Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Πανελλαδική ποδηλατοπορεία την Κυριακή!

Ελλάδα 13:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πανελλαδική ποδηλατοπορεία την Κυριακή!

Mobility

Πανελλαδική ποδηλατοπορεία την Κυριακή!

Mobility

Η Ελληνική Ομοσπονδία Αστικής Ποδηλασίας διοργανώνει πανελλαδική πορεία για καλύτερες υποδομές και περισσότερη ασφάλεια στους δρόμους.

Advertisement
Advertisement

Πανελλαδική διαδήλωση ποδηλατών για την θέσπιση Εθνικής Στρατηγικής, καλύτερες υποδομές και περισσότερη ασφάλεια στους δρόμους διοργανώνει την Κυριακή το πρωί 11:00 στην πλατεία Συντάγματος η Ελληνική Ομοσπονδία Αστικής Ποδηλασίας.

Η Ομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: «Θέλετε να κυκλοφορείτε με το ποδήλατο, το ηλεκτρικό ποδήλατο ή το πατίνι για δουλειές, μαθήματα, ψώνια, βόλτες αλλά διστάζετε γιατί φοβάστε «μην σας φάνε λάχανο»; Δεν είστε μόνες, δεν είστε μόνοι. Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου ποδηλάτες από έντεκα πόλεις της Ελλάδας ενώνουν τις φωνές τους και κατεβαίνουν στους δρόμους.»

Advertisement
Advertisement

Οι ποδηλάτες ζητούν υποδομές για να κινούνται με ασφάλεια και επίσης ζητούν το ποδήλατο να εισέλθει στην ζωή όλων με τη θέσπιση Εθνικής Στρατηγικής για το ποδήλατο.

Όλες οι χώρες που αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα τη βιώσιμη κινητικότητα και σέβονται τους πολίτες τους έχουν τέτοια στρατηγική, ορισμένες εδώ και χρόνια. Χώρα με Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο σημαίνει χώρα που ενδιαφέρεται πραγματικά για την αύξηση της ποδηλατικής μετακίνησης και όχι για ασύνδετα και άσχετα έργα “βιτρίνας”. Η Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο θα μετρούσε ποια είναι η χρήση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης στην Ελλάδα σήμερα και θα έθετε στόχους για την αύξησή της τα επόμενα χρόνια.

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι: «Τα συναρμόδια Υπουργεία έχουν κλειδωμένο στα συρτάρια τους το σχέδιο της Ελληνικής Εθνικής Στρατηγικής για το Ποδήλατο, που είναι έτοιμη εδώ και δύο χρόνια και παραμένει όμηρος εκείνων που θεωρούν σωστό να ξοδεύουμε μια περιουσία για βενζίνη καθηλωμένοι στην κίνηση, ενώ μπορούμε να κινούμαστε ευχάριστα με το ποδήλατο.

Advertisement

Όμηρος εκείνων που θεωρούν αδιάφορο το ότι μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες σκοτώνονται και τραυματίζονται λόγω έλλειψης υποδομών.

Όμηρος εκείνων που δήθεν ενδιαφέρονται για την κλιματική κρίση και την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά η μόνη λύση που προτείνουν είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Advertisement

Το ραντεβού των ποδηλατών της Αθήνας είναι στις 11 το πρωί της Κυριακής, στην πλατεία Συντάγματος. Η ποδηλατοπορεία θα κατευθυνθεί μέσω των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Μεσογείων προς το Υπουργείο Μεταφορών, όπου θα αναζητήσει την Εθνική Στρατηγική για το ποδήλατο. Στη συνέχεια θα επιστρέψει στο Σύνταγμα μέσω της Λεωφόρου Κηφισίας.

Οτιδήποτε έχει κερδηθεί για το ποδήλατο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια – η είσοδος ποδηλάτων στο μετρό, οι λιγοστοί ποδηλατόδρομοι που υπάρχουν, αυτοί που δρομολογούνται πχ στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής– έχει κερδηθεί επειδή κάποιοι μπαίνουν στον κόπο να το ζητήσουν. Εσείς που ακούτε και θα θέλατε πολύ να υπάρχουν ποδηλατόδρομοι στην περιοχή σας πρέπει να ξέρετε ότι αν δεν εμφανιστείτε, για αυτούς που αποφασίζουν είναι σαν να μην υπάρχετε.

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 11 στην πλατεία Συντάγματος οι ποδηλάτες υπάρχουν. Και θέλουν περισσότερα

Advertisement

Πόλεις που συμμετέχουν:

Αθήνα – Πλατεία Συντάγματος, ώρα 11:00 πμ – Διοργανωτής: Ποδηλατική Κοινότητα

Κατερίνη – Πλατεία Ελευθερίας, ώρα 10.45 πμ – Διοργανωτής: Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας

Μυτιλήνη – Πλατεία Σαπφούς, ώρα 18:00 μμ – Διοργανωτής: Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου

Κέρκυρα -Πεντοφάναρο, Λιστόν, ώρα 11:00 πμ – Διοργανωτής: Σύλλογος Ορθοπεταλιά Κέρκυρας

Κάρυστος – Πλατεία Αμαλίας, ώρα 11:00 πμ – Διοργανωτής: Karystos Bikes

Ποια είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Αστικής Ποδηλασίας (E.O.A.Π)

Με σκοπό την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου στο πλαίσιο μιας βιώσιμης πολιτικής για τις αστικές και περιαστικές μετακινήσεις στην Ελλάδα, και σε συνέχεια κοινών δράσεων ήδη από το 2016, μεταξύ της «Ποδηλατικής Από-Δρασης Πιερίας» με έδρα την Κατερίνη, του «Συλλόγου Αστικών Ποδηλατών Αττικής – Ποδηλαττική Κοινότητα» με έδρα την Αθήνα, του «Ποδηλατικού Αθλητικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης» με έδρα τη Θεσσαλονίκη, και του «Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου» με έδρα τη Μυτιλήνη και με την οικονομική στήριξη της European Cyclists Federation (ECF) μέσω του προγράμματος LEADERSHIP, στο οποίο συμμετείχε η Ποδηλατική Κοινότητα, ιδρύθηκε στα τέλη του 2020 σε μία κρίσιμη συγκυρία για την ποδηλατική μετακίνηση στο πλαίσιο της βιώσιμης κινητικότητας, η Ελληνική Ομοσπονδία Αστικής Ποδηλασίας (E.O.A.Π).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιο ελληνικό νησί πιστοποιήθηκε ως φιλικό για τους ποδηλάτες;
Ελλάδα, που είναι οι ποδηλατόδρομοι σου;
Επιτέλους: Ποδηλατόδρομος από Αθήνα μέχρι Κηφισιά