Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

Ενοικιαζόμενα ΙΧ με οδηγό: Πόσους μήνες θα ισχύει το χαμηλό κόμιστρο;

Ελλάδα 11:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ενοικιαζόμενα ΙΧ με οδηγό: Πόσους μήνες θα ισχύει το χαμηλό κόμιστρο;

Fleet Cars

Ενοικιαζόμενα ΙΧ με οδηγό: Πόσους μήνες θα ισχύει το χαμηλό κόμιστρο;

Fleet Cars

Το Newsauto.gr είχε πρωτοστατήσει δίπλα στους επαγγελματίες του κλάδου ώστε να αλλάξει η σχετική νομοθεσία για να διευκολυνθούν οι εταιρείες ενοικιάσεων ΙΧ με οδηγούς την τουριστική περίοδο.

Advertisement
Advertisement

Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί έως και τις 28 Φεβρουαρίου η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών υπό τον τίτλο: «Εκσυγχρονισμός των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών – Διατάξεις για την εύρυθμη λειτουργία των εποπτευόμενων φορέων και άλλες διατάξεις της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών».

Στο άρθρο 13 του νομοσχεδίου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ορίζεται πως από 15 Μαρτίου έως 15 Νοεμβρίου κάθε έτους οι κάτοχοι ιδιωτικών οχημάτων έως 9 θέσεων με οδηγό να μπορούν να εκμισθώνουν τα οχήματά τους για τουλάχιστον μισή ώρα. Δηλαδή με

Advertisement
Advertisement

Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν θα χρειαστεί ποτέ πάλι να εκδίδει σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που θα παρατείνει τη διάρκεια των μισθώσεων ιδιωτικών van με οδηγό για τουλάχιστον μισή ώρα όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια.

Να υπενθυμίσουμε πως το Newsauto.gr είχε πρωτοστατήσει δίπλα στους επαγγελματίες του κλάδου ώστε να αλλάξει η σχετική νομοθεσία για να διευκολυνθούν οι εταιρείες ενοικιάσεων οχημάτων με οδηγούς την τουριστική περίοδο.

Το όριο της 31ης Αυγούστου που προέβλεπε ο νόμος δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στον κλάδο καθώς ένας τουρίστας που θα ενοικιάσει ένα όχημα με οδηγό στις 25 Αυγούστου για μια μετάβαση θα πληρώσει 40 ευρώ ενώ λίγες ημέρες αργότερα και μετά την 1η Σεπτέμβρη για την ίδια διαδρομή θα πρέπει να πληρώσει 90 ευρώ!

Advertisement

Ειδικότερα το άρθρο 13 αναγράφει χαρακτηριστικά: «Τροποποίηση περ. 1 υποπαρ. Η2 παρ. Η άρθρου πρώτου ν. 4093/2012

Στην περ. 1 της υποπαρ. Η2 της παρ. Η του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222): α) στο πρώτο εδάφιο τροποποιείται η ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης από έξι σε τρεις ώρες, β) στο τέλος του δευτέρου εδαφίου προστίθεται η φράση «συμπεριλαμβανομένης της θέσης του οδηγού», γ) προστίθενται εδάφια τρίτο και τέταρτο και η περ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

Advertisement

«1. Επιτρέπεται στα τουριστικά γραφεία και στα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, όπως ορίζονται στις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 2 του ν. 2160/1993 (Α` 118), και σε εταιρείες και συνεταιρισμούς Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης Αυτοκινήτων, που έχουν συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 3109/2003 (Α` 38) και το άρθρο 87 του ν. 4070/2012 (Α` 82), η ολική εκμίσθωση με οδηγό μέσω προκρατήσεως με αντίστοιχη σύμβαση ελάχιστης διάρκειας τριών (3) ωρών, Επιβατηγών Ιδιωτικής Χρήσης (ΕΙΧ) αυτοκινήτων απαγορευομένης της μεταφοράς επιβατών με κόμιστρο με τα αυτοκίνητα αυτά. Στα ιδιόκτητα μεταφορικά μέσα περιλαμβάνονται επίσης τα κάθε είδους τροχοφόρα επιβατηγά οχήματα τύπου mini bus έως 9 θέσεων, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του οδηγού. Ειδικά για τα νησιά της χώρας, πλην των νησιών Κρήτης και Εύβοιας, η ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης ολικής εκμίσθωσης με οδηγό μέσω προκρατήσεως ορίζεται σε μισή ώρα για την περίοδο από την 15η  Μαρτίου έως και την 15η Νοεμβρίου κάθε έτους. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, δύναται να καθορίζονται τα αναγκαία ζητήματα για την εφαρμογή του τρίτου εδαφίου.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τέλος τα παλαιά φορτηγά! Τι προβλέπει νομοθετική ρύθμιση;
Επιτέλους! 6θέσια ή 9θέσια Ταξί σε όλη την Ελλάδα
Τι αλλάζει στις ειδικές άδειες οδήγησης Ε.Δ.Χ.;