Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Μπαχρέιν: Υπό το φως των προβολέων!

Ελλάδα 15:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

GP Μπαχρέιν: Υπό το φως των προβολέων!

FORMULA 1

GP Μπαχρέιν: Υπό το φως των προβολέων!

FORMULA 1

Για πρώτη φορά στην δεκαετή ιστορία του αγώνα, αυτός θα εκκινήσει με τη δύση του ηλίου και θα ολοκληρωθεί ενώ έχει πέσει το σκοτάδι.

Advertisement
Advertisement

TOΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Ομάδες πιλότοι και μηχανικοί πέρασαν δυο βδομάδες το χειμώνα εκεί, πραγματοποιώντας δοκιμές εξέλιξης οπότε γνωρίζουν άριστα τις συνθήκες που θα συναντήσουν. Στην πίστα έχει εγκατασταθεί ένα υπερσύγχρονο σύστημα προβολέων που επιτρέπει τη διεξαγωγή του αγώνα βράδυ. Έχουν τοποθετηθεί 495 πυλώνες γύρω απ’ όλη την εγκατάσταση με ύψος από 10 – 45 μέτρα ανάλογο το σημείο. Θα είναι ο 3ος νυχτερινός αγώνας στην ιστορία μετά τα GP της Σιγκαπούρης και του Άμπου Ντάμπι.

Η εκκίνηση θα δοθεί με τη δύση του ήλιου (σ.σ: 18:00 ώρα τοπική αλλά και Ελλάδος) και ο τερματισμός θα γίνει αφότου σκοτεινιάσει. Η επιλογή αυτή έγινε για να προσδώσει διαφορετικό χαρακτήρα στον αγώνα. Επιπλέον φέρνει την προβολή του στην κεντρική Ευρώπη σε ώρα υψηλής τηλεθέασης ενώ βοηθά και στη θέαση καθότι οι φίλαθλοι δε θα υποφέρουν από τον ήλιο της ερήμου.

Advertisement
Advertisement

Το πρωτάθλημα της F1 συνεχίζεται χωρίς διακοπή μετά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και τη νίκη του Lewis Hamilton στη Μαλαισία, με τον αγώνα στην πίστα του Σακχίρ που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας το Μάναμα. H πίστα του Σακχίρ βρίσκεται στο καλεντάρι της Formula 1 από το 2004 και όπως όλα τα σύγχρονα σιρκουί, έχει σχεδιαστεί από το Γερμανό αρχιτέκτονα Hermann Tilke.

Το σκηνικό είναι τελείως διαφορετικό απ’ αυτό της περασμένης βδομάδας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της ερήμου που περιβάλλει την πίστα και του αέρα που την γεμίζει άμμο. Ειδικά αυτές τις μέρες υπάρχει μεγάλο θέμα λόγω έντονων ανέμων και αμμοθυελλών στην περιοχή. Το 2011 δεν έγινε αγώνας εκεί λόγω πολιτικών αναταραχών.

Advertisement

Η Pirelli έχει επιλέξει τη μέση και τη μαλακή γόμα. Παρότι αναμένεται πτώση στη θερμοκρασία μέχρι και 15 βαθμούς Κελσίου, μόλις νυχτώσει στην έρημο, η λογική λέει πως η φθορά των ελαστικών δε θα προκαλέσει δράματα. Η πίστα του Σακχίρ έχει μεγάλες ευθείες όπου τα μονοθέσια ξεπερνούν τα 300km/h αυτό βολεύει τις ομάδες που διαθέτουν μονάδα ισχύος υψηλής απόδοσης (Mercedes). Δηλαδή McLaren, Force India, Williams και φυσικά την εργοστασιακή ομάδα. Τα ασημί βέλη έχουν κυριαρχήσει στους δυο πρώτους αγώνες σε Αυστραλία και Μαλαισία, τίποτα δε δείχνει να διαφοροποιεί σημαντικά την κατάσταση σήμερα.

Advertisement

Μιλώντας σχετικά ο αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας Paul Hembery τόνισε: «Στο Μπαχρέιν κάναμε πρόσφατα δυο τεστ οπότε ξέρουμε καλά τη συγκεκριμένη πίστα κάτι το οποίο προφανώς θα εκμεταλλευτούμε. Ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις πρόσφυσης γι’ αυτό και επιλέξαμε τη μέση και τη μαλακή γόμα. Οι θερμοκρασίες την ώρα της εκκίνησης θα είναι ακόμη σχετικά ψηλές. Όμως έχουμε παρατηρήσει πως υπάρχει μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας μόλις δύει ο ήλιος, η διακύμανση μπορεί να φτάσει και τους 15 βαθμούς Κελσίου.  Θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για τις ομάδες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η διαχείριση μιας τόσο ευρείας κλίμακας θερμοκρασιών ώστε να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τα ελαστικά. Επίσης χρειάζεται καλή τακτική στις επιλογές στρατηγικής. Απ’ αυτή την οπτική θα έχει πολύ ενδιαφέρον ο αγώνας».

