Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, επιπλέον φόροι στα ρυπογόνα ΙΧ

Ελλάδα 21:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, επιπλέον φόροι στα ρυπογόνα ΙΧ

Mobility

Επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, επιπλέον φόροι στα ρυπογόνα ΙΧ

Mobility

Αυτά είναι τα κίνητρα και τα αντικίνητρα που θα υιοθετήσει η Γερμανία για τη μείωση των εκπομπών CO2.

Advertisement
Advertisement

Η γερμανική κυβέρνηση θα προσφέρει κίνητρα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θα αυξήσει τις τιμές των καυσίμων με απώτερο στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2.

Το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης περιλαμβάνει την επιδότηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων με αξίες χαμηλότερες των 40.000 ευρώ από το 2023 ενώ για να οδηγήσει τα παλαιότερα οχήματα εκτός κυκλοφορίας θα αυξήσει τους φόρους!

Advertisement
Advertisement

Επίσης οι τιμές της βενζίνης και του diesel θα αυξηθούν κατά 0,03 ευρώ το λίτρο.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αντιμετώπισε φέτος σειρά διαμαρτυριών που απαιτούν δράση για την μείωση των εκπομπών CO2 καθώς οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη γίνονται όλο και περισσότερο απτές.

Οι άλλες βασικές πρωτοβουλίες του «πράσινου» πακέτου των 54 δις. ευρώ της Γερμανίας περιλαμβάνουν:

Advertisement

Αεροπλάνα – Σιδηρόδρομοι: Οι φόροι θα αυξηθούν για τις αεροπορικές πτήσεις και θα μειωθούν για τα εισιτήρια των σιδηροδρόμων και ο κρατικός σιδηροδρομικός φορέας Deutsche Bahn θα λάβει επιπλέον 1 δις. ευρώ ετησίως σε κεφάλαια για τη δημιουργία της σιδηροδρομικής υποδομής και των δημόσιων συγκοινωνιών της χώρας.

Κτίρια: Η κυβέρνηση θα προσφέρει επιχορηγήσεις και φορολογικές εκπτώσεις για την εγκατάσταση νέων καυστήρων, παραθύρων αλλά και μονώσεων ενώ θα απαγορεύεται η λειτουργία καυστήρων πετρελαίου από το 2026!

Advertisement

Η συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων του συνασπισμού επιτεύχθηκε μετά από περισσότερες από 16 ώρες ολονύκτιων διαπραγματεύσεων.

Οι ηγέτες της Γερμανίας ήταν υπό πίεση να σφραγίσουν μια συμφωνία, με τη χώρα να μην ανταποκρίνεται στους κλιματικούς της στόχους.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και πραγματοποίησαν πορεία στο Βερολίνο, στο Αμβούργο, στο Μόναχο και σε περίπου 500 άλλες τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Advertisement

Ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις ήταν «ένα κάλεσμα αφύπνισης».

Η Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να αξιολογεί το πρόγραμμα για να εξασφαλίσει ότι η χώρα θα εκπληρώσει τους στόχους της για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Δημιουργήσαμε πολλά κίνητρα, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να συμπεριφέρονται με πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους», δήλωσε η Μέρκελ.

Η Γερμανία δεν αναμένει το σχέδιο να αυξήσει το χρέος ή να επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό καθώς το κόστος για τα κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων ή την αναβάθμιση παλαιότερων καυστήρων πετρελαίου θα εξισορροπηθούν με τα έσοδα από τους φόρους στα καύσιμα αλλά και τις εκπομπές ρύπων.