Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Αυστρίας: Απόλυτη κυριαρχία Mercedes στις δοκιμές!

Ελλάδα 22:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

GP Αυστρίας: Απόλυτη κυριαρχία Mercedes στις δοκιμές!

FORMULA 1

GP Αυστρίας: Απόλυτη κυριαρχία Mercedes στις δοκιμές!

FORMULA 1

Μεικτές οι συνθήκες σήμερα στο Red Bull Ring, η βροχή που έπιασε στο μέσον της ελεύθερης ώρας δοκιμών το πρωί επηρέασε την κατάσταση της πίστας και στις κατατακτήριες δοκιμές.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Με τη θερμοκρασία αέρα στους 12 βαθμούς Κελσίου και τη θερμοκρασία οδοστρώματος στους 22 βαθμούς η πίστα δεν έλεγε να στεγνώσει. Χαρακτηριστική η ατάκα του πολύπειρου και ικανότατου σε τέτοιες συνθήκες Jenson Button προς τους μηχανικούς της McLaren “Η πίστα δεν είναι στεγνή αλλά ούτε αρκετά βρεγμένη ώστε να βάλουμε ενδιάμεσα”.

H Pirelli έχει στη διάθεση όλων των οδηγών γι’ αυτόν τον αγώνα τις δυο πιο μαλακές γόμες της, την Soft (κίτρινο σιρίτι) και την Super Soft (κόκκινο σιρίτι). Η πολύ μαλακή είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να δουλεύει καλύτερα σε συνθήκες πιο χαμηλής θερμοκρασίας.

Advertisement
Advertisement

Ο Vettel προτού πιάσει βροχή στο FP3 ήταν ταχύτερος με τη μαλακή γόμα, με τη διαφορά του από το Χάμιλτον μόλις στα 17 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Στο Q1 όλοι ήθελαν να κάνουν τον τελευταίο γύρο, καθώς οι συνθήκες βελτιώνονταν σε κάθε πέρασμα. Δε χρησιμοποιήθηκαν ενδιάμεσα ελαστικά αλλά σλικ. Όπως ήταν λογικό πριν την ολοκλήρωση της αντίστροφης μέτρησης βρέθηκαν όλοι στην πίστα και οι 20 οδηγοί προσπαθώντας να βελτιώσουν την επίδοσή τους. Σ’ αυτή τη ρώσικη ρουλέτα πιάστηκαν οι Raikkonen και Button και έμειναν εκτός 15αδας μαζί με τις δυο Manor αλλά και το Perez με τη Force India. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα ο Hulkenberg νικητής στο Μαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ήταν στην 5η θέση με την άλλη Force India ενώ ο Vettel με τη Ferrari ήταν 3ος. Η διαφορά ανάμεσα στους δυο οδηγούς της Ferrari ήταν στο 1.8sec, ο Raikkonen είχε από πέρυσι στην Ουγγαρία ν’ αποκλειστεί από το Q1. Μετά το τέλος του Q1 όταν του είπαν πως αποκλείστηκε από τη συνέχεια ήταν έκπληκτος στην ενδοεπικοινωνία. Ταχύτερος όλων ο Rosberg, άσχημα για την άλλη Mercedes με τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας και πρωταθλητή Lewis Hamilton. Ο Βρετανός παραλίγο να πέσει πίσω από μια Manor στα φρένα για τη στροφή 2 αναγκάστηκε να βγει εκτός πίστας για να αποφύγει τη σύγκρουση. Εντυπωσίασε ο Sainz jr με την Toro Rosso που πέτυχε σ’ αυτές τις συνθήκες δεύτερο χρόνο.

20 6d1

Στο Q2 η κατάσταση άλλαξε και οι χρόνοι κατέβηκαν καθώς η πίστα στέγνωσε και η πολύ μαλακή γόμα ήταν επιλογή όλων των οδηγών. Παραταύτα το μικρό μήκος της πίστας και η προσπάθεια όλων των οδηγών να βρεθούν όσο πιο ψηλά γίνεται οδήγησε σε κάποια “δράματα” στο τέλος. Ο Sainz jr για παράδειγμα έμπλεξε στην κίνηση ανάμεσα στις δυο Red Bull κα δεν μπόρεσε να προκριθεί στο Q3. Μαζί του αποκλείστηκαν ο Maldonado με τη Lotus, ο Ericsson με τη Sauber, o Ricciardo με την Red Bull και ο Alonso με τη McLaren. Επιτυχία θεωρείται η είσοδο στο Q3 για το Nasr με τη Sauber αλλά και η 5η θέση του Hulkenberg στην άτυπη κατάταξη του Q2.