Το Μπαχρέιν είναι αρκετά απαιτητικό για τα ελαστικά ειδικά στην έξοδο των στροφών. Εκεί όταν ο οδηγός πατάει τέρμα το γκάζι για να επιταχύνει και το ελαστικό πασχίζει για πρόσφυση η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πέλματος να φτάνει τους 130 βαθμούς Κελσίου.  Η αεροδυναμική απόδοση είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στο Μπαχρέιν. Καθότι υπάρχουν 4 ευθείες όπου τα μονοθέσια ξεπερνούν τα 300km/h οι ομάδες επιλέγουν μέσες κλίσεις στις αεροτομές όμως αυτό οδηγεί σε συμβιβασμό στην σταθερότητα στην είσοδο των στροφών και στο φρενάρισμα. Ως αποτέλεσμα έχουμε μπλοκαρίσματα τροχών και ζημιές στα ελαστικά. Η άμμος στην πίστα προερχόμενη από την έρημο που την περιβάλλει μπορεί να επηρεάσει την πρόσφυση και να προκαλέσει σπινάρισμα των τροχών με αποτέλεσμα αύξηση στο ρυθμό πτώσης της απόδοσης. Πριν δυο χρόνια μια αμμοθύελλα είχε σταματήσει τις δοκιμές εξέλιξης που γίνονταν για λογαριασμό της Pirelli στο Μπαχρέιν. To φρενάρισμα είναι ένα ακόμη σημείο κλειδί στην πρώτη στροφή τα μονοθέσια επιβραδύνουν από τα 315km/h στα 65km/h μέσα σε απόσταση 130 μέτρων, χρονικά σε 3 sec. Αυτό το φρενάρισμα φορτίζει τα ελαστικά με δυνάμεις της τάξεως των 4.5g.

Πέρυσι ο Sebastian Vettel που εκκινούσε 2ος κέρδισε στον αγώνα με στρατηγική 3 πιτ στοπ: Εκκίνησε με την μέση γόμα και μετά έβαλε 3 φορές τη σκληρή γόμα. Χρησιμοποιήθηκε μια ευρεία γκάμα στρατηγικών, μάλιστα κάποιοι οδηγοί σταμάτησαν μόνο δυο φορές.

Advertisement

Τον πρώτο αγώνα στο Μπαχρέιν, τον κέρδισε ο Michael Schumacher, μάλιστα προς τιμήν πήρε το όνομά του η πρώτη στροφή. Ο Γερμανός επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής είχε συμβουλέψει τους οργανωτές στη φάση της κατασκευής της πίστας. Επιπλέον το 2010 ήταν ο πρώτος του αγώνας με τα χρώματα της Mercedes. Πολυνίκης στη συγκεκριμένη πίστα είναι ο Fernando Alonso έχει κερδίσει το 2005 και το 2006 με τα χρώματα της Renault και το 2010 με τη Ferrari. Ο Felipe Massa έχει κερδίσει το 2007 και το 2008 ενώ ο Vettel κέρδισε πέρυσι και πρόπερσι. Ο Jenson Button είχε κερδίσει το 2009.

Απευθείας μετάδοση στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο!
GP Μπαχρέιν, δείτε το σε απευθείας μετάδοση από τον Alpha την Κυριακή στις 18:00. Μια ώρα νωρίτερα ξεκινά το F1 Countdown στο στούντιο, με πλούσια θεματολογία: Tα καλύτερα στιγμιότυπα των κατατακτήριων δοκιμών. Η δοκιμή στο νέο Mini που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη αλλά και μια συνέντευξη του τεχνικού διευθυντή της Mercedes, Paddy Lowe.Ο αγώνας θα μεταδοθεί απευθείας και από το www.alphatv.gr/live σε live streaming. Επιπλέον ο αγώνας μεταδίδεται και από τον ΟΤΕ.

F1 Coutndown: 17:00
GP Μπαχρέιν (live): 18:00

GP Μπαχρέιν, 3ος αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος
 
Μήκος πίστας: 5.412m
Ρεκόρ γύρου: 1:30.252 (Μ. Σουμάχερ, 2004)
Γύροι: 57
Απόσταση: 305.066m
Στροφές: 15 (6 αριστερές, 9 δεξιές)
Τέρμα γκάζι: 70% του γύρου
Αλλαγές σχέσεων: 52
Ελαστικά: Μέση, μαλακή γόμα