόπτες. Οπότε θα μπορούσε ο αγώνας μου να έχει τελειώσει εκεί, ευτυχώς ξεπεράσαμε αυτή τη φάση. Στο τέλος έπρεπε να προσπεράσω για να κερδίσω είχαμε πιο φρέσκα ελαστικά αλλά ήξερα πως θα είναι συναρπαστικό το φινάλε. Προσπάθησα να περάσω το Lewis στη στροφή 2 και τα κατάφερα με την πρώτη φορά. Μετά ήξερα πως πρέπει να επιτεθώ στο Fernando καθώς ο Lewis πίσω μου είχε DRS. Όταν πήρα το προβάδισμα άρχισα να αισθάνομαι ωραία καθώς ήξερα ότι απέμενα μόνο 2 γύροι για το πέσιμο της καρό σημαίας».

Από την πλευρά του ο Hamilton που δεν υπάκουσε σε εντολές της ομάδας ν’ αφήσει το Rosberg να περάσει μετέπειτα δήλωσε σοκαρισμένος: «Προφανώς γνώριζα ότι μονομαχούμε για θέση, ανεξάρτητα αν ήταν σε στρατηγική εντός πιτ στοπ παραπάνω. Αν τον άφηνα να περάσει θα κέρδισε έδαφος και θα με έφτανε πιο εύκολα μετά τα πιτ. Σοκαρίστηκα όταν από την ομάδα μου ζήτησαν να τον αφήσω. Δεν ήταν αρκετά κοντά για να με προσπεράσει και δεν είχα σκοπό ν’ αφήσω γκάζι γιατί θα έχανα την επαφή με Αλόνσο και Ricciardo. Όλο αυτό ήταν περίεργο. Ξεκίνησα προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσω τις απώλειες στον αγώνα. Πίεζα όσο πιο σκληρά μπορούσα για να βρεθώ όσο πιο ψηλά μπορώ. Τα προβλήματα που είχα τώρα τελευταία ήταν πολύ επίπονα. Είναι δύσκολο να το καταπιείς και να επιστρέψεις επιθετικά την επόμενη μέρα. Πιέζεις πολύ περισσότερο απ’ ότι όταν βρίσκεσαι στην pole. Ήταν μεγάλη ικανοποίηση ότι βρέθηκα να μάχομαι για τη νίκη».

Advertisement

Ο Ρόσμπεργκ που εκκινούσε από την pole και τελικά τερμάτισε 4ος σίγουρα δεν είναι ευχαριστημένος. Προσπάθησε μάλιστα να απεμπλακεί τελείως από τη διένεξη με το Hamilton. Ο Γερμανός ακούστηκε να ρωτάει την ομάδα γιατί δεν κάνει στην άκρη ο Hamilton: Η εξήγησή του όμως δίνει άλλη διάσταση: «Δε ζήτησα εγώ να κάνει στην άκρη. Από την ομάδα με ενημέρωσαν πως θα με άφηνε να περάσω οπότε ρώτησα γιατί δεν το κάνει. Αυτό ήταν, δεν ξέρω μετά τι έγινε. Θα πρέπει να το συζητήσουμε εσωτερικά. Δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό τώρα, ούτε να τοποθετηθώ θεωρητικά για το τι μπορεί να συνέβη. Είναι καλύτερα να το συζητήσουμε ως ομάδα να είναι και ο Lewis μπροστά και να δούμε τι θα μάθουμε από τη σημερινή μέρα. Έφτασα πάλι στο τέλος το Hamilton και τον Alonso αλλά δεν μπόρεσα να περάσω. Εκεί ενοχλήθηκα πραγματικά πολύ στον τελευταίο γύρο είχα ευκαιρία αλλά δεν μπόρεσα να την αξιοποιήσω. Είμαι απογοητευμένος που δεν τα κατάφερα, κρίμα. Προφανώς υπάρχουν και θετικά από την κούρσα αλλά εγώ τώρα έχω κολλήσει στον τελευταίο γύρο».

Η επίσημη θέση της ομάδας για το συγκεκριμένο συμβάν όπως την εξέφρασε ο Toto Wolff, διευθυντής αγωνιστικών δραστηριοτήτων της Mercedes, ήταν: «Είχαμε πάλι προβλήματα αξιοπιστίας στο μονοθέσιο του Hamilton. Επίσης χρειάστηκε να πάρουμε μερικές δύσκολες αποφάσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα. Προφανώς χρειάζεται να καθίσουμε και ν’ αναλύσουμε τη στιγμή που ζητήσαμε από το Lewis ν’ αφήσει το Nico να περάσει. Θα το κάνουμε ήρεμα χωρίς εντάσεις και παρεξηγήσεις. Υπάρχουν πολλά πράγματα που διαμορφώνουν μια απόφαση και πρέπει να είμαστε σίγουροι πως είναι σωστοί. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι σήμερα με την 3η και 4η θέση θα δούμε όλα τα θέματα και θα προσπαθήσουμε να επανέλθουμε δριμύτεροι».

Η κατάταξη του GP Ουγγαρίας:

1. Daniel Ricciardo Red Bull-Renault 1h53m05.058s
2. Fernando Alonso Ferrari +5.225s
3. Lewis Hamilton Mercedes +5.857s
4. Nico Rosberg Mercedes +6.361s
5. Felipe Massa Williams-Mercedes +29.841s
6. Kimi Raikkonen Ferrari +31.491s
7. Sebastian Vettel Red Bull-Renault +40.964s
8. Valtteri Bottas Williams-Mercedes +41.344s
9. Jean-Eric Vergne Toro Rosso-Renault +58.527s
10. Jenson Button McLaren-Mercedes +1m07.280s
11. Adrian Sutil Sauber-Ferrari +1m08.169s
12. Kevin Magnussen McLaren-Mercedes +1m18.465s
13. Pastor Maldonado Lotus-Renault +1m24.024s
14. Daniil Kvyat Toro Rosso-Renault -1 γύρο
15. Jules Bianchi Marussia-Ferrari -1 γύρο
16. Max Chilton Marussia-Ferrari -1 γύρο