Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Αυστραλίας: Νικητής ο Rosberg στην πρεμιέρα (updated)

Ελλάδα 23:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

GP Αυστραλίας: Νικητής ο Rosberg στην πρεμιέρα (updated)

FORMULA 1

GP Αυστραλίας: Νικητής ο Rosberg στην πρεμιέρα (updated)

FORMULA 1

Με το δεξί ξεκίνησε τη σεζόν ο Nico Rosberg, που θριάμβευσε στον επεισοδιακό εναρκτήριο αγώνα της σεζόν που έλαβε χώρα στην πίστα του Albert Park στη Μελβούρνη. Το βάθρο συμπλήρωσαν ο Lewis Hamilton και ο Sebastian Vettel.

Advertisement
Advertisement

TOY ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (facebook.com/SeitanF1)

Πάντως η αρχή του αγώνα είχε εντελώς διαφορετικό «χρώμα» αφού οι Ferrari εκκίνησαν εντυπωσιακά και βρέθηκαν να κάνουν το 1-2, με τον Vettel να χώνεται ανάμεσα στις W07 όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα και να προηγείται.

Ο Raikkonen ακολουθούσε αποτελώντας μαξιλαράκι ασφαλείας έναντι του Rosberg, την ώρα που ο Hamilton είχε πέσει έκτος. Μάλιστα υπήρξε μικρή επαφή ανάμεσα στα ασημί βέλη, από την οποία γλίτωσε το κλατάρισμα στο πίσω αριστερό ελαστικό ο Γερμανός ενώ ο Βρετανός είχε ελάχιστες ζημιές στην εμπρός αεροτομή του.

Advertisement
Advertisement

Οι W07 δεν μπορούσαν να κερδίσουν έδαφος, άλλωστε τα χαρακτηριστικά του Albert Park δεν βοηθούν τις προσπεράσεις. Περίμεναν λοιπόν τα πρώτα pit stop, στοχεύοντας στο να κερδίσουν έδαφος από πλευράς στρατηγικής και χάρη στη δουλειά των μηχανικών τους.

Πρώτος εκ των πρωτοπόρων μπήκε ο Rosberg, βάζοντας τη μαλακή γόμα. Χάρη σε αυτό τον ένα επιπλέον γύρο, κατάφερε να μηδενίσει τη διαφορά από τον Vettel που με τη σειρά του επέλεξε την πολύ μαλακή γόμα. Βγαίνοντας από τα pit βρέθηκαν δίπλα-δίπλα αλλά η Ferrari παρέμεινε μπροστά. Λίγο αργότερα τους μιμήθηκαν και οι teammates τους, ακολουθώντας παρόμοιες στρατηγικές.

 

Advertisement

alonso-australia16-crash-a640

Και κάπου εκεί, στον δέκατο έβδομο γύρο, ήρθε ένα τρομακτικό ατύχημα που προκάλεσε τη διακοπή του αγώνα. Προσεγγίζοντας τη στροφή 3, ο Fernando Alonso προσπάθησε να περάσει τον Esteban Gutierrez αλλά ο Μεξικανός φρέναρε λίγο νωρίτερα και η επαφή τους είχε καταστροφικές συνέπειες. Η MP4-31 χτύπησε στον τοίχο και στη συνέχεια, ανεξέλεγκτη, αναποδογύρισε και στη συνέχεια ξεκίνησε μία τρελή πτήση που σταμάτησε στον προστατευτικό τοίχο από ελαστικά.

Advertisement

Ο Alonso δεν τραυματίστηκε αλλά την άμεση είσοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας στην πίστα, διαδέχθηκε η διακοπή του αγώνα. Ο τεχνικός έφοδος της FIA, Charlie Whiting, επέλεξε καθεστώς κόκκινης σημαίας για να καθαριστεί η πίστα από τα θραύσματα.

Περίπου 20 λεπτά μετά, η δράση άρχισε ξανά, με τις επιλογές ελαστικών των ομάδων στη διακοπή να αποδεικνύονται καθοριστικές. Η Ferrari ακολούθησε επιθετική στρατηγική βάζοντας πάλι την πολύ μαλακή γόμα, η Mercedes συντηρητική, επιλέγοντας τη μέση γόμα της Pirelli. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τους πρωταθλητές.

Λίγο μετά, στον 24ο γύρο, ο Raikkonen που είχε στα pit stop βρεθεί πίσω από τον Rosberg, είδε τον αγώνα να του να τελειώνει πρόωρα και με καπνούς να βγαίνουν από την υβριδική μηχανή της SF16-H. Πράγμα που προβίβασε τον Ricciardo, το δίδυμο της Toro Rosso και τον Hamilton.

