Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

Scania: Το λεωφορείο του μέλλοντος (+video)

Ελλάδα 15:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Scania: Το λεωφορείο του μέλλοντος (+video)

Fleet Cars

Scania: Το λεωφορείο του μέλλοντος (+video)

Fleet Cars

Το πρωτότυπο όχημα Scania NXT δείχνει τον… δρόμο των μεταφορών στις πόλεις από το 2030 και μετά.

Advertisement
Advertisement

 

Ηλεκτρικό και πλήρως αυτόνομο, το NXT (Next) της Scania σχεδιάστηκε για να μεταφέρει επιβάτες το πρωί και το βράδυ, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας κάνει στη διανομή προϊόντων ή άλλες μεταφορές με μηδενικούς ρύπους.

Advertisement
Advertisement

Για να γίνει αυτό, το Scania NXT αλλάζει σχήμα, όχι δεν είναι… transformer αλλά το εμπρός και το πίσω τμήμα του οχήματος μπορεί να τοποθετηθεί σε αμάξωμα λεωφορείου, φορτηγού διανομών ή και απορριμματοφόρου οχήματος.

Advertisement

Το λεωφορείο NXT, έχει μήκος οκτώ μέτρων, έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 55 επιβατών, από τους οποίους οι 20 κάθονται. Λόγω της απουσίας θέσης οδηγού η εκμετάλλευση του εσωτερικού χώρου είναι καλύτερη. Το μεταξόνιο του οχήματος είναι στα 6 μέτρα και στρίβουν και οι 4 τροχοί του, έτσι έχει υψηλή ικανότητα ελιγμών.

Οι μπαταρίες των 162 kWh έχουν τοποθετηθεί κάτω από το δάπεδο του οχήματος, καταλαμβάνοντας χώρο που θα έμενε αχρησιμοποίητος. Συμβάλλουν έτσι στην καλύτερη κατανομή βάρους, το οποίο είναι κάτω από τους 8 τόνους. Η αυτονομία του NXT υπολογίζεται γύρω στα 245 χλμ.Στην καμπίνα έχει τοποθετηθεί ένα σύστημα υπέρυθρης θέρμανσης, για να εξοικονομεί ηλεκτρισμό κατά 60%, σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους. Επιπλέον, αν καλυφθούν τα 20 τ.μ. της οροφής με φωτοβολταϊκά πάνελ, παράγονται 3 kW επιπλέον ενέργειας.Η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, περιλαμβάνει κάμερες εμπρός, πίσω και πλευρικά, οι οποίες συνεργάζονται με ραντάρ και συσκευή LIDAR, χαρίζοντάς του οπτική γωνία 360 μοιρών.

Advertisement

Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο όχημα ειδοποιούνται για την παρουσία του μέσω φωτισμού LED, ενώ το ΝΧΤ επιβεβαιώνει μέσω ηχητικής ειδοποίησης ότι «είδε» έναν περαστικό πεζό ή ποδηλάτη. Στο εσωτερικό του, οι επιβάτες ενημερώνονται μέσω φωτισμού οροφής πότε αυτό πρόκειται να ξεκινήσει ή να σταματήσει. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να κατέβει από το όχημα , χωρίς αυτό να είναι ασφαλές το ΝΧΤ διαθέτει σύστημα προειδοποίησης.

 

Advertisement