Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Μ. Βρετανίας: Εντός έδρας pole position για Hamilton

Ελλάδα 8:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

GP Μ. Βρετανίας: Εντός έδρας pole position για Hamilton

FORMULA 1

GP Μ. Βρετανίας: Εντός έδρας pole position για Hamilton

FORMULA 1

Την 76η pole position της καριέρας του πανηγύρισε ο Lewis Hamilton, επικρατώντας στη συγκλονιστική μάχη των κατατακτήριων δοκιμών του βρετανικού Grand Prix! Μπροστά στους χιλιάδες συμπατριώτες του, ο οδηγός της Mercedes επικράτησε του Sebastian Vettel για μόλις 44 χιλιοστά του δευτερολέπτου! Αυτή ήταν η τέταρτη συνεχόμενη pole του παγκόσμιου πρωταθλητή στο Σίλβερστοουν.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (Instagram.com/SeitanF1)

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. H πίστα του Νορθάμπτονσαϊρ υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με καλοκαιρία, ηλιοφάνεια, θερμοκρασία αέρα στους 26 βαθμούς Κελσίου ενώ αυτή του οδοστρώματος ήταν στους 52.

Και τα απρόοπτα άρχισαν από νωρίς, με τον Lance Stroll να χάνει τον έλεγχο της Williams στη Brooklands, προκαλώντας καθεστώς κόκκινης σημαίας και διακοπή του Q1 14 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

H επανέναρξη της διαδικασίας έκρυβε επιπλέον προβλήματα για τη βρετανική ομάδα, με τον άλλο οδηγό της, Sergey Sitorkin, να βγαίνει προσωρινά στην αμμοπαγίδα της στροφής Stowe και παράλληλα, να μπαίνει στο στόχαστρο των αγωνοδικών γιατί δεν επέστρεψε άμεσα στα pit όταν υπήρξε καθεστώς κόκκινης σημαίας μετά την έξοδο του teammate του.

Advertisement

Στην κορυφή, ο Vettel σημείωσε την καλύτερη επίδοση με χρόνο 1.26.585 και χρησιμοποιώντας τα soft ελαστικά. Πίσω του είχε τις δύο Mercedes που όμως επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τη μέση. Όσο για τη ζώνη αποκλεισμού, εκεί η μεγάλη έκπληξη αφορούσε στον Carlos Sainz. Ο οδηγός της Renault που φέτος μετρούσε εννέα συνεχόμενες παρουσίες στο Q3, παραπονέθηκε για κίνηση στο γρήγορο γύρο του. Εκτός συνέχειας έμειναν ακόμα ο Stoffel Vandoorne με τη McLaren, o Sirotkin και φυσικά ο Stroll που είχε το ατύχημα στο ξεκίνημα της διαδικασίας ενώ θεατής εξ αρχής ήταν ο Brendon Hartley.

Ο οδηγός της Scuderia Toro Rosso είχε ένα τρομακτικό ατύχημα στην τρίτη και τελευταία περίοδο ελεύθερων δοκιμών (το οποίο μπορείτε να δείτε από κάθε οπτική γωνία πατώντας εδώ) και οι μηχανικοί του δεν πρόλαβαν να επιδιορθώσουν τις εκτενείς ζημιές στην STR13.

Advertisement

Στο Q2 όλοι χρησιμοποίησαν τη soft γόμα, με τον Hamilton να σταματά τα χρονόμετρα στο 1.26.256, όντας ένα δέκατο του δευτερολέπτου μπροστά από τον Vettel και τον Bottas.

Εκτός συνέχειας έμειναν ο Nico Hulkenberg με τη δεύτερη Renault, o Sergio Perez με τη Force India, o Fernando Alonso με τη δεύτερη McLaren, ο Pierre Gasly παρότι ήταν ο μόνος που βρισκόταν στη ζώνη αποκλεισμού και βελτίωσε στο τέλος το χρόνο του και ο Marcus Ericsson.

Έτσι στο Q3 προκρίθηκαν οι δύο Mercedes, οι δύο Ferrari, οι δύο Red Bull, οι δύο Haas, η Force India του Esteban Ocon και η Sauber του Leclerc. Στις πρώτες προσπάθειες ο Vettel έκλεψε το χαμόγελο από το πρόσωπο των βρετανών θεατών βελτιώνοντας κατά 57 χιλιοστά του δευτερολέπτου το χρόνο του παγκόσμιου πρωταθλητή, με τους Bottas, Raikkonen να ακολουθούν.

Στην τελική προσπάθεια ο Hamilton κατέβασε την καλύτερη επίδοση στο 1.25.892, δηλαδή 44 δέκατα κάτω από εκείνη του Vettel που δεν κατάφερε να βελτιώσει τη δική του. Έτσι ο Hamilton εξασφάλισε την 4η συνεχόμενη pole στο βρετανικό Grand Prix, που είναι παράλληλα και η 93η για τη Mercedes.

Είναι αξιοσημείωτο πως η επίδοση του Βρετανού ήταν μόλις 98 χιλιοστά του δευτερολέπτου κάτω από εκείνη του τρίτου στην κατάταξη, του Kimi Raikkonen με την άλλη Ferrari. Ο Bottas έμεινε τρία δέκατα του δευτερολέπτου από τον teammate του ενώ η τρίτη σειρά του grid ανήκει στη Red Bull Racing, με τον Verstappen μπροστά από τον Ricciardo που στο Q3 αντιμετώπισε προβλήματα με το DRS της RB14.

Αναλυτικά η κατάταξη:

GP-GB18-quali-times640

Η αγώνας της Κυριακής αρχίζει στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.