Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Γερμανίας: Pole για Rosberg, ατύχημα για Hamilton (updated)

Ελλάδα 6:38
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

GP Γερμανίας: Pole για Rosberg, ατύχημα για Hamilton (updated)

FORMULA 1

GP Γερμανίας: Pole για Rosberg, ατύχημα για Hamilton (updated)

FORMULA 1

Την πέμπτη φετινή του pole position πανηγύρισε εντός έδρας, στη Γερμανία, ο Nico Rosberg. Την ίδια ώρα, ο έτερος οδηγός της Mercedes AMG, Lewis Hamilton, είχε ατύχημα στο Q1 και θα εκκινήσει μόλις 15ος τον αυριανό αγώνα στο Χόκενχαϊμ.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ TAKH ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Λιακάδα σήμερα στο Χοκενχάιμ με τη θερμοκρασία αέρα να ξεπερνά  τους 33 βαθμούς Κελσίου και του οδοστρώματος να φτάνει στους  55 βαθμούς Κελσίου δοκιμάζοντας την αντοχή ανθρώπων, μηχανών και ελαστικών.

Η απαγόρευση της σύνδεσης εμπρός και πίσω ανάρτησης από την FIA (Front and Rear Interconnected System) φαίνεται να επηρεάζει άλλες ομάδες περισσότερο άλλες λιγότερο. Επίσης δεν επιδρά το ίδιο στους οδηγούς κάθε ομάδας. Ο Rosberg δείχνει να επηρεάζεται λιγότερο από το Hamilton ο Γερμανός ήταν ο ταχύτερος στις πρωινές ελεύθερες δοκιμές με διαφορά 6 δεκάτων από τον teammate του. Όλα τα μονοθέσια είναι πιο υποστροφικά ενώ στο πίσω μέρος της W05 του Hamilton υπήρχε έντονη νευρικότητα.

Advertisement
Advertisement

Το ξεκίνημα του Q1 βρήκε το Marcus Ericcson να κοιτά άπραγος τους μηχανικούς της Caterham που προσπαθούσαν να επισκευάσουν το μονοθέσιο την ώρα που οι υπόλοιποι πιλότοι έκαναν τις πρώτες τους προσπάθειες στην πίστα. Αρχικά οι κορυφαίοι συνδυασμοί βγήκαν με την μαλακή γόμα προσπαθώντας να εξοικονομήσουν τα 3 σετ πολύ μαλακής γόμας για το Q2 και το Q3. Αύριο αν οι θερμοκρασίες παραμείνουν υψηλές θα μεγιστοποιηθεί η χρήση της πιο σκληρής εκ των δυο διαθέσιμων γομών, της μαλακής. Επτά λεπτά προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία ο Lewis Hamilton έχασε τον έλεγχο της Mercedes πατώντας φρένο στην είσοδο της στροφής 13. Από την ενδοσυνεννόηση ακούστηκε να λέει στους τεχνικούς της ομάδας πως κάποιο πρόβλημα υπήρχε στο σύστημα πέδησης.

Η διαδικασία διεκόπη με κόκκινη σημαία μέχρι να απομακρυνθεί η κατεστραμμένη Μercedes. O Hamilton πέρασε στο Q2 λόγω  του χρόνου που είχε πετύχει νωρίτερα αλλά καθώς το μονοθέσιο του είχε διαλυθεί δεν ξαναβγήκε στην πίστα και έτσι αύριο εκκινεί από την 16η θέση. Όταν άνοιξε ξανά η πίστα αρκετοί οδηγοί αποφάσισαν να βάλουν την πολύ μαλακή γόμα ρισκάροντας για να εξασφαλίσουν την πρόκριση στο Q2. Σε δύσκολη θέση βρέθηκε ο Vettel που αναγκάστηκε να βάλει την πολύ μαλακή γόμα στο φινάλε για να προκριθεί. Το ίδιο συνέβη και με τον Alonso που ήλπιζε πως θα ήταν αρκετός ο χρόνος του με τη μαλακή γόμα αλλά φευ. Τελικά εκτός 16αδας βρέθηκαν οι δυο Caterham, οι δυο Marussia, η Lotus του Maldonado και η Sauber του Sutil.

Advertisement

Το ξεκίνημα του Q2 βρήκε το Hamilton στο ιατρικό κέντρο της πίστας για προληπτικές εξετάσεις και τους υπόλοιπους 15 πιλότους έτοιμους για τη μάχη με το χρονόμετρο. Ο Bottas ανέλαβε να δείξει τη δυναμική της Williams μαζί με το Rosberg ήταν οι ταχύτεροι στην πρώτη προσπάθεια. Πέραν του Hamilton αποκλείστηκαν από τη συνέχεια ο Gutierrez με τη Sauber , ο Grosjean με τη Lotus, ο Vergne με την Toro Rosso ο Button με τη McLaren και ο Raikkonen με τη Ferrari. Ο Perez αντιμετωπίζοντας πρόβλημα πρόλαβε να βγει μόλις την τελευταία στιγμή εντυπωσίασε με την προσπάθεια του ακριβώς με τη λήξη του χρόνου όπου κατάφερε να μπει στη δεκάδα πετώντας έξω τον Button. Προφανής η απογοήτευση στα στρατόπεδα των McLaren και Ferrari για τον αποκλεισμό των Button, Raikkonen.

