Live Κίνηση
Περισσότερα
Cupra 2022

CUPRA Born: Ηλεκτροκίνηση με καθαρόαιμο σπορ χαρακτήρα

Ελλάδα 0:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

CUPRA Born: Ηλεκτροκίνηