Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Πτώση 10% στην τηλεθέαση παγκοσμίως!

Ελλάδα 17:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Πτώση 10% στην τηλεθέαση παγκοσμίως!

FORMULA 1

F1: Πτώση 10% στην τηλεθέαση παγκοσμίως!

FORMULA 1

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της FOM μέσω της ετήσιας έκδοσης Global Media Report το 2013 είδαν τα Grand Prix 50 εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι. Το 2013 παρακολούθησαν τους αγώνες 450 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ το 2012 ήταν 500 εκατομμύρια οι τηλεθεατές και το 2011, 515 εκατομμύρια.

Advertisement
Advertisement

TOY ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Στον πρόλογο της επίσημης ανάλυσης ο επικεφαλής της F1, Bernie Ecclestone, αναφέρει: «Το κοινό μας πέρυσι ήταν σε παγκόσμια βάση στα 450 εκατομμύρια θεατές μια αναμενόμενη μείωση σε σχέση με το 2012. Σίγουρα σ’ αυτό έπαιξε ρόλο η οριστική έκβαση του πρωταθλήματος πριν τους τελευταίους αγώνες της χρονιάς. Οι δυο τελευταίοι αγώνες της χρονιάς σε ΗΠΑ και Βραζιλία δεν είχαν την απήχηση που θα έδινε ένας μεγάλος τελικό. Επίσης το 2013 είχαμε έναν αγώνα λιγότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Οι αλλαγές που επιχειρούνται φέτος θα διατηρήσουν τη Formula στην κορυφή της τεχνολογικής εξέλιξης. Είμαι σίγουρος πως η φετινή σεζόν δε θα είναι μόνο απρόβλεπτη αλλά θα ανανεώσει την έξαψε του κοινού και θα αναθερμάνει τον ανταγωνισμό».

Η υιοθέτηση του κανονισμού με τους διπλούς βαθμούς στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς (σ.σ: φέτος στο Άμπου Ντάμπι) προήρθε ύστερα από επιμονή του Ecclestone ώστε να διατηρείται το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι το τέλος έστω και με τεχνητό τρόπο. Αν δει κανείς τις επιμέρους αναλύσεις στις βασικές αγορές υπήρξε μεγάλη αύξηση στις ΗΠΑ (18%) λόγω του αγώνα στο Ώστιν αλλά και της συνδυασμένης προβολής από το NBC και το NBC Sport.

Advertisement
Advertisement

Αντίστοιχα η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε στη Γαλλία από τα 27 εκ. θεατές στα 10 εκ. θεατές λόγω της προβολή των αγώνων αποκλειστικά από συνδρομητική τηλεόραση (CANAL+).  Πτώση σημαντική υπήρξε και σε Ρωσία – Πολωνία, οι χώρες αυτές δεν είχαν πέρυσι οδηγό στο θεσμό.

Αναλυτές αποδίδουν την πτώση της τηλεθέασης και στην απόλυτη κυριαρχία του Sebastian Vettel που κέρδισε όλους τους αγώνες από το καλοκαίρι και μετά αρχής γενομένης από το Βέλγιο και μέχρι την Βραζιλία (9 νίκες σερί).