Το Q3 ξεκίνησε με το Rosberg αδιαφιλονίκητο φαβορί.  Πράγματι ο Γερμανός έγινε ο πρώτος που έσπασε το φράγμα του 1.:17 σημειώνοντας χρόνο 1:16.5, επίδοση που για τους υπόλοιπους ήταν αδύνατον να πλησιάσουν. Έτσι η μάχη περιορίστηκε στις πιο πίσω θέσεις με τους οδηγούς της Williams να δείχνουν φαβορί ακολουθούμενες από τον πρωταθλητή Sebastian Vettel. Με την αντίστροφη μέτρηση του 12λεπτου να ολοκληρώνεται βγήκαν στην πίστα προσπαθώντας για μια καλύτερη επίδοση οι περισσότεροι πιλότοι χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά φρέσκο σετ πολύ μαλακής γόμας. Ανάμεσά τους και ο Rosberg παρότι δεν έμοιαζε να απειλείται. Όπως αποδείχτηκε στην πράξη οι Williams ήταν κοντά με τον Bottas να κινείται στα 2 δέκατα. Ευτυχώς για το Rosberg που ήταν πιο αργός από την προηγούμενη προσπάθειά του.

Advertisement

Στη συνέντευξη Τύπου ο Rosberg ξεκίνησε λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή τα πράγματα πάνε καλά. Είναι σπουδαία στον εντός έδρας αγώνα να εκκινείς από την pole. Φυσικά θα προτιμούσα να είχα μια ανοικτή μάχη με το Lewis. Είμαι λιγότερο χαρούμενος με το αποτέλεσμα γιατί ο Lewis δεν είχε τη δυνατότητα να με κοντράρει στο τέλος. Μια φανταστική μέρα σήμερα αλλά δε δίνει βαθμούς. Το σημαντικό μέρος είναι αύριο, έχουμε δρόμο ακόμη αλλά ξεκινήσαμε καλά».

Ο Bottas που συνεχίζει τις πολύ καλές εμφανίσεις στις κατατακτήριες δοκιμές ήταν ο μόνος που κατάφερε να κινηθεί στο ρυθμό του Rosberg: «Πρέπει να είμαστε πολύ χαρούμενοι για το αποτέλεσμα που πετύχαμε ως ομάδα. Η Mercedes είναι ακόμη καλύτερη. Δεν έκανα λάθος στο γρήγορο γύρο μου, πέτυχα το μέγιστο. Νιώθω πολύ ωραία ως μέλος μιας ομάδας που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Θέλουμε τη μέγιστη δυνατή συγκομιδή βαθμών αύριο».

Advertisement

Ο Massa ακόμη μια φορά περιορίστηκε πίσω από τον teammate του και δεν είναι ικανοποιημένος καθότι 3ος: «Δεν μπορούσα να βρω ρυθμό σ’ έναν γρήγορο γύρο ένιωθα πως τα ελαστικά δεν πατούσαν και δεν είχα το άψογο μονοθέσιο που θα μου επέτρεπε να κάνω τον τέλειο γύρο. Ο Valtteri έκανε άριστη δουλειά μ’ ένα μονοθέσιο που δεν ήταν 100% στημένο. Πιστεύω πως θα είναι διαφορετικά τα πράγματα στον αγώνα».

Το Γερμανικό GP αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον κυρίως για την προσπάθεια ανάκαμψης του Χάμιλτον από την 15η θέση της εκκίνησης. Ο Βρετανός κατετάγη 16ος αλλά καθότι ο Gutierrez έχει ποινή 3 θέσεων στην εκκίνηση λόγω της σύγκρουσης με το Maldonado στο Σίλβερστον θα εκκινήσει μια θέση πιο μπροστά.  Η αντίστροφη μέτρηση για την απευθείας μετάδοση του αγώνα θα ξεκινήσει στον Αlpha αύριο στις 14:00 το μεσημέρι.

Η κατάταξη:
1. Nico Rosberg          Mercedes             1m16.540s
2. Valtteri Bottas       Williams-Mercedes    1m16.759s  +0.219s
3. Felipe Massa          Williams-Mercedes    1m17.078s  +0.538s
4. Kevin Magnussen       McLaren-Mercedes     1m17.214s  +0.674s
5. Daniel Ricciardo      Red Bull-Renault     1m17.273s  +0.733s
6. Sebastian Vettel      Red Bull-Renault     1m17.577s  +1.037s
7. Fernando Alonso       Ferrari              1m17.649s  +1.109s
8. Daniil Kvyat          Toro Rosso-Renault   1m17.965s  +1.425s
9. Nico Hulkenberg       Force India-Mercedes 1m18.014s  +1.474s
10. Sergio Perez          Force India-Mercedes 1m18.035s  +1.495s
Χρόνος αποκλεισμού από το Q3: 1m18.161s
11. Jenson Button         McLaren-Mercedes     1m18.193s  +1.084s
12. Kimi Raikkonen        Ferrari              1m18.273s  +1.164s
13. Jean-Eric Vergne      Toro Rosso-Renault   1m18.285s  +1.176s
14. Esteban Gutierrez     Sauber-Ferrari       1m18.787s  +1.678s
15. Romain Grosjean       Lotus-Renault        1m18.983s  +1.874s
16. Lewis Hamilton        Mercedes              Δεν σημείωσε χρόνο
Χρόνος αποκλεισμού από το Q2: 1m18.927s
17. Adrian Sutil          Sauber-Ferrari       1m19.142s  +1.511s
18. Jules Bianchi         Marussia-Ferrari     1m19.676s  +2.045s
19. Pastor Maldonado      Lotus-Renault        1m20.195s  +2.564s
20. Kamui Kobayashi       Caterham-Renault     1m20.408s  +2.777s
21. Max Chilton           Marussia-Ferrari     1m20.489s  +2.858s
22. Marcus Ericsson       Caterham-Renault            Δεν σημείωσε χρόνο