Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Αυστρίας: Νίκη έκπληξη για Verstappen, εγκατέλειψαν οι Mercedes!

Ελλάδα 20:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

GP Αυστρίας: Νίκη έκπληξη για Verstappen, εγκατέλειψαν οι Mercedes!

FORMULA 1

GP Αυστρίας: Νίκη έκπληξη για Verstappen, εγκατέλειψαν οι Mercedes!

FORMULA 1

Συγκλονιστικό σε εξέλιξη ήταν ο αυστριακό Grand Prix που αποτέλεσε τον ένατο γύρο του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1! Ο Max Verstappen πανηγύρισε την πρώτη φετινή νίκη του, στον εντός έδρας αγώνα για τη Red Bull Racing!

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (Instagram.com/SeitanF1)

Οι Ferrari τον πλαισίωσαν στο βάθρο, την ώρα που οι Mercedes εγκατέλειπαν από μηχανικές αιτίες, με τον Kimi Raikkonen δεύτερο και τον τρίτο Sebastian Vettel να ανακτά την πρωτοπορία στη βαθμολογία των οδηγών!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το οροπέδιο του Σπίλμπεργκ υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με καλοκαιρία, τον ήλιο να καίει, θερμοκρασία αέρα στους 23 βαθμούς Κελσίου και οδοστρώματος στους 45.

Advertisement
Advertisement

Αλλά ανέβηκε ακόμα ψηλότερα την ώρα που έσβησαν τα κόκκινα φώτα, καθώς ο πρώτος γύρος ήταν συναρπαστικός. Ο Kimi Raikkonen έκανε εντυπωσιακή εκκίνηση και χώθηκε ανάμεσα στις δύο Mercedes, με το… στρίμωγμα στην πρώτη στροφή να έχει ως αποτέλεσμα να περάσει στην πρωτοπορία ο Lewis Hamilton και ο pole man Valtteri Bottas να χάσει θέσεις.

Advertisement

Στην αργή δεξιά φουρκέτα ανεβαίνοντας το λόφο, ο Iceman έκανε λάθος, έχασε τη γραμμή του και επιστρέφοντας στην αγωνιστική διαδρομή ουσιαστικά «εκτόπισε» τη Red Bull του Max Verstappen, με τον Bottas να εκμεταλλεύεται αυτή τη μάχη και να σκαρφαλώνει δεύτερος.

Με τους αγωνοδίκες να κρίνουν πως δεν υπήρχε κάτι μεμπτό, ο αγώνας κυλούσε ομαλά, με τα ασημί βέλη να δείχνουν να έχουν τον έλεγχο. Οι πυκνοί καπνοί από την υβριδική μηχανή της Renault στην πλάτη του Hulkenberg δεν προκάλεσε κάποια επέμβαση από τη διεύθυνση του αγώνα.

Advertisement

Αυτή ήρθε δύο περάσματα μετά, με καθεστώς εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας λόγω εγκατάλειψης του Bottas. Ο Φινλανδός προδόθηκε από το κιβώτιο της W09 και πάρκαρε στη στροφή 4, αλλάζοντας έτσι τις ισορροπίες του αγώνα. Κι αυτό διότι ενώ ο Hamilton δεν μπήκε για αλλαγή ελαστικών εκμεταλλευόμενος το μειωμένο ρυθμό αγώνα, το έκαναν και οι Red Bull και οι Ferrari.

Στον 26ο γύρο ο Hamilton μπήκε τελικά στα pit, επιστρέφοντας στην πίστα ανάμεσα στις δύο Ferrari – μπροστά δηλαδή από τον μεγάλο του αντίπαλο στη μάχη του τίτλου – τον Sebastian Vettel.

Σε ένα στρατηγικό λάθος της Mercedes που τον έριξε από την πρώτη, στην τέταρτη θέση, προκαλώντας τον εκνευρισμό του. Βέβαια αυτός αυξήθηκε όταν στον 40ο γύρο είδε τον Γερμανό να τον περνάει εντός πίστας, σε ένα απαιτητικό προσπέρασμα που θα μπορούσε να κρίνει πολλά.

Κι όλα αυτά, με τον Hamilton να παραπονιέται αρχικά για απώλειες ισχύος στην υβριδική μηχανή της Mercedes και στη συνέχεια για πρώτη στην απόδοση των ελαστικών του.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο Max Verstappen βρέθηκε να οδηγεί τον αγώνα, έχοντας το πάνω χέρι, με τις Ferrari να τον ακολουθούν. Ο Hamilton αναγκάστηκε να μπει ξανά στον γύρο 53 για αλλαγή ελαστικών ενώ προς τέρψη του, είδε τη Red Bull του Ricciardo να παρκάρει στην άκρη του δρόμου λίγο αργότερα, με προβλήματα στην αλλαγή σχέσεων.

Ενώ οι γύροι περνούσαν, το ερώτημα ήταν αν θα άντεχαν τα ελαστικά των Verstappen, Raikkonen, Vettel κι αν θα μπορούσε να κερδίσει κάτι περισσότερο ο Hamilton που πλέον ήταν ουσιαστικά ένα pit stop πίσω. Όλα αυτά πριν την καταστροφή για τον παγκόσμιο πρωταθλητή που στον 64ο εκ των 71 γύρων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει! Έτσι σταμάτησε στους 33 αγώνες το εντυπωσιακό σερί του με σταθερούς τερματισμούς σε βαθμολογούμενες θέσεις.

Μάλιστα ήταν η πρώτη διπλή εγκατάλειψη της Mercedes από την Ισπανία το 2016! Βέβαια τότε τα ασημί βέλη των Hamilton και Nico Rosberg είχαν συγκρουστεί μεταξύ τους, αυτή τη φορά ήταν διπλό χτύπημα αξιοπιστίας!

Έτσι ο Verstappen έφτασε στη νίκη, την πρώτη της Red Bull Racing μέσα στο Red Bull Ring! Ήταν η πρώτη του φέτος, τέταρτη συνολικά ενώ έδωσε συνέχεια ή καλύτερα κορύφωση στο πολύ καλό σερί που έχει ξεκινήσει από την Ισπανία.

Για τη Ferrari η χαρά ήταν διπλή καθώς όχι μόνο προηγείται πια στους οδηγούς ο Vettel αλλά προηγείται και η Scuderia στους κατασκευαστές! Εκεί εκτοξεύτηκε η Haas καθώς με τους Romain Grosjean και Kevin Magnussen στις θέσεις 4 και 5, πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα της σύντομης ιστορίας της και είναι πλέον πέμπτη στη βαθμολογία!

Στις θέσεις έξι και εφτά βρέθηκαν οι Force India των Esteban Ocon και Sergio Perez με την ινδική ομάδα να παίρνει βαθμολογική ανάσα, ο Fernando Alonso χάρισε βαθμούς στη McLaren ενώ διπλό τερματισμό στους βαθμούς είχε και η Alfa Romeo Sauber, τόσο με τον Charles Leclerc όσο και τον Marcus Ericsson!

Αναλυτικά η κατάταξη:

gp-austria-18-race-times640

H συνέχεια χωρίς ανάσα, την επόμενη Κυριακή, με το Grand Prix Μεγάλης Βρετανίας από την πίστα του Σίλβερστοουν.