Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Ευρώπης: Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν!

Ελλάδα 17:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

GP Ευρώπης: Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν!

FORMULA 1

GP Ευρώπης: Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν!

FORMULA 1

Οι Αζέροι γράφουν ιστορία διοργανώνοντας για πρώτη φορά GP στους δρόμους της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν. Για πρώτη φορά από τη Ρωσία και το 2014, η Formula 1 πάει σ’ έναν νέο προορισμό.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Πρόκειται για την 32η χώρα την οποία επισκέπτεται το πρωτάθλημα από το 1950. Το GP της Ευρώπης – τελευταία φορά έγινε το 2012, στη Βαλένθια – είναι μια «εφεύρεση» του Bernie Ecclestone για να διοργανώνει αγώνες στη λεκάνη της Μεσογείου. Βέβαια αυτή τη φορά το ξεχείλωσε λίγο… καθώς το Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Κασπίας Θάλασσας. Πρόκειται για παραθαλάσσια πόλη με δυο εκατομμύρια κατοίκους.

Οι Αζέροι έχουν αποφασίσει να βάλουν την πρωτεύουσά τους στον παγκόσμιο χάρτη. Έχουν χρήματα (σ.σ: φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ορυκτός πλούτος) αλλά και βούληση. Το Μπακού διοργάνωσε πέρυσι τους πρώτους Ευρωπαϊκούς αγώνες ενώ έχει αναλάβει και άλλες υψηλού επιπέδου αθλητικές οργανώσεις. Η πόλη που βρίσκεται 25 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας αποτελεί μια πετυχημένη μίξη ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο. Υπάρχουν κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής όπως το Flame Towers, οι 3 πύργοι που θυμίζουν φλόγες και παραπέμπουν στην τοπική ιστορία. Επίσης ο πύργος τηλεπικοινωνιών που χτίστηκε το 1996. Η F1 από τη δεκαετία του 1990 ακολουθώντας το όραμα του επικεφαλής της, Bernie Ecclestone κινείται ανατολικά.

Advertisement
Advertisement

Baku16-rbr-showrun640

Ο βαθύπλουτος Βρετανός όπως έχει δηλώσει πολλάκις θεωρεί την Ευρωπαϊκή οικονομία «νεκρή» και ποντάρει εκτός Ε.Ε. Από το 1999 που μπήκε στο καλεντάρι της F1 το GP της Μαλαισίας, έως σήμερα, πόλεις όπως το Άμπου Ντάμπι, η Σιγκαπούρη, το Μάναμα, το Σότσι, το Μεξικό επαναπροσδιορίστηκαν στον παγκόσμιο χάρτη λόγω F1. Φυσικά υπήρξαν και αποτυχίες όπως η Βαλένθια που δικαιώνουν τον Ecclestone για το δρόμο της Ανατολής. Οι Αζέροι ποντάρουν πολλά στην προβολή του Μπακού διαμέσου της F1.

O διάσημος αρχιτέκτονας Hermann Tilke που σχεδίασε τη διαδρομή μέσα στο λιμάνι της πόλης λέει: «Η πίστα του Μπακού αποτελείται από δημόσιους δρόμους και ξεχωρίζει για πολλά πράγματα. Εκτιμώ πως θα είναι η πιο γρήγορη διαδρομή δρόμων στην ιστορία της F1. Η διαδρομή περνάει από το ιστορικό κέντρο της πόλης και θα δημιουργεί μια μοναδική, αξιοθαύμαστη ατμόσφαιρα για θεατές και τηλεθεατές».

Advertisement

Baku16-pirelli-infographic-preview-a640tall

Διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ.

Advertisement