FORMULA 1

Ο Domenicali αποκαλύπτει τι συμβαίνει στη Ferrari…

Ελλάδα 12:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Domenicali αποκαλύπτει τι συμβαίνει στη Ferrari…

FORMULA 1

Ο Domenicali αποκαλύπτει τι συμβαίνει στη Ferrari…

FORMULA 1

Ο αγωνιστικός διευθυντής της Ιταλικής ομάδας, Στέφαντο Ντομενικάλι σε αποκλειστική του συνέντευξη στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Formula 1 μιλά για τη φετινή χρονιά, τις εντάσεις και τα προβλήματα. ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Advertisement
Advertisement

Ο Ιταλός μάνατζερ ανέλαβε αυτή τη θέση μετά την αποχώρηση του Ζαν Τοντ το 2008 και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει να επιδείξει παρά μόνο έναν τίτλο, το πρωτάθλημα κατασκευαστών του 2008. Η φετινή χρονιά δεν εξελίσσεται ομαλά για την Ferrari που στο ξεκίνημα είχε ανταγωνιστικό μονοθέσιο, η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη.

Στέφανο μπορείς να μας αναλύσεις τη σεζόν της Ferrari έως σήμερα;
Θα ξεκινήσω ξεκαθαρίζοντας πως η F1 δεν είναι ότι σημαντικότητα υπάρχει στον κόσμο. Η ζωή έχει πολύ περισσότερες πτυχές. Ερχόμενοι στο αγωνιστικό μέρος τα πράγματα είναι απλά: Ξεκινήσαμε καλά παρότι δεν είχαμε το ταχύτερο μονοθέσιο στις δοκιμές είχαμε ένα πάρα πολύ καλό μονοθέσιο σε ρυθμό αγώνα. Μέχρι και τον Καναδά το μονοθέσιό μας ήταν πολύ καλό. Μετέπειτα αντιμετωπίσαμε δυο θέματα. Πρώτα  απ’ όλα οι τροποποιήσεις που σχεδιάσαμε για το μονοθέσιο αντί να το βελτιώσουν το χειροτέρεψαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κάνουμε βήμα πίσω. Το δεύτερο θέμα αφορά στην αλλαγή του σκελετού των ελαστικών που επίσης μας επηρέασε, δε θέλω να κάνω άλλο σχόλιο γι’ αυτό.  Αυτές οι δυο παράμετροι μας στέρησαν μέρος της δυναμικής μας στον αγώνα. Πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι, καθώς περνάμε μια δύσκολη στιγμή. Δείτε για παράδειγμα τι έγινε στις δοκιμές του Βελγίου. Έπρεπε τα τελευταία 4 λεπτά να βρεθείς στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή. Ήταν θέμα τύχης; Δεν ξέρω. Έχουμε ακόμη πολλούς αγώνες, η κατάσταση είναι δύσκολη και πολλά μπορεί να συμβούν.

Σε άγχωσαν οι επικρίσεις του προέδρου της εταιρείας, Λούκα ντι Μοντεζέμολο για μειωμένη απόδοση όλης της ομάδας;
Ο πρόεδρός μας είναι εξαιρετικά παθιασμένος μ’ αυτό το κομμάτι της δουλειάς. Είναι φυσιολογικό να μας πιέζει είχαμε έναν πολύ δύσκολο Ιούλιο. Ήταν ένα σημάδι ότι είμαστε υπό την προσοχή του έτσι το εκλαμβάνω. Ξέρουμε ότι πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και μας το υπενθυμίζει. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Advertisement
Advertisement

Υπάρχει κόντρα ανάμεσα σε σένα και τον Αλόνσο;
Όχι αυτό το απορρίπτω κατηγορηματικά, θέλουμε να κερδίσουμε ενωμένοι.

Μήπως το πρόβλημα είναι ότι μπορείτε να χάσετε ενωμένοι;
Πρόκειται για ομαδικό άθλημα. Σε άλλα σπορ χάνεις ή κερδίζεις μόνος αλλά αυτό δε συμβαίνει στη F1. Είναι ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλουν είσαι ήρωας όταν κερδίζεις και στο μηδέν όταν χάνεις. Δεν υπάρχει τίποτα ενδιάμεσο. Είμαστε εδώ ενωμένοι με στόχο τη νίκη.

Σας κατηγορούν ότι είστε πολύ καλός για μια τέτοια θέση και πάτε με το γάντι αντί για τη γροθιά…
Το ακούω αυτό 30 χρόνια τώρα, οπότε δε με ενδιαφέρει. Δεν ασχολούμαι μ’ αυτά είναι μέρος του παιχνιδιού.

Advertisement

Τι θα κάνετε με τους οδηγούς το 2014;
Υπάρχουν πολλές επιλογές, δε θα βιαστούμε να πάρουμε αποφάσεις.

Advertisement

Όσο πλησιάζουμε στη νέα σεζόν μειώνονται οι οικονομικές απαιτήσεις των οδηγών;
Ίσως. Μη ξεχνάτε πως όλοι θέλουν να οδηγήσουν για τη Ferrari. Θα περιμένουμε και θα δούμε. Η δική μου επιλογή είναι να κρατήσουμε το Μάσα, είναι πολύ καλός και αφοσιωμένος στην ομάδα. Επίσης δεν υπάρχουν πολλοί οδηγοί διαθέσιμοι που θα μπορούσαν άμεσα να φέρουν αποτελέσματα. Βέβαια πρέπει ο Φελίπε να πετύχει μερικά καλά πλασαρίσματα στους βαθμούς. Όταν είμαστε έτοιμοι θα προβούμε σε ανακοινώσεις.

Εξετάζετε την περίπτωση του Ράικονεν; Αυτός θα έφερνε άμεσα αποτελέσματα…
Ο Κίμι είναι πολύ γρήγορος οδηγός και όλοι ξέρουν πόσο ψηλά τον αξιολογώ. Αν όμως κάνω οποιοδήποτε σχόλιο αυτό θα ληφθεί ως άμεση απάντηση. Δε βιαζόμαστε όπως προείπα…

Πόσο επηρεάζει το Φελίπε η πληθωρική παρουσία του Αλόνσο και το καθεστώς του Νο2 οδηγού;
Δύσκολο να πω. Όταν οι πιλότοι βρίσκονται στην πίστα πρέπει να αποδώσουν και να πιέσουν. Αυτή είναι η φύση της δουλειάς τους και εμείς πρέπει να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσά τους. Δε θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα εκεί.

Advertisement

Πρέπει να κερδίσετε στον επόμενο αγώνα, στη Μόντσα;
Σίγουρα υπάρχει έξτρα πίεση εκεί και θέλουμε να τα πάμε καλά. Ξέρουμε πόσο σημαντική είναι μια νίκη στη Μόντσα. Τελευταία φορά που το πετύχαμε ήταν το 2010. Αλλά δεν έχει τόση σημασία για μας το αποτέλεσμα όσο το να επανέλθουμε σε ανταγωνιστική θέση για το πρωτάθλημα. Το αποτέλεσμα του Σπα δείχνει πως κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.