Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Volkswagen ID: Αυτονομία σε πολλές διαστάσεις

Ελλάδα 0:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Volkswagen ID: Αυτονομία σε πολλές διαστάσεις

Mobility

Volkswagen ID: Αυτονομία σε πολλές διαστάσεις

Mobility

Μπορεί η ηλεκτροκίνηση να κάνει ακόμα τα πρώτα της βήματα στη χώρα μας, υπάρχει όμως μία εταιρεία που δείχνει το δρόμο σε αυτή τη νέα εποχή.

Advertisement
Advertisement

Ο λόγος για τη Volkswagen με τα μοντέλα της «οικογένειας» ID ξεκινάει μια νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης: έξυπνη, καινοτόμα και φιλική προς το περιβάλλον. Πάνω από όλα όμως είναι εποχή στην οποία η ηλεκτροκίνηση γίνεται προσιτή σε όλους. Γιατί οι σημαντικότερες αλλαγές είναι αυτές στις οποίες συμμετέχουμε όλοι.

H αρχή γίνεται με το ID.3 – πλέον δεν έχουμε να κάνουμε με πρωτότυπο όχημα αλλά όχημα παραγωγής. Οι ηλεκτρικές επιδόσεις συναντούν την επαναστατική σχεδίαση και την πρακτική αυτονομία.

Οι αποκλειστικές λεπτομέρειες της έκδοσης λανσαρίσματος ID.3 1ST, δείχνουν ότι αξίζει την πρωτιά: από το έμβλημα 1ST, τη χαρακτηριστική σχεδίαση της πίσω κολόνας, τα διακοσμητικά τιμονιού 1ST και τα πεντάλ σε σχεδίαση play-and-pause μέχρι το ειδικό καλωσόρισμα στην αρχική οθόνη – αυτή είναι η ειδική 1η έκδοση του ID.3.

Advertisement
Advertisement

Μέσω του ID.Light, επικοινωνεί μαζί σας οπτικά και διευκολύνει την οδήγηση μέσα από την κίνηση, σε συνδυασμό με το προαιρετικό σύστημα πλοήγησης. Χρησιμοποιεί φως και φλας για να σας προτρέψει να αλλάξετε λωρίδα κυκλοφορίας. Μπορεί επίσης να σας προειδοποιήσει και να σας βοηθήσει να πλοηγηθείτε έξω από μια κατάσταση, αν βρεθείτε σε λάθος λωρίδα. Αν χρησιμοποιήσετε τον φωνητικό έλεγχο, ένα φωτεινό σήμα θα ανταποκρίνεται στη φωνή σας. Όταν εξέρχεστε από το ID.3, το ID.Light σας αποχαιρετά – με ένα έξυπνο σήμα φωτός.

Παράλληλα, η προαιρετική οθόνη Head-up AR μεταδίδει χρήσιμες πληροφορίες απευθείας στο οπτικό πεδίο πάνω στο παρμπρίζ, διευκολύνοντας την οδήγηση. Για παράδειγμα σας δείχνει που να στρίψετε ή ποια λωρίδα να ακολουθήσετε. Η προβολή στο παρμπρίζ και όσα συμβαίνουν στην άσφαλτο μοιάζουν να γίνονται ένα, κάτι που προσφέρει επιπλέον οδηγική άνεση κάθε μέρα.

Advertisement

Η αναζήτηση κουμπιών κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποτελεί παρελθόν. Διατηρήστε τα μάτια σας στον δρόμο και χειριστείτε εύκολα π.χ. το ραδιόφωνο, το προαιρετικό σύστημα πλοήγησης ή το τηλέφωνο με τον διαισθητικό φωνητικό έλεγχο. Απλά πείτε “Hello ID” – και το σύστημα θα σας καταλάβει.

Advertisement

Με το μεγάλο τζάμι σε όλο σχεδόν το πλάτος της οροφής, η προαιρετική γυάλινη πανοραμική ηλιοροφή σίγουρα θα τραβήξει τα βλέμματα. Ακόμη πιο όμορφο: η ελεύθερη θέα προς τον ουρανό. Το φιμέ τζάμι χαρίζει ευχάριστες θερμοκρασίες, ακόμα και σε έντονη ηλιοφάνεια.

