Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Επίσημο: Με κινητήρες Mercedes από το 2021 η McLaren

Ελλάδα 3:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επίσημο: Με κινητήρες Mercedes από το 2021 η McLaren

FORMULA 1

Επίσημο: Με κινητήρες Mercedes από το 2021 η McLaren

FORMULA 1

Ξεκίνησε ως ψίθυρος το πρωί της Παρασκευής στα paddock του Σότσι, έγινε έντονη φήμη και τελικά λίγο πριν το FP3 του ρωσικού Grand Prix ήρθαν και οι επίσημες ανακοινώσεις!

Advertisement
Advertisement

Από το 2021 λοιπόν η McLaren αφήνει το στρατόπεδο της Renault και θα προμηθεύεται υβριδικές μηχανές από τη Mercedes – σε μία συνεργασία τουλάχιστον τετραετούς διάρκειας! Σε μία αναβίωση μίας σπουδαίας συνεργασίας που διακόπηκε το 2014.

Αυτό σημαίνει πως η γερμανική εταιρεία θα προμηθεύει υβριδικές μηχανές σε τέσσερις ομάδες, πράγμα που αναμένεται να της χαρίσει και περαιτέρω δύναμη στο πολιτικό μέρος της F1 αφού σε τυχόν ψηφοφορίες, η δική της άποψη θα έχει μεγάλο αριθμό συμμάχων. Αντίθετα, η Renault η συνεργασία της οποίας με τη Red Bull ολοκληρώθηκε πέρυσι, θα μείνει χωρίς συνεργάτες.

Σύμφωνα με το motorsport.com οι Γάλλοι είχαν προτείνει στενή συνεργασία στη McLaren, με κοινά μέρη στα μονοθέσιά τους ώστε να μειωθούν τα κόστη. Αντίθετα η αγγλική ομάδα ήθελε απλή παροχή υβριδικών μηχανών, πράγμα που δεν άφησε πολλά περιθώρια ανανέωσης του συμβολαίου. Φυσικά, η εν εξελίξει μάχη των δύο ομάδων για την τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα κατασκευαστών, έπαιξε κι αυτή το ρόλο της.

O Jenson Button με τη McLaren MP4-29, το τελευταίο μονοθέσιο της βρετανικής ομάδας με κινητήριο σύνολο της Mercedes

Advertisement
Advertisement

Θυμίζουμε πως η McLaren έφυγε από την «οικογένεια» της Mercedes στο τέλος του 2014, θεωρώντας πως η εργοστασιακή συμμετοχή των Γερμανών θα μείωνε τις ελπίδες της για πρωταθλητισμό. Ωστόσο ακολούθησαν δύσκολα χρόνια: τρεις σεζόν με την ανέτοιμη, αναξιόπιστη και ανίσχυρη υβριδική μηχανή της Honda, ένα επεισοδιακό διαζύγιο, αναβίωση της συνεργασίας με τη Renault που ξεκίνησε με μία δύσκολη σεζόν το 2018 και μόνο φέτος βλέπουμε σαφή σημάδια βελτίωσης από την ιστορική ομάδα.

Ο επικεφαλής της Renault, Cyril Abiteboul, έκανε λόγο για «διαφορετικές φιλοδοξίες για το μέλλον» και τόνισε τη βελτίωση της απόδοσης της McLaren φέτος αλλά και τη δέσμευση για παροχή των καλύτερων δυνατών υβριδικών μηχανών και το 2020.

Advertisement

Τα παραπάνω είναι σαφές ότι αλλάζουν για τα καλά τον χάρτη στη Formula 1, κάνοντας ιδιαιτέρως πιθανή την επιστροφή της McLaren στις μάχες για βάθρα, νίκες και τίτλους. Παράλληλα όμως γεννούν ερωτηματικά για τις προθέσεις της Mercedes, καθώς η φημολογία για αποχώρηση της αγωνιστικής ομάδας από την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού δεν λέει να πατήσει φρένο.