Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Καναδά: O Rosberg την pole position (updated)

Ελλάδα 10:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

GP Καναδά: O Rosberg την pole position (updated)

FORMULA 1

GP Καναδά: O Rosberg την pole position (updated)

FORMULA 1

To σερί της Mercedes συνεχίστηκε και στην πίστα Gilles Villeneuve ήταν ο Nico Rosberg αυτός που πανηγύρισε την pole position! O Lewis Hamilton ήταν μόλις 79 χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο αργός και θα εκκινήσει δίπλα του.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Λιακάδα, κατάμεστες κερκίδες, θερμοκρασία 24 βαθμούς στον αέρα, 41 βαθμούς στο οδόστρωμα και άπνοια σήμερα στην πίστα Gilles Villeneuve στο Μόντρεαλ του Καναδά. Ο Lewis Hamilton πέτυχε τον ταχύτερο χρόνο στις πρωινές ελεύθερες δοκιμές χρησιμοποιώντας τη μαλακή γόμα, έτσι ανάμεσα στους πιλότους υπήρχε προβληματισμός για το ποια γόμα θα χρησιμοποιήσουν.

Στο 18λεπτο Q1 τη μάχη της 16αδας συμμετείχαν 21 πιλότοι καθότι ο Esteban Gutierrez κατέστρεψε νωρίτερα τη Sauber στα ελεύθερα και οι μηχανικοί της Ελβετικής ομάδας δεν πρόλαβαν να την επιδιορθώσουν. Στους προηγούμενους 6 αγώνες μόνο 4 ομάδες έχουν μείνει εκτός 16αδας, όπως ίσως μαντεύετε οι Marussia, Caterham, Lotus και Sauber.

Advertisement
Advertisement

Στη Marussia πάντως δείχνουν να βρίσκουν βηματισμό μετά τους πρώτους βαθμούς που έδωσε στην ομάδα ο JulesBianchi στο Μονακό. Σε κάθε περίπτωση είναι ταχύτεροι των Caterham. Ειδικά η Caterham του Kobayashi θα βρίσκεται στην τελευταία σειρά της εκκίνησης καθώς έμεινε στα ελεύθερα από κιβώτιο, οι μηχανικοί το άλλαξαν έτσι ο Ιάπωνας υπόκειται σε ποινή 5 θέσεων στην εκκίνηση. Ο Hamilton στην 2η προσπάθειά του με τη μαλακή γόμα σημείωσε χρόνο 1:16.4 δίνοντας ρυθμό στους υπόλοιπους. Ο Βρετανός σε κάθε του προσπάθεια φροντίζει να κατεβάζει το χρόνο σε σχέση με την επίδοση του Rosberg. Ο Γερμανός πιλότος φάνηκε να χάνει χρόνο ειδικά στο δεύτερο χρονομετρημένο κομμάτι της πίστας. Ο Hamilton επέτεινε το ψυχολογικό παιχνίδι σπάζοντας το φράγμα του 1:16 κατά 250 χιλιοστά. Την ίδια στιγμή ο Vettel σημείωνε χρόνο 1.7 sec πιο αργό και ο Alonsoεπέστρεφε άπραγος στα πιτ της Ferrari αδυνατώντας να βελτιώσει το χρόνο που τον έφερνε προς ώρας στην 10η θέση.

Αρκετοί πιλότοι για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση έσπευσαν να δοκιμάσουν με την πολύ μαλακή γόμα. Ανάμεσά τους ο Raikkonen που είχε εμφανές πρόβλημα υπερστροφής στην F14T. Λίγο πριν το φινάλε ο Ericsson έχασε τον έλεγχο της Caterham πατώντας άτσαλα στο σικέιν 8 – 9 χτύπησε στον τοίχο με το πίσω μέρος πληγώνοντας το μονοθέσιο. Η κόκκινη σημαία βγήκε ενώ απέμεναν 16 sec για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που τελείωσε έτσι. Εκτός έμειναν o Gutierrez που δεν συμμετείχε Marussia, Caterham αλλά και ο Maldonado με πρόβλημα στο κιβώτιο.

