Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Επίσημο: Επιστρέφει το 2015 η Honda!

Ελλάδα 22:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επίσημο: Επιστρέφει το 2015 η Honda!

FORMULA 1

Επίσημο: Επιστρέφει το 2015 η Honda!

FORMULA 1

Εδώ και μήνες σας είχαμε ενημερώσει για την έντονη φημολογία που υπήρχε για την επιστροφή της Honda στη Formula 1, στο πλαίσιο κατασκευής κινητήρων για τη McLaren. Κόντρα στις διαψεύσεις που δεν πιστεύαμε τόσο καιρό, ήρθε η επιβεβαίωση που αφορά συνεργασία από το 2015! Του Πάνου Σεϊτανίδη (twitter.com/SeitanF1)

Advertisement
Advertisement

Η ιαπωνική εταιρεία είχε πλήρη εμπλοκή στη κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού έως και το 2008 όταν ενόψει της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αποχώρησε αναπάντεχα. Και λανθασμένα θα σημειώσουμε αφού μετά από χρόνια μετριότητας, ήταν η πρώτη φορά που είχε κατασκευάσει μονοθέσιο-νικητή! Ένα μονοθέσιο που με τα χρώματα της Brawn GP, κατέκτησε και τα δύο παγκόσμια πρωταθλήματα του 2009.

Τεσσερισήμισι χρόνια μετά λοιπόν, ανακοινώνεται η επιστροφή και μάλιστα με τον πλέον ένδοξο τρόπο αφού θα αναβιώσει μίας από τις πιο επιτυχημένες συνεργασίες όλων των εποχών, αυτή που είχαν οι McLaren και Honda από το 1988 έως το 1992. Καθόλου τυχαία, εκείνη τη περίοδο κατακτήθηκαν τέσσερις παγκόσμιοι τίτλοι σε οδηγούς και τέσσερις σε κατασκευαστές.

Κλειδί στην απόφαση των ιαπώνων αποτέλεσε η αλλαγή κανονισμών αφού από του χρόνου στη Formula 1 θα χρησιμοποιούνται υπέρ-τροφοδοτούμενη V6 χωρητικότητας 1.6 λίτρων. Μάλιστα η Honda δουλεύει καιρό τώρα πάνω στο συγκεκριμένο project, στο εργοστάσιο έρευνας και εξέλιξης που διατηρεί στο Τοτσίγκι, στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Advertisement
Advertisement

«Οι νέοι κανονισμοί που περιλαμβάνουν μικρότερης χωρητικότητας κινητήρες με υπέρ-τροφοδότη και συστήματα ανάκτησης ενέργειας, ταιριάζουν περισσότερο στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε στα οχήματα μας. Από την ίδρυση της, η Honda ήταν ανέκαθεν μία εταιρεία που μεγάλωνε μέσω της συμμετοχής της και των επιτυχιών της στους αγώνες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πολλοί λάτρεις ή πελάτες της μάρκας ανά τον κόσμο, μας υποστήριζαν ακριβώς επειδή η επιτυχίες της Honda στους αγώνες την ενέπνεαν», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ιαπωνικής εταιρείας, Τακανόμπου Ίτο.

Τι λέει όμως και η άλλη πλευρά; Περισσότερα διά στόματος του επικεφαλής της βρετανικής ομάδας, Μάρτιν Ουίτμαρς: «Έχουμε σπουδαία κληρονομιά μαζί με τη Honda. Είχαμε μία άκρως επιτυχημένη συνεργασία που σάρωσε τον ανταγωνισμό. Μαζί, είχαμε μερικές από τις πιο ιστορικές, πιο ρομαντικές στιγμές όλων των εποχών, που ακόμα συζητιόνται από φίλους της Formula 1 ανά τον κόσμο. Η McLaren και η Honda ξεκινούν μία νέα, άκρως συναρπαστική κοινή περιπέτεια και εκ μέρους όλων στην ομάδα μας, θέλω να καλωσορίσω τη Honda και πάλι στο σπορ».

Στη συνέχεια, ο Βρετανός στάθηκε σε πρόσωπα και αριθμούς. Πως όχι άλλωστε…

«Κερδίσαμε μαζί 44 Grand Prix και 8 παγκόσμια πρωταθλήματα. Το 1988 δημιουργήσαμε το πιο επιτυχημένο μονοθέσιο όλων των εποχών, τη McLaren-Honda MP4/4 που με τους Άιρτον Σένα και Αλέν Πρόστ, κέρδισε 15 από τους 16 αγώνες της σεζόν. Η Honda έχει παράδοση στη δημιουργία υπέρ-τροφοδοτούμενων κινητήρων και θεωρούμε πως αποτελεί τον ιδανικό συνεργάτη στον τομέα της παροχής κινητήρων για τη μελλοντική επιτυχία της McLaren στη Formula 1», ολοκλήρωσε ο Ουίτμαρς.

Advertisement

Πάντως και το 2014, η McLaren θα συνεχίσει να προμηθεύεται κινητήρες από τη Mercedes. Με τη γερμανική εταιρεία να έχει εδώ και καιρό γνωστοποιήσει τη δυσαρέσκειά της για το ενδεχόμενο που τελικά έγινε πραγματικότητα και θέλει τη βρετανική ομάδα να δουλεύει παράλληλα και με άλλο συνεργάτη.