Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1-GP Αυστραλίας: Το πρωτάθλημα ξεκινά!

Ελλάδα 9:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1-GP Αυστραλίας: Το πρωτάθλημα ξεκινά!

FORMULA 1

F1-GP Αυστραλίας: Το πρωτάθλημα ξεκινά!

FORMULA 1

Ομάδες πιλότοι και μηχανικοί βρίσκονται στο Άλμπερτ Παρκ της Μελβούρνης για την πρώτη μάχη της χρονιάς που θα μεταδοθεί αυτή την Κυριακή στις 14:00 από την ΕΡΤ.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Την Κυριακή στις 07:00 ώρα Ελλάδος στο Άλμπερτ Παρκ της Μελβούρνης θα δοθεί η πρώτη. Είναι η 21η φορά που φιλοξενείται αγώνας στο Άλμπερτ Παρκ, τον είδα από κοντά το 1999. Πρόκειται για ένα μοναδικό σημείο στο Μητροπολιτικό Πάρκο της Μελβούρνης. Από το 1996 που γίνεται ο αγώνας στο Άλμπερτ Παρκ μόνο δυο φορές (2006, 2010) δε συνδυάστηκε με την πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Έχουμε 9 ώρες διαφορά εκεί θα είναι τέσσερις το μεσημέρι όταν σβήσουν τα κόκκινα φώτα.

Οι αλλαγές στο φετινό πρωτάθλημα είναι πολλές, καταρχάς έχουμε 21 αγώνες για πρώτη φορά. Ένας νέος προορισμός προστίθεται ο λόγος για το GP του Αζερμπαϊτζάν που θα διεξαχθεί στους δρόμους του Μπακού. ‘Εχουμε νέα διαμόρφωση στις κατατακτήριες δοκιμές. Έχουμε νέους κανονισμούς για τα ελαστικά. Σε κάθε αγώνα θα υπάρχουν 3 διαθέσιμες γόμες και οι οδηγοί έχουν επιλέξει τι σετ θα χρησιμοποιήσουν καιρό πριν. Ειδικά στην Αυστραλία θα είναι διαθέσιμες η πολύ μαλακή, η μαλακή και η μέση γόμα. Κάθε οδηγός είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον δυο εξ’ αυτών στον αγώνα. Συνολικά φέτος θα υπάρχουν πέντε διαφορετικές γόμες η Pirelli έφτιαξε μια πάρα πολύ μαλακή, με μωβ χρώμα (UltraSoft) που θα την δούμε για πρώτη φορά στο Μονακό. Οι φετινές ομάδες είναι 11, προστέθηκε η αμερικάνικη Haas που θα αγωνίζεται με υβριδική μηχανή Ferrari. Οδηγοί της Haas είναι οι Γκροζάν και Γκουτιέρεζ. Η Lotus δεν υπάρχει πια, εξαγοράστηκε από τη Renault που φέτος συμμετέχει ως κατασκευαστής. Οδηγούν για λογαριασμό της οι Μάγκνουσεν και Πάλμερ. Εκτός από τον Πάλμερ, βάπτισμα πυρός παίρνουν σήμερα και οι Βερλάιν, Χαριάντο (Manor).

Advertisement
Advertisement

Προσωπικά θεωρούμε δεδομένο ότι στις δυο πρώτες σειρές της εκκίνησης θα βρίσκονται Mercedes και Ferrari. Το βασικό ερώτημα είναι αν η SF16 – H στα χέρια του Φέτελ θα μπορέσει να διεκδικήσει τη νίκη από τις Mercedes. Στη Red Bull έχουν ξεκαθαρίσει πως στοχεύουν στην 3η θέση και θεωρούν αντίπαλό τους τη Williams – Mercedes.

Οι Αυστραλοί αναμένεται να γεμίσουν τις κερκίδες και να υποστηρίξουν με θέρμη τον τοπικό ήρωα, Ντάνιελ Ρικιάρντο, o 27χρονος Αυστραλός αγωνίζεται για 3η χρονιά με τα χρώματα της Red Bull και θέλει όσο τίποτα ένα καλό αποτέλεσμα μπροστά στους συμπατριώτες του.


Με ελικόπτερο μετακινείται ο Ντάνιελ Ρικιάρντο στη Μελβούρνη.

Advertisement

Η F1 στην ΕΡΤ για τρία χρόνια!
Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στις 16:00 τοπική ώρα (σ.σ: 07:00 ώρα Ελλάδος, απευθείας ΟΤΕ). Όσον αφορά στην ελεύθερη τηλεόραση η ΕΡΤ εξασφάλισε τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων της F1, για τα επόμενα τρία χρόνια. Το GP της Αυστραλίας θα μεταδοθεί από την κρατική τηλεόραση σε μαγνητοσκόπηση  στις 14:00 την Κυριακή και σε HD.