Advertisement

GPAustralia16-f640

Σταδιακά όσοι είχαν τη μαλακή γόμα της Pirelli άρχισαν να χάνουν έδαφος όσο έπεφτε η απόδοσή τους. Ο Vettel  έχασε αρκετό έδαφος ώσπου να αποφασίσουν στη Ferrari να τον καλέσουν για να βάλει αυτή τη φορά τη μαλακή γόμα (στον 35ο γύρο) και να πάει μέχρι τέλους. Εκτός αυτού, η καθυστέρηση στην αλλαγή του εμπρός αριστερού τροχού (το pit stop κράτησε 5.6sec) ήρθε να του στοιχήσει ακόμα περισσότερο.

Με τους Ricciardo, Sainz, Verstappen να αναγκάζονται να κάνουν κι αυτοί έξτρα pit stop, οι Mercedes βρέθηκαν στις δύο πρώτες θέσεις, με τον Rosberg να ελέγχει τον αγώνα και τον Hamilton να ακολουθεί δέκα δευτερόλεπτα πιο πίσω. Όμως ο Vettel δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Με φρέσκα ελαστικά μαλακής γόμας, άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά από τον Lewis που είχε ταλαιπωρημένα ελαστικά μέσης γόμας.

Στον 52ο από τους 57 γύρους, ο τετράκις πρωταθλητής είχε βρεθεί στην ουρά του κατόχου του τίτλου, με το φινάλε να αναμένεται συγκλονιστικό. Ωστόσο ένα λάθος του Vettel στην προτελευταία στροφή, τον έστειλε στο γρασίδι και τον ανάγκασε να συμβιβαστεί με την τρίτη θέση.

Ακολούθησαν η Red Bull του Ricciardo, η Williams του Felipe Massa και η Haas του Romain Grosjean! Ο Γάλλος έγραψε ιστορία καθώς η αμερικανική ομάδα βαθμολογήθηκε στο ντεμπούτο της, κάτι που είχε να συμβεί από το 2002, με την Toyota. Αρωγός στο αποτέλεσμα αυτό ήταν η σωστή στρατηγική, αφού ο Grosjean έκανε τη μοναδική αλλαγή ελαστικών, από τη μαλακή στη μέση γόμα, στη διακοπή του αγώνα.

Έβδομη ήταν η Force India του Nico Hulkenberg, μπροστά από τη Williams του Valtteri Bottas και τις δύο Toro Rosso των Carlos Sainz και Max Verstappen που είχαν ένα μικρό… «εμφύλιο» στα τελικά στάδια του αγώνα.

verstappen-australi16-leads-sainz640

Αναλυτικά η κατάταξη:

Θέση Οδηγός Μονοθέσιο Διαφορά
1 Nico Rosberg Mercedes 1h48m15.565s
2 Lewis Hamilton Mercedes 8.606s
3 Sebastian Vettel Ferrari 9.643s
4 Daniel Ricciardo Red Bull/TAG Heuer 34.330s
5 Felipe Massa Williams/Mercedes 58.979s
6 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1m12.081s
7 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1m14.199s
8 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1m15.153s
9 Carlos Sainz Toro Rosso/Ferrari 1m15.680s
10 Max Verstappen Toro Rosso/Ferrari 1m16.833s
11 Jolyon Palmer Renault 1m23.399s
12 Kevin Magnussen Renault 1m25.606s
13 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m31.699s
14 Jenson Button McLaren/Honda + 1 γύρο
15 Felipe Nasr Sauber/Ferrari + 1 γύρο
16 Pascal Wehrlein Manor/Mercedes + 1 γύρο
Marcus Ericsson Sauber/Ferrari Εγκατέλειψε
Kimi Raikkonen Ferrari Εγκατέλειψε
Rio Haryanto Manor/Mercedes Εγκατέλειψε
Fernando Alonso McLaren/Honda Σύγκρουση
Esteban Gutierrez Haas/Ferrari Σύγκρουση
Daniil Kvyat Red Bull/TAG Heuer Δεν εκκίνησε

Motor Racing - Formula One World Championship - Australian Grand Prix - Qualifying Day - Melbourne, Australia

Η βαθμολογία οδηγών:

1 Nico Rosberg 25
2 Lewis Hamilton 18
3 Sebastian Vettel 15
4 Daniel Ricciardo 12
5 Felipe Massa 10
6 Romain Grosjean 8
7 Nico Hulkenberg 6
8 Valtteri Bottas 4
9 Carlos Sainz 2
10 Max Verstappen 1

vettel-australia16-d640

Η βαθμολογία κατασκευαστών:

1 Mercedes 43
2 Ferrari 15
3 Williams/Mercedes 14
4 Red Bull/TAG Heuer 12
5 Haas/Ferrari 8
6 Force India/Mercedes 6
7 Toro Rosso/Ferrari 3
8 Renault 0
9 McLaren/Honda 0
10 Sauber/Ferrari 0
11 Manor/Mercedes 0