Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Πόσο θα κοστίσει χρονικά το Halo;

Ελλάδα 9:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1: Πόσο θα κοστίσει χρονικά το Halo;

FORMULA 1

F1: Πόσο θα κοστίσει χρονικά το Halo;

FORMULA 1

Όπως ίσως γνωρίζετε από την επόμενη χρονιά όλα τα μονοθέσια υποχρεωτικά θα φέρουν το προστατευτικό για το κεφάλι του οδηγού στο εμπρός μέρος.

Advertisement
Advertisement

Του Τάκη Πουρναράκη

Το 2017 δοκιμάστηκαν διάφορες εκδοχές του Halo και τελικά οι ιθύνοντες κατέληξαν στο γυμνό πλαίσιο από τιτάνιο. Τα θέματα που αντιμετωπίστηκαν είχαν να κάνουν με την ορατότητα, με την αισθητική, με την ακαμψία, με την απρόσκοπτη απομάκρυνση των οδηγών από το μονοθέσιο και με τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας που προσφέρει. Υπήρξαν διάφορες εκδοχές για το σχήμα του ώστε να βελτιωθεί η ορατότητα. Η οθόνη απορρίφθηκε γιατί ο Vettel στη σχετική δοκιμή παραπονέθηκε ότι ζαλίζεται γιατί το κυρτό τζάμι επηρεάζει την όρασή του.

Το Halo ως εξάρτημα ζυγίζει 6kg και υπολογίζεται μαζί με τις εδράσεις ότι η συνολική επιβάρυνση θα πλησιάζει τα 14kg. Δεδομένου ότι όλα τα μονοθέσια διαθέτουν έρμα οι μηχανικοί θα βγάλουν μια πλάκα από το πάτωμα και θα κρατήσουν το συνολικό βάρος στα ίδια επίπεδα. Όμως το βάρος του Halo προστίθεται ψηλά και αυτό θα ανυψώσει το κέντρο βάρους. Ένας γενικός κανόνας στη F1 είναι πως 10kg επιπλέον βάρους κοστίζουν 3 δέκατα στο γύρο. Βέβαια εξαρτάται και από τη μορφή της πίστας αυτό.

Advertisement
Advertisement

Υπολογίζεται ότι η προσθήκη του Halo για την ασφάλεια των οδηγών το 2018 θα επηρεάσει αρνητικά το ρυθμό των μονοθεσίων περίπου 4 δέκατα ανά γύρο περιστροφής. Βέβαια με τις πιο μαλακές γόμες της Pirelli αλλά και την καλύτερη αξιοποίηση των νέων κανονισμών που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά φέτος υπολογίζεται ότι ο ρυθμός περιστροφής των μονοθεσίων θα βελτιωθεί περίπου 2 sec στο γύρο. Οπότε η επίδραση του Halo θα απορροφηθεί.


Το επικλινές παρμπρίζ απορρίφθηκε γιατί ο Vettel παραπονέθηκε για κραδασμούς, πρόβλημα ορατότητας και ζαλάδα.