Από τους 22 οδηγούς που θα εκκινήσουν ο Μπάτον είναι ο πολυνίκης στην Αυστραλία με τρεις νίκες (2009, 2010, 2012). Ο Ράικονεν έχει κερδίσει το 2013 για λογαριασμό της Lotus αλλά και το 2007 για τη Ferrari. Ο Φέτελ κέρδισε το 2011 ο Χάμιλτον το 2008 και πέρυσι. Η McLaren έχει επίσης τις περισσότερες νίκες στην Αυστραλία (11) αλλά ειδικά στη Μελβούρνη έχει όσες και η Ferrari (6). Το 2014 ο Ρόσμπεργκ κέρδισε τον αγώνα για τη Mercedes εκκινώντας από την 3η θέση.

Advertisement

01-Australian-Preview-Open

Αλλάζουν όλα στα ελαστικά!
Η σεζόν ξεκινά με εντελώς νέους κανονισμούς για τα ελαστικά, που συγκαταλέγονται στους πιο καινοτόμους της πρόσφατης ιστορίας. Οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα περισσότερων επιλογών αυτό λογικά θα οδηγήσει σε διαφοροποιήσεις και τουλάχιστον 2 pit stop ανά αγώνα.

Η ΠΙΣΤΑ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ

Advertisement

•    Η διαδρομή στο Άλμπερτ Παρκ αποτελείται από δημόσιους δρόμους έτσι στην αρχή του τριημέρου η πίστα είναι σκονισμένη και η αγωνιστική γραμμή δεν έχει στρωθεί με γόμα (green).
•    Κυρίαρχο ρόλο παίζει η επιτάχυνση και το φρενάρισμα: Οι διαμήκεις δυνάμεις που ασκούνται είναι μεγαλύτερες από τις πλευρικές.
•    Υπάρχουν πολλές αργές στροφές οπότε δίνεται έμφαση στη μηχανική πρόσφυση και στα υψηλά επίπεδα κάθετης δύναμης.
•    Η στροφή 8 (δεξιά) είναι γρήγορη όπως και η παρατεταμένη αριστερή στροφή μεταξύ των κερκίδων Clark και White.
•    Το πίσω αριστερά ελαστικό ταλαιπωρείται περισσότερο και αυτό πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί.
•    Ο καιρός είναι πάντα απρόβλεπτος: Έχουμε δει από λιακάδα μέχρι καταιγίδες στο παρελθόν.
•    Η άσφαλτος είναι σχετικά λεία οπότε η φθορά των ελαστικών και η πτώση στην απόδοση λόγω υπερθέρμανσης είναι σχετικά χαμηλές.

Pirelli-1-australia-compounds640

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΓΟΜΕΣ

•    Λευκή, μέση: Δουλεύει σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες και είναι μια από τις πιο εύκολες στη διαχείριση γόμες της γκάμας.
•    Κίτρινη, μαλακή: Δουλεύει σε πιο υψηλές θερμοκρασίες και το δυνατό της σημείο είναι η απόδοση.
•    Κόκκινη, πολύ μαλακή: Δουλεύει σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες, είναι γρήγορη και έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ:

•    Νικητής: Χάμιλτον (ένα pit stop: εκκίνησε με τη μαλακή και έβαλε τη μέση γόμα στον 25ο γύρο).
•    Η καλύτερη θέση με εναλλακτική στρατηγική: Χούλκενμπεργκ (δυο pit stop: εκκίνησε με τη μαλακή, άλλαξε σε μέση στον 21ο γύρο και έβαλε ξανά τη μαλακή στον 44ο γύρο). Τερμάτισε 7ος ενώ είχε εκκινήσει 14ος.
•    Οι περισσότεροι οδηγοί σταμάτησαν μόνο μια φορά καθώς η στρατηγική τους επηρεάστηκε από την παρουσία του αυτοκινήτου ασφαλείας στο ξεκίνημα του αγώνα.

O αγ. διευθυντής της Pirelli, Πωλ Χέμπερι, ανέφερε: «Έχουν γίνει πολύ μεγάλες αλλαγές όσον αφορά στους κανονισμούς των ελαστικών σε σχέση με το 2015. Περιμένουμε λοιπόν οι επιλογές στρατηγικής να έχουν αντίστοιχα μεταβληθεί όχι μόνο όσον αφορά στις ομάδες αλλά και στον κάθε οδηγό ξεχωριστά. Στην πραγματικότητα οι επιλογές στρατηγικής για το Άλμπερτ Παρκ ξεκίνησαν από πέρυσι όταν κάθε ομάδα επέλεξε τα ελαστικά που θα χρησιμοποιήσει. Όμως μόνο πριν λίγες μέρες αποκάλυψε ο καθένας την επιλογή του, σαν ένα παιχνίδι πόκερ. Την Κυριακή το απόγευμα, στη Μελβούρνη θα φανεί ποιος έκανε τις σωστές επιλογές».

Pirelli-australia16-info-preview-b640tall

 Άλμπερτ Παρκ, Μελβούρνη, Αυστραλία
Αριθμός στροφών: 16 (6 αριστερές)
Φρεναρίσματα: 8 ( 6 βίαια)
Μήκος γύρου: 5.303km
Ρεκόρ γύρου: 1:24.125 Μ.Σουμάχερ, Ferrari, 2004
Αριθμός γύρων: 58
Απόσταση: 307.574km
Όριο ταχύτητας στο pit lane: 60km/h σε δοκιμές και αγώνα