Live Κίνηση
Περισσότερα
FORD 2022-1

Ford Ranger Raptor: Κορυφαίες off-road τεχνολογίες

Ελλάδα 14:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ford Ranger Raptor: Κορυφαίες off-road τεχνολογίες

FORD 2022-1

Ford Ranger Raptor: Κορυφαίες off-road τεχνολογίες

FORD 2022-1

Κάτω από το εντυπωσιακό αμάξωμα του νέου Ford Ranger Raptor υπάρχει ένα εξελιγμένο τεχνολογικό υπόβαθρο που το ανεβάζει στον θρόνο του βασιλιά των pick-up.

Advertisement
Advertisement

Για τον περισσότερο κόσμο αρκεί μια ματιά στο νέο Ford Ranger Raptor για να αντιληφθούν ότι πρόκειται για κάτι μοναδικό και έξω από τα συνηθισμένα.

Μεγάλο και επιβλητικό, με την ανανεωμένη μάσκα και τις νέες σχεδιαστικές λεπτομέρειες να προσθέτουν στιλ και ουσία, το νέο Ford Ranger Raptor έρχεται να συνεχίσει την ιστορία του προηγούμενου μοντέλου ως ο κυρίαρχος των pick-up.

Δεν αρκεί, όμως, η εμφάνιση για να έχεις αυτόν τον τίτλο. Χρειάζεται και ένα πλούσιο τεχνολογικό πακέτο, έτσι ώστε το Raptor να επιβεβαιώνει και στην πράξη τον τίτλο του απόλυτου off-road οχήματος. Και η Ford πραγματικά έχει ξεπεράσει τον εαυτό της σε αυτόν τον τομέα.

Advertisement
Advertisement

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο V6 twin turbo ΕcoBoost των τριών λίτρων, ο οποίος χάρη στις επεμβάσεις της Ford Performance φθάνει σε ισχύ τους 288 ίππους και ροπή τα 491 Nm. O κινητήρας αυτός έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, για ακόμα καλύτερη απόδοση και πιο οικονομική λειτουργία.

Το πλαίσιο του νέου Raptor είναι βελτιωμένο και ενισχυμένο σε κρίσιμα σημεία, όπως η βάση της κολόνας C, o χώρος φόρτωσης, η βάση της ρεζέρβας καθώς και τα σημεία στήριξης των αμορτισέρ.

Advertisement

Εξελιγμένη είναι και η ανάρτηση, με καινούργιους και πιο ανθεκτικούς αλουμινένιους βραχίονες. Η ανάρτηση διαθέτει μεγάλη διαδρομή και αναβαθμισμένο σύνδεσμο Watt στο πίσω μέρος για καλύτερο έλεγχο και περισσότερη άνεση σε ανώμαλα εδάφη με υψηλή ταχύτητα.

Advertisement

Στο νέο Ford Ranger Raptor ενσωματώνονται αμορτισέρ της Fox νέας γενιάς, με την τεχνολογία LIve Valve Internal Bypass. Σύμφωνα με την εταιρία, τα συγκεκριμένα αμορτισέρ είναι τα πιο εξελιγμένα που έχουν τοποθετηθεί ποτέ σε Ranger Raptor και διαθέτουν επίστρωση από Teflon για μειωμένες κατά 50% τριβές.

Για αυξημένες δυνατότητες κίνησης off road έχει προστεθεί μία νέα ενισχυμένη ποδιά για προστασία στο κάτω μέρος του αμαξώματος. Η εμπρός ποδιά είναι διπλάσια σε μέγεθος από το προηγούμενο μοντέλο και καλύπτει κινητήρα και μετάδοση, προστατεύοντας παράλληλα εξαρτήματα όπως το ψυγείο, το κάρτερ, το εμπρός διαφορικό κ.ά.

Advertisement

Για να ξεπεράσει κάθε εκτός δρόμου εμπόδιο, το νέο Ranger Raptor εφοδιάζεται με επτά προφίλ οδήγησης. Κάθε προφίλ επεμβαίνει σε διάφορες παραμέτρους λειτουργίας του αυτοκινήτου, από τον κινητήρα, μέχρι την ευαισθησία του ΑΒS και των συστημάτων ελέγχου της πρόσφυσης και της ευστάθειας.

Επιπλέον, τα όργανα, οι πληροφορίες που παρέχει το όχημα, καθώς και τα χρωματικά θέματα στον πίνακα οργάνων και την κεντρική οθόνη αφής αλλάζουν ανάλογα με το επιλεγμένο προφίλ οδήγησης.

Τα προγράμματα αυτά είναι:
On-road

  • Normal – σχεδιασμένο για άνεση και οικονομία καυσίμου
  • Sport – πιο άμεση απόκριση για εμπνευσμένη οδήγηση on-road
  • Slippery – για μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κατά την οδήγηση σε ολισθηρές και ανώμαλες επιφάνειες

Off-road

  • Rock crawl – για βέλτιστο έλεγχο κατά την οδήγηση με πολύ χαμηλή ταχύτητα σε βραχώδη και κακοτράχαλα εδάφη
  • Sand – βελτιστοποιεί τις αλλαγές ταχυτήτων και την απόδοση ισχύος προκειμένου το όχημα να συνεχίζει να προχωρά απρόσκοπτα στην άμμο και στο βαθύ χιόνι
  • Mud/Ruts – για μέγιστη πρόσφυση κατά την εκκίνηση και διατήρηση της ταχύτητας του οχήματος
  • Baja – ρυθμίζει όλα τα συστήματα στα πιο δυναμικά χαρακτηριστικά τους για κορυφαίες επιδόσεις εκτός δρόμου με υψηλή ταχύτητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ford Ranger Raptor: Θηρίο που δεν συμβιβάζεται
Ford Ranger Raptor: H τετρακίνηση και τα drivemodes που ανοίγουν δρόμο
Πρεμιέρα για το νέο Ford Ranger Raptor στην Ελλάδα (+video)