Πάμε όμως και στον τομέα που απασχολεί περισσότερο σε ένα ηλεκτρικό όχημα: επιδόσεις, μπαταρίες και αυτονομία. Πρέπει να οδηγήσετε το πρωί στη δουλειά, να πάτε τα παιδιά στο σχολείο και να επιστρέψετε το βράδυ – όλα αυτά μπορούν να γίνουν με μία μόνο φόρτιση. Καθένα από τα τρία διαθέσιμα μεγέθη μπαταρίας για το ID.3 μπορεί να ανταπεξέλθει χωρίς πρόβλημα. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 45 kWh, 58 kWh ή 77 kWh. Και δεν είναι μόνο αυτό: η μεσαία μπαταρία επαναφορτίζεται σε αυτονομία περ. 290 km σε 30 λεπτά, στο πρόγραμμα ταχείας φόρτισης με DC (συνεχές ρεύμα) με απόδοση 100 kW. Και με τη μεγαλύτερη μπαταρία (77 kWh, καθαρά), μπορείτε να ταξιδέψετε έως 550 km σε πλήρως φορτισμένη κατάσταση.

Advertisement

Με το ID.3 έχετε μόνο σταθερά δυναμική επιτάχυνση, με πλήρη ισχύ του κινητήρα από την πρώτη στιγμή. Αν σας αρέσει η επιτάχυνση τότε το ID.3 σας δίνει αυτό που χρειάζεστε και με το παραπάνω, αφού σε κάθε ευκαιρία θα μπορείτε να απολαύσετε την καταπληκτική εκκίνηση και επιτάχυνση του αυτοκινήτου σας. Ζήστε την αυτοκίνηση του μέλλοντος και μια εντελώς νέα οδηγική απόλαυση καθώς θα κολλάτε πάνω στο κάθισμα από την επιτάχυνση. Τα σειριακά μοντέλα είναι διαθέσιμα σε τρεις εκδόσεις: με μπαταρία 45 kWh έως 77 kWh.

Το πλεονέκτημα των ηλεκτρικών οχημάτων: Μπορείτε να φορτίσετε το αυτοκίνητό σας σχεδόν οπουδήποτε – στο σπίτι με το οικιακό ρεύμα, στο προαιρετικό Wall Box, σε χώρους στάθμευσης με σταθμούς φόρτισης, ή σε επιλεγμένους Εξ. Συνεργάτες του Δικτύου Volkswagen – και κάθε μέρα προστίθενται νέες επιλογές. Αυτό δημιουργεί μια ολοκαίνουργια προοπτική ευέλικτης φόρτισης.

Και το ID.3 είναι μόνο η αρχή. Έχουν ήδη παρουσιαστεί μία σειρά από concept cars της οικογένειας ID που δείχνουν το δρόμο για μοντέλα που σύντομα θα μπουν στην παραγωγή.
Όπως το ID.Crozz. Ως δυναμικό Crossover συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα ενός SUV με την κομψότητα ενός Coupé. Είναι εξαιρετικά πρακτικό, και κινείται άνετα, τόσο στην πόλη όσο και στην ύπαιθρο, ανοίγοντάς σας έναν κόσμο γεμάτο ευκαιρίες. Χωρίς κόπο και απολύτως ηλεκτρικά.

Ή όπως το ID.Buzz. Ένα ηλεκτρικό van που αποτελεί την προσπάθεια της Volkswagen να φέρει το θρυλικό camper van στο μέλλον, επιτρέποντας σας να έχετε περισσότερη ελευθερία και να ζείτε συνεχώς νέες περιπέτειες.

Από την άλλη, το ID.Vizzion είναι, όπως υποδηλώνει το όνομα, το όραμά μας για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο του μέλλοντος: ένα sedan ανώτερης κατηγορίας με μοντέρνο design, έξυπνη φιλοσοφία χώρου και πρωτοποριακή τεχνολογία. Ηλεκτρικοί κινητήρες στον εμπρός και στον πίσω άξονα, επιτρέπουν τετρακίνηση με ιδιαίτερα δυναμική επιτάχυνση. Η ισχυρή μπαταρία ιόντων λιθίου που είναι ενσωματωμένη στο δάπεδο του αυτοκινήτου εξασφαλίζει υψηλή αυτονομία έως 665 χιλιόμετρα.