Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Αυτή είναι η McLaren MP4-31

Ελλάδα 12:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτή είναι η McLaren MP4-31

FORMULA 1

Αυτή είναι η McLaren MP4-31

FORMULA 1

Το μονοθέσιο με το οποίο ευελπιστεί να γίνει ξανά ανταγωνιστική, παρουσίασε διαδικτυακά η McLaren. Η MP4-31 είναι το «όπλο» το οποίο θα έχουν στα χέρια τους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Formula 1 του 2016 οι πρώην παγκόσμιοι πρωταθλητές, Fernando Alonso και Jenson Button.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (facebook.com/SeitanF1)

Η ιστορική βρετανική ομάδα που έχει κατακτήσει 12 πρωταθλήματα οδηγών (1974, 1976, 1984, 1985, 1986, 1988, 1989, 1990, 1991, 1998, 1999, 2008) κι άλλα 8 κατασκευαστών (1974, 1984, 1985, 1988, 1989, 1990, 1991, 1998), αναβίωσε πέρυσι τη θρυλική συνεργασία του παρελθόντος με τη Honda.

Ωστόσο οι υβριδικές μηχανές της ιαπωνικής εταιρείας αποδείχθηκαν η Αχίλλειος Πτέρνα της McLaren, υστερώντας σημαντικά σε απόδοση αλλά και με πολλά προβλήματα αξιοπιστίας. Ως αποτέλεσμα, το 2015 ήταν η χειρότερη σεζόν από το 1980, με τους Alonso-Button να βαθμολογούνται μόλις 6 φορές και τη συνολική συγκομιδή των 27 μόλις πόντων, να κρατά τη McLaren στη μόλις ένατη θέση της βαθμολογίας κατασκευαστών.

Advertisement
Advertisement

Εύλογα, η μοναδική διαδρομή είναι προς τα… πάνω για τη βρετανική ομάδα, που ξεκινάει δοκιμές με ένα μονοθέσιο το οποίο τα μέλη της περιγράφουν ως καινοτόμο.

«Ξεκινώντας τη δεύτερη σεζόν της συνεργασίας μας με τη Honda, παραμένουμε ενωμένοι και επικεντρωμένοι στους στόχους μας. Θέλουμε να εξελιχθούμε μαζί, με απώτερο στόχο φυσικά τις νίκες. Δεν θα κάνω προβλέψεις σχετικά με το πότε αυτές θα έρθουν αλλά μπορώ να πω δίχως ενδοιασμούς πως κάθε μέλος της ομάδας μας δούλεψε με απίστευτη αφοσίωση αυτούς τους μήνες», δήλωσε ο ισχυρός άνδρας της McLaren, Ron Dennis.

mclaren-2016-drivers640

Advertisement

Ο πρώτος που θα την οδηγήσει, ανοίγοντας την αυλαία των χειμερινών δοκιμών εξέλιξης, θα είναι ο Jenson Button. Ο Βρετανός δήλωσε: «Παρά τα σκαμπανεβάσματα της προηγούμενης σεζόν, σημειώναμε σταθερή βελτίωση. Αυτό μας χάρισε αυτοπεποίθηση σχετικά με τη σχεδιαστική φιλοσοφία που έχουμε επιλέξει. Νομίζω πως το περυσινό μας μονοθέσιο αποτελούσε μία καλή πλατφόρμα για να κινηθούμε προς τα εμπρός. Δεν θα κάνω υπέρ-αισιόδοξες προβλέψεις, η F1 έχει αποδειχθεί αρκετά απρόβλεπτη. Όμως απ’ όσα έχουμε δει έως τώρα, τις αεροδυναμικές λεπτομέρειες του μονοθεσίου, ανυπομονώ να ξεκινήσω τη διαδικασία δοκιμών όλων των καινοτομιών που έχουμε στο μονοθέσιό μας».

Ο συχνά ειρωνικός και επικριτικός πέρυσι Alonso, είπε: «Η περυσινή σεζόν ήταν δύσκολη για όλους μας αλλά μάθαμε πολλά. Έπειτα, ο χειμώνας που πέρασε ήταν εποικοδομητικός για μένα. Έκανα πολύ καλή προετοιμασία όπως πάντα και είχα και συχνά ενημέρωση για την απίστευτη δουλειά που έκαναν όλοι στη McLaren για να έχουμε έτοιμο το μονοθέσιο μας έγκαιρα. Οι μηχανικοί της Honda δούλευαν κι αυτοί τέρμα γκάζι. Το αεροδυναμικό μας πακέτο δείχνει πως δόθηκε έμφαση σε κάθε μικρή λεπτομέρεια. Το μονοθέσιο μας είναι όμορφο και δείχνει καλό από πλευράς αεροδυναμικής απόδοσης. Είμαι 100% έτοιμος για την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας».

Advertisement

MP4-31 F-c640tall

Το βασικό ερώτημα είναι: είναι και η Honda έτοιμη; Πόσο έχει βελτιωθεί η απόδοση αλλά και η αξιοπιστία της υβριδικής της μηχανής; Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα λόγια του επικεφαλής αγωνιστικών δραστηριοτήτων της ιαπωνικής εταιρείας, Yasuhisa Arai.

«Ήταν σύντομος χειμώνας αλλά εκμεταλλευτήκαμε αυτή την περίοδο για να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το 2016. Ενδυναμώσαμε την ομάδα μας και συνεργαστήκαμε ακούραστα με τους μηχανικούς της McLaren. Παίρνοντας τα μαθήματά μας από την περυσινή σεζόν, κάναμε αλλαγές στον κομπρέσορα της υβριδικής μηχανής και δουλέψαμε και σε άλλους τομείς του hardware αυτής. Θα έλεγα πως όλο το project έχει ωριμάσει σε σχέση με πέρυσι. Στις οκτώ ημέρες των χειμερινών δοκιμών εξέλιξης, θα επικεντρωθούμε στο να δοκιμάσουμε την ισορροπία του νέου μονοθεσίου, τη λειτουργία της νέας υβριδικής μηχανής και κυρίως του συστήματος ERS. Μέχρι το τέλος αυτών των δύο τεστ, δεν θα ξέρουμε ακριβώς που βρισκόμαστε από πλευράς ανταγωνιστικότητας αλλά ανυπομονούμε να βγούμε πάλι στην πίστα, να συλλέξουμε δεδομένα και οι μηχανολόγοι μας να συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά ενόψει της πρεμιέρας της Μελβούρνης», είπε ο Arai.

Advertisement

MP4-31 F-a640

Δείτε το πρώτο video της νέας McLaren, πατώντας εδώ.