Advertisement

Ο Hamilton έχοντας στο μυαλό ότι το σετ πολύ μαλακής γόμας που χρησιμοποιεί στo Q2 θα είναι αυτό που θα εκκινήσει στον αγώνα είχε μια πιο συντηρητική προσέγγιση ενώ ο Rosberg ήταν ξανά ταχύτερος όλων σπάζοντας το φράγμα του 1:09.

Η εικόνα άλλαξε στην πρώτη προσπάθεια του Q3 εκεί ο Hamilton έκανε ταχύτερο πέρασμα με 1:08.455 μια επίδοση που φάνταζε δύσκολο να βελτιωθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Vettel ήταν 7 δέκατα πιο αργός στην 3η θέση πίσω από το Rosberg. Η επόμενη προσπάθεια δεν ήταν αρκετή για να βελτιωθεί η επίδοση του Hamilton. O Rosberg προσπάθησε αλλά έκανε λάθος στην τελευταία στροφή. Λάθος είχε κάνει και ο Hamilton νωρίτερα προσπαθώντας να βελτιώσει την επίδοσή του.

Advertisement

Πίσω από τις δυο Mercedes, ο Vettel κράτησε τη συνήθη του θέση, βελτιώνοντας το χρόνο του στην τελευταία προσπάθεια. Ο εντυπωσιακός Nico Hulkenberg με τη Force India κατάφερε να διασπάσει τις Williams. Ο Γερμανός θυμίζουμε ότι έμεινε με το συμβόλαιο της Ferrari στο χέρι όταν ο τότε πρόεδρος της Ferrari, Luca di Montezemolo προτίμησε το Raikkonen που για μια ακόμη φορά απογοήτευσε σήμερα.

Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών ο Rosberg ήταν εμφανώς απογοητευμένος που δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το λάθος του Hamilton στον τελευταίο γύρο και να βρεθεί στην pole. Ο Βρετανός από την άλλη τον συνεχάρη για την προσπάθεια, προφανώς οι δυο τους θα δώσουν αύριο μάχη για τη νίκη την ώρα που ο Vettel θα έχει το νου στη Williams του Bottas για να μην βρεθεί στην ίδια θέση που βρέθηκε ο Raikkonen στον προηγούμενο αγώνα που έχασε την 3η θέση από το νεαρό ταλαντούχο οδηγό της Williams.

20 6d2

Advertisement

Συνολικά οι χρόνοι ήταν (στην κατάταξη έχουν υπολογιστεί οι ποινές των Red Bull, McLaren λόγω αλλαγής μονάδας ισχύος): 

Θέση Οδηγός Ομάδα Χρόνος      .       Διαφορά
1 Lewis Hamilton Mercedes 1m08.455s
2 Nico Rosberg Mercedes 1m08.655s 0.200s
3 Sebastian Vettel Ferrari 1m08.810s 0.355s
4 Felipe Massa Williams/Mercedes 1m09.192s 0.737s
5 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1m09.278s 0.823s
6 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1m09.319s 0.864s
7 Max Verstappen Toro Rosso/Renault 1m09.612s 1.157s
8 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1m09.713s 1.258s
9 Romain Grosjean Lotus/Mercedes
10 Pastor Maldonado Lotus/Mercedes 1m10.374s
11 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1m10.426s
12 Carlos Sainz Toro Rosso/Renault 1m10.465s
13 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m12.522s
14 Kimi Raikkonen Ferrari 1m12.867s
15 Roberto Merhi Marussia/Ferrari 1m14.071s
16 Will Stevens Marussia/Ferrari 1m15.368s
17 Daniil Kvyat Red Bull/Renault 1m09.694s
18 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1m10.482s
19 Fernando Alonso McLaren/Honda 1m10.736s
20 Jenson Button McLaren/Honda 1m12.632s