Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

Νέες άδειες κυκλοφορίας μόνο σε «καθαρά» φορτηγά!

Ελλάδα 15:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέες άδειες κυκλοφορίας μόνο σε «καθαρά» φορτηγά!

Fleet Cars

Νέες άδειες κυκλοφορίας μόνο σε «καθαρά» φορτηγά!

Fleet Cars

Ριζικά αναμένεται να αλλάξει το τοπίο στην αγορά φορτηγών καθώς θα επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο των οχημάτων που πληρούν την τελευταία αντιρρυπαντική οδηγία.

Advertisement
Advertisement

Τέλος για χορηγήσεις νέων αδειών κυκλοφορίας Φορτηγών Δημοσίας Χρήσης παλαιότερης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας βάζει νέα ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Μάλιστα όπως προβλέπει η νέα νομοθεσία μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 άδειες κυκλοφορίας ΦΔΧ θα χορηγούνται μόνο σε φορτηγά που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 6-D που αφορά δηλαδή την τελευταία αντιρρυπαντική τεχνιολογία.

Advertisement
Advertisement

Όπως αναγράφουν τα άρθρο 85, 86 και 87 χαρακτηριστικά: «Πρότυπα εκπομπών ρύπων φορτηγών ΔΧ – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 4 ν. 3887/2010

Η παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3887/2010 (Α’ 174) αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Οι άδειες κυκλοφορίας Φ.Δ.Χ. του άρθρου 5 (αρχική χορήγηση Φ.Δ.Χ.) χορηγούνται για φορτηγά που πληρούν τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων EURO V και μεταγενέστερων προτύπων. Από την 30η.9.2023 και μετά, οι άδειες κυκλοφορίας Φ.Δ.Χ. του άρθρου 5 χορηγούνται για φορτηγά που πληρούν ανάλογα τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων EURO VI-D για βαρέα οχήματα ή τις προδιαγραφές των ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών ρύπων ελαφρών οχημάτων που εφαρμόζονται από 1ης.9.2019 και μετά για την πρώτη ταξινόμηση καινούριων φορτηγών, και μεταγενέστερων προτύπων. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών μπορεί να oρίζεται νεότερο ευρωπαϊκό πρότυπο εκπομπών ρύπων (EURO) που πρέπει να πληρούν τα φορτηγά στα οποία χορηγείται η άδεια κυκλοφορίας Φ.Δ.Χ. του άρθρου 5.

Advertisement

Δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση των φορτηγών με άλλα φορτηγά οποιουδήποτε μικτού βάρους.

Επιτρέπονται η διάσπαση συρμού ή αρθρωτού οχήματος και η προσάρτηση απεριόριστου αριθμού ανεξάρτητων ρυμουλκουμένων, χωρίς καταβολή επιπλέον εισφοράς.

Advertisement

Άρθρο 86

Θέματα φορτηγών ΔΧ νομαρχιακών μεταφορών

Από την 1η.1.2024 απαγορεύεται η μετατροπή κυκλοφορούντων αδειών κυκλοφορίας φορτηγών δημοσίας χρήσεως (ΦΔΧ) νομαρχιακών μεταφορών που είχαν εκδοθεί πριν την έναρξη ισχύος του ν. 3887/2010 (Α΄ 174).

Advertisement

Μετά την πάροδο της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, οι άδειες ΦΔΧ, που δεν έχουν αντικατασταθεί, ανακαλούνται από την αρμόδια υπηρεσία μεταφορών και επικοινωνιών της περιφέρειας. Η ρύθμιση αφορά στα ΦΔΧ νομαρχιακών μεταφορών όλων των κατηγοριών του ν. 1073/1980 (Α΄ 214), του ν.δ. 531/1970 (Α΄ 101), καθώς και νομαρχιακά βυτιοφόρα μεταφοράς λυμάτων, με εξαίρεση τα βυτιοφόρα λυμάτων που ανήκουν σε δήμους.

Άρθρο 87 

Τέλος αδείας ρυμουλκουμένων – Προσθήκη παρ. 2Α στο άρθρο 26 ν. 2873/2000

Στο άρθρο 26 του ν. 2873/2000 (Α’ 285) προστίθεται παρ. 2Α ως εξής:

«2Α. Για τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης κατηγορίας Ο1, με ανεξάρτητη άδεια κυκλοφορίας, εισπράττεται το τέλος αδείας οχήματος της παρ. 1, ύψους τριάντα (30) ευρώ. Για τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης κατηγοριών Ο2, Ο3 και Ο4, με ανεξάρτητη άδεια κυκλοφορίας, εισπράττεται το τέλος αδείας οχήματος της παρ. 1, ύψους εβδομήντα πέντε (75) ευρώ. Για τα οχήματα δημοσίας χρήσης κατηγορίας Ο, με ανεξάρτητη άδεια κυκλοφορίας, εισπράττεται το τέλος αδείας οχήματος της παρ. 1, ύψους εκατό (100) ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΕΕ: Πρωταθλητής το diesel στα φορτηγά
Τέλος τα παλαιά φορτηγά! Τι προβλέπει νομοθετική ρύθμιση;
Φορτηγά: Ιδού το πρόγραμμα περιορισμού κυκλοφορίας του 2023!