Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Χοντραίνει το παιχνίδι!

Ελλάδα 1:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1: Χοντραίνει το παιχνίδι!

FORMULA 1

F1: Χοντραίνει το παιχνίδι!

FORMULA 1

Η Sauber ζητά από τον πρόεδρο της FIA, Jean Todt, να παρέμβει ώστε να αμβλυνθούν τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στις μικρές ομάδες το οικονομικό περιβάλλον της F1. Αυτό το αίτημα έρχεται λίγους μήνες μετά την πλήρη ασυμφωνία/αποτυχία της FIA να επιβάλλει όριο στα έξοδα και τους προϋπολογισμούς των ομάδων.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

H F1 είναι ένα περιβάλλον γεμάτο αντιθέσεις αν έχει υπόψη του κάποιος τα κρίσιμα μεγέθη. Με έσοδα σήμερα στα 1.6 δις δολάρια μοιράζει κέρδη 900 εκ. δολαρίων στις ομάδες. Η Red Bull Racing ξόδεψε φέτος 310 εκ. δολάρια ενώ η Marussia παρότι φέτος έβαλε 120 εκ. δολάρια πτώχευσε.

Στην Caterham ζητούν από τους οπαδούς τους εισφορές για να μαζέψουν 3.8 εκ. δολάρια που τους χρειάζονται για ν’ αγωνιστούν στο Άμπου Ντάμπι στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, αυτό θα τους αφήσει το δικαίωμα να ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να τρέξουν το 2015.

Advertisement
Advertisement

Μιλώντας σχετικά ο επικεφαλής του Genii Capital που ελέγχει τη Lotus, Gerard Lopez τόνισε: « Είναι λυπηρό αυτό που γίνεται. Η F1 μοιράζει 900 εκ. δολάρια το χρόνο και μια ομάδα ζητά χρηματοδότηση από τους οπαδούς για να τρέξει. Πρόκειται για καταστροφή της δημόσιας εικόνας πραγματικά είναι για γέλια αυτά που γίνονται. Είναι λυπηρό να γελάνε μαζί μας».

Από την πλευρά της η Monisha Kaltenborn αγωνιστική διευθύντρια της Sauber ζήτησε τη παρέμβαση της FIA: «Με τα έξοδα σ’ αυτό το ύψος κανείς δεν πρόκειται να έρθει να επενδύσει στη F1. Αν αυτός είναι ο στόχος τους τότε το πέτυχαν. Αλλιώς πρέπει ν’ αλλάξει κάτι».

Sauber, Force India και Lotus έχουν συνασπιστεί και ζητούν μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη της F1. Αυτό που έχει αλλάξει τις ισορροπίες και εκτίναξε στα ύψη τους προϋπολογισμούς είναι το κόστος των νέων μονάδων ισχύος που από τα 8 εκ. δολάρια πέρυσι έχει φτάσει στα 40 εκ. δολάρια φέτος.

Έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα το 2013
 
Red Bull Racing           158 εκ. δολάρια
Ferrari                         164 εκ. δολάρια
McLaren                      95 εκ. δολάρια
Mercedes                     95 εκ. δολάρια
Williams                       55 εκ. δολάρια
Lotus                           63 εκ. δολάρια
Sauber                         55 εκ. δολάρια
Force India                   63 εκ. δολάρια
Toro Rosso                  55 εκ. δολάρια
Caterham                     32 εκ. δολάρια
Marussia                      16 εκ. δολάρια
 
Σύνολο                        914 εκ. δολάρια