Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

Φορτηγά Volvo: Περισσότερη οικονομία στα καύσιμα

Ελλάδα 10:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φορτηγά Volvo: Περισσότερη οικονομία στα καύσιμα

Fleet Cars

Φορτηγά Volvo: Περισσότερη οικονομία στα καύσιμα

Fleet Cars

Η Volvo Trucks παρουσιάζει νέες λειτουργίες που βοηθούν τους οδηγούς να εξοικονομούν καύσιμο ακόμα και όταν το cruise control δεν είναι ενεργοποιημένο. Η παρουσίαση των αναβαθμισμένων κινητήρων D13 diesel για τις αγορές Euro 3, Euro 4, Euro 5 και EEV, σε συνδυασμό με το νέο λογισμικό, επιτρέπει εξοικονόμηση καυσίμου έως 3%.

Advertisement
Advertisement

 

Μέσω ενός συνδυασμού νέου software και αναβαθμίσεων hardware για αγορές Euro 3 έως 5, οι ανανεωμένοι κινητήρες D13 diesel της Volvo Trucks μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι 3% καύσιμο σε διαδρομές μεγάλων αποστάσεων. Η νέα λειτουργία ονομάζεται Volvo Torque Assist και στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης παρέχοντας πιο αποδοτική οδήγηση όταν το cruise control είναι απενεργοποιημένο σε δραστηριότητες μεγάλων αποστάσεων.

Advertisement
Advertisement

«Έχουμε διαπιστώσει ότι οι οδηγοί χρειάζονται βοήθεια όταν δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το cruise control. Το I-Cruise, το ευφυές μας cruise control, παραμένει ο καλύτερος τρόπος για βελτιστοποίηση της κατανάλωσης καυσίμου, αλλά μερικές φορές ενδέχεται η εφαρμογή του να είναι αδύνατη. Με τη νέα λειτουργία, μπορούμε να βοηθήσουμε τον οδηγό στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου σε τέτοιες περιπτώσεις» δήλωσε ο Peter Hardin, Διευθυντής Προϊόντος της Volvo Trucks.

Το σύστημα υποβοήθησης ροπής Volvo Torque Assist είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει  πιο αποδοτική οδήγηση με αυτόματη προσαρμογή της ροπής και της επιτάχυνσης του φορτηγού σύμφωνα με τη μορφολογία του εδάφους, το φορτίο και τις αλλαγές ταχύτητας. Η λειτουργία είναι ενεργή μόνο χωρίς χρήση του cruise control.

Advertisement

Μία ακόμα λειτουργία υποστήριξης διατηρεί την ποσότητα του σπρέι καυσίμου σταθερή μετά το πέρας της ‘πράσινης αυτονομίας’ του κινητήρα. Οι ελαφρώς μειωμένες επιδόσεις αντισταθμίζονται από τη βελτιωμένη κατανάλωση. Η χαρτογράφηση του πεντάλ έχει επαναρυθμιστεί. Ένα λιγότερο ευαίσθητο πεντάλ δημιουργεί μία πιο ομαλή απόδοση ροπής, που διευκολύνει τον έλεγχο του φορτηγού.

«Οδηγοί λιγότερο έμπειροι στην οικονομική οδήγηση επωφελούνται περισσότερο από όσους υιοθετούν ήδη αυτό το οδηγικό στυλ» εξηγεί ο Peter Hardin. «Το νέο λογισμικό είναι επίσης πιο αποτελεσματικό στα βαριά φορτία, στις πολλές μεταβολές κλίσεων ή στις μεγάλες διακυμάνσεις της ταχύτητας, ενώ οι οδηγοί που μεταφέρουν ελαφρύτερα φορτία με σταθερή ταχύτητα σε επίπεδους δρόμους, θα εξοικονομούν λιγότερο καύσιμο. Σε δοκιμές έχουμε δει παραδείγματα αυξημένων δυνατοτήτων οικονομίας πάνω από 3%.»

Advertisement

Αναβάθμιση Hardware

Οι αναβαθμίσεις hardware για τις εκδόσεις Euro 6 Step D του κινητήρα D13, που κυκλοφόρησε νωρίτερα το 2019, χρησιμοποιούνται επίσης για να αυξήσουν τα πρότυπα των κινητήρων Euro 3 σε επίπεδα Euro 5. Η εσωτερική τριβή έχει μειωθεί με νέα χιτώνια κυλίνδρων και νέα ελατήρια λαδιού σχήματος V. Η απόδοση του turbo έχει βελτιωθεί και το σύστημα διαχείρισης του κινητήρα αναβαθμίζεται σε μία νέα έκδοση με μεγαλύτερη χωρητικότητα.

Γενικά, οι αναβαθμίσεις hardware εξοικονομούν καύσιμο περίπου 1%, ενώ οι δυνατότητες οικονομίας με το νέο software εξαρτώνται από την εμπειρία του οδηγού και τις συνθήκες λειτουργίας.

Advertisement