Το Q2 ξεκίνησε με όλους τους πιλότους να χρησιμοποιούν τη πολύ μαλακή γόμα της Pirelli και τις Williams να σπάνε το φράγμα του 1:16, ο Μάσα ήταν ταχύτερος του Bottas. Οι Ferrari δεν μπόρεσαν να κινηθούν στο ρυθμό της Williams υστερώντας σε τελική ταχύτητα στη μεγάλη ευθεία. Ο Alonso ακούστηκε στην ενδοεπικοινωνία να λέει πως έκανε πολύ καλό γύρο. Οι Ferrari δεν βρίσκονταν στην πρώτη δεκάδα σε τελική ταχύτητα. Τελικάέμεινανεκτός 10αδαςοι Nico Hulkenberg (Force India), Kevin Magnussen (McLaren), Sergio Perez (Force India), Romain Grosjean (Lotus), Daniil Kvyat (Toro Rosso) και Adrian Sutil (Sauber). Μέχρι την τελευταία στιγμή οι Williams ήταν στις πρώτες θέσεις, οι Mercedes χωρίς να χρειάζεται βγήκαν στην πίστα και κατέβασαν μισό δευτερόλεπτο φέρνοντας στην περίπτωση του Χάμιλτον το χρονόμετρο στο 1:15!

Advertisement

Το Q3 ξεκίνησε με το Rosberg να πατάει οριακά στο κερμπ του τελευταίου σικέιν να του βγαίνει το ρίσκο να και πετυχαίνει για πρώτη φορά ταχύτερο χρόνο από τον Hamilton έστω και για 68 χιλιοστά του δευτερολέπτου σπάζοντας το φράγμα του 1:15! Τα μόνα μονοθέσια που ακολουθούσαν σε χρονική απόσταση μισού δευτερολέπτου ήταν οι Williams. Τελικά ο Rosberg κατάφερε να βρει μερικά χιλιοστά ακόμη στην 2η προσπάθεια και να περάσει το Hamilton στερώντας του την pole για 74 χιλιοστά. Ο Βρετανός μπλόκαρε την εμπρός αριστερή ρόδα στην είσοδο της στροφής 8 χάνοντας λίγο χρόνο. Πίσω τους ο περσινός νικητής Sebastian Vettel έκανε την έκπληξη σημειώνοντας τον 3ο χρόνο. Απογοήτευση για τις Ferrari που περιορίστηκαν στις θέσεις 7 και 10 με το Raikkonen να είναι τελευταίος.

Μετά το τέλος των δοκιμών, ο poleman Rosberg δήλωσε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Δούλεψα σε κάθε λεπτομέρεια με τους μηχανικούς μου και βρήκα το τελευταίο δέκατο που μου έλειπε. Όλοι λέγατε πως εδώ είναι η πίστα του Lewis αλλά εγώ δεν το έβλεπα έτσι. Είναι μια πίστα που μου αρέσει πολύ, μια ιδιαίτερη διαδρομή και ήξερα πως αν τα κάνω όλα σωστά θα τα καταφέρω. Δεν ήταν έξτρα πίεση για μένα ότι ήταν καλός στο παρελθόν εδώ, η pole position είναι ότι καλύτερο για τον αγώνα. Δεν ανησυχώ θα έχουμε μια καλή μάχη. Ξέρω ότι οι δοκιμές είναι καθοριστικές εδώ καθώς δεν μπορείς να κάνεις πολλά αλλάζοντας στρατηγική όντας με το ίδιο μονοθέσιο».

Advertisement

Από την πλευρά του ο Hamilton παίζοντας το παιχνίδι της ψυχολογίας τόνισε: «Είχα δυο γύρους στο Q3 αλλά δεν ήταν καλοί. Δεν φταίει κάτι, μικρές λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά ειδικά όταν έχεις ίδιο μονοθέσιο. Ο Nico είναι πολύ γρήγορος και αποδίδει πολύ καλά. Στον πρώτο μου γύρο αντιμετώπισα κυκλοφοριακό στο δεύτερο απλά δεν τα κατάφερα. Πιστεύω ότι η μόνη μου ευκαιρία αύριο είναι η διαφορετική στρατηγική. Στην εκκίνηση θα έχω επίσης μια ευκαιρία αλλά είναι στην καθαρή πλευρά, ελπίζω να διατηρήσω τη θέση μου. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η προφύλαξη των ελαστικών».

Ο περσινός νικητής Sebastian Vettel έκανε την έκπληξη την τελευταία στιγμή μ’ έναν εντυπωσιακό γύρο: «Το ξεκίνημα του γύρου μου δεν ήταν το καλύτερο δυνατό. Παρ’ όλα αυτά κατάφερα να κάνω καλό χρόνο. Ήταν το μέγιστο που μπορούσαμε να πετύχουμε σήμερα. Οι διαφορές από αυτούς που ακολουθούν είναι πολύ μικρές. Ήμασταν μισό δευτερόλεπτο πίσω από τις Mercedes αλλά στις πιο πίσω θέσεις, μόνο 4-5 εκατοστά του δευτερολέπτου χωρίζουν τέσσερα μονοθέσια. Είμαι χαρούμενος που ήμουν ο ταχύτερος εξ αυτών. Η στρατηγική μπορεί να φέρει εκπλήξεις αύριο. Θα προσπαθήσω να μείνω κοντά στους δύο πρώτους κι αν έχω την ευκαιρία να τους επιτεθώ, θα το κάνω».

Advertisement

Ακριβώς τα αντίθετα αισθάνεται ο έτερος πιλότος της Red Bull, Daniel Ricciardo: «Έκανα κακό τελευταίο γύρο στην τρίτη περίοδο. Ωστόσο, σημειώσαμε πρόοδο στην πορεία του διημέρου και δεν ήμασταν μακριά από τις πρώτες θέσεις. Οι διαφορές στους χρόνους είναι μικρές. Ελπίζω να κάνω καλή εκκίνηση και δεδομένης της στρατηγικής μου, ο αγώνας μπορεί να έχει ενδιαφέρον».

Στη Williams δεν ήταν ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα καθώς θεωρούσαν πως είχαν τη δυναμική να βρεθούν μπροστά από το Vettel. Στη Ferrari ο προβληματισμός ήταν έντονος και ο Alonso ξεκάθαρος: «Απλά δεν είμαστε αρκετά γρήγοροι, έκανα τέλειο γύρο και υστερούμε ένα δευτερόλεπτο». Από την πλευρά του ο Raikkonen αντιμετώπιζε συνέχεια προβλήματα υπερστροφής και δεν προσπάθησε καν 2η φορά στο Q3: «Δε νομίζω να έκανε κάποια διαφορά» είπε με ειλικρίνεια ο Φινλανδός.

Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο αυριανός αγώνας για να δούμε τι θα γίνει ανάμεσα στους πιλότους της Mercedes. Θα μπορέσει να κρατήσει το προβάδισμα ο Rosberg και να κερδίσει για πρώτη φορά εκεί ή θα τον περάσει ο Hamilton;

Η κατάταξη των κατατακτήριων:

1. Nico Rosberg Mercedes 1m14.874s
2. Lewis Hamilton Mercedes 1m14.953s +0.079s
3. Sebastian Vettel Red Bull-Renault 1m15.548s +0.674s
4. Valtteri Bottas Williams-Mercedes 1m15.550s +0.676s
5. Felipe Massa Williams-Mercedes 1m15.578s +0.704s
6. Daniel Ricciardo Red Bull-Renault 1m15.589s +0.715s
7. Fernando Alonso Ferrari 1m15.814s +0.940s
8. Jean-Eric Vergne Toro Rosso-Renault 1m16.162s +1.288s
9. Jenson Button McLaren-Mercedes 1m16.182s +1.308s
10. Kimi Raikkonen Ferrari 1m16.214s +1.340s
Χρόνος αποκλεισμού από το Q3: 1m16.255s
11. Nico Hulkenberg Force India-Mercedes 1m16.300s +1.246s
12. Kevin Magnussen McLaren-Mercedes 1m16.310s +1.256s
13. Sergio Perez Force India-Mercedes 1m16.472s +1.418s
14. Romain Grosjean Lotus-Renault 1m16.687s +1.633s
15. Daniil Kvyat Toro Rosso-Renault 1m16.713s +1.659s
16. Adrian Sutil Sauber-Ferrari 1m17.314s +2.260s
Χρόνος αποκλεισμού από το Q2: 1m18.235s
17. Pastor Maldonado Lotus-Renault 1m18.328s +2.578s
18. Max Chilton Marussia-Ferrari 1m18.348s +2.598s
19. Jules Bianchi Marussia-Ferrari 1m18.359s +2.609s
20. Kamui Kobayashi Caterham-Renault 1m19.278s +3.528s
21. Marcus Ericsson Caterham-Renault 1m19.820s +4.070s
22. Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari