Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

Οι αυστηρές εκπομπές ρύπων απειλούν την ανάπτυξη των LCV

Ελλάδα 13:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι αυστηρές εκπομπές ρύπων απειλούν την ανάπτυξη των LCV

Fleet Cars

Οι αυστηρές εκπομπές ρύπων απειλούν την ανάπτυξη των LCV

Fleet Cars

Τα νέα αυστηρά πρότυπα στις εκπομπές ρύπων μπορεί να προκαλέσουν κλυδωνισμούς στην αγορά των επαγγελματικών οχημάτων.

Advertisement
Advertisement

Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων ξεπέρασαν την ανοδική τάση των επιβατικών αυτοκινήτων το 2018, καθώς ενισχύθηκε η οικονομία προκαλώντας άνοδο των πωλήσεων στα επαγγελματικά οχήματα.

Ωστόσο, ο κλάδος θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις φέτος, με αφορμή την ισχύ του νέου προτύπου WLTP από την 1η Σεπτεμβρίου.

Advertisement
Advertisement

Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι πωλήσεις van φέτος θα κυμανθούν στα επίπεδα του 2018 ωστόσο την 1 Σεπτεμβρίου όπου τίθεται σε ισχύ το νέο πρωτόκολλο WLTP μπορεί να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στον κλάδο των επαγγελματικών οχημάτων όπου έρχονται σοβαρές προκλήσεις.

Οι πωλήσεις ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων (κάτω από 3,5 τόνους) αυξήθηκαν κατά 3,5% στις χώρες της ΕΕ, ξεπερνώντας το όριο των 2 εκατομμυρίων ευρώ για πρώτη φορά από το 2007, σύμφωνα με τον ACEA.

Πολλές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν υψηλά κέρδη, όπως η Ισπανία (+7,8%), η Γερμανία (+5,4%) και η Γαλλία (+4,6%).

Advertisement

Η αγορά των φορτηγών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις οικονομικές τάσεις, ιδίως σε τομείς όπως η στέγαση και η λιανική πώληση.

«Η συνολική οικονομία ήταν υψηλή το 2018, με όλους τους δείκτες πράσινους και αυτά αποτέλεσαν έλξη για τις πωλήσεις.», εκτιμούν οι αναλυτές.

Advertisement

Τα μεσαία εμπορικά φορτηγά είναι τα ευνοούμενα μέσα παράδοσης καθώς αναπτύσσεται με πολύ υψηλούς ρυθμούς το ηλεκτρονικό εμπόριο.

«Πρέπει να γίνουν πολλές παραδόσεις και να μεταφερθούν πολλές ποσότητες στη Δυτική Ευρώπη», αναφέρουν οι αναλυτές.

Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές μάρκες πέρυσι ήταν η Ford, η οποία κατέγραψε άνοδο 6,9% στις πωλήσεις της οι οποίες ανήλθαν συνολικά 321,334 μονάδες.

Advertisement

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Renault με άνοδο 1,1% και 280.439 οχήματα και ακολουθεί η VW με 233.600 πωλήσεις και άνοδο 3,2%.

Ωστόσο ο όμιλος PSA κυριάρχησε στον κλάδο με μερίδο 25% μετά την ενσωμάτωση της Opel Στο χαρτοφυλάκιό της στα μέσα του 2017.

Τα μοντέλα που κυκλοφόρησαν με επιτυχία το περασμένο έτος συμπεριλάμβαναν τους Peugeot Expert, Ford Transit, Citroen Jumpy και Renault Master.

Σημαντικές πορεία σημείωσαν επίσης τα Peugeot Partner, το Citroen Berlingo και το Opel / Vauxhall Combo τα οποία ξεκίνησαν τις πωλήσεις τους στα τέλη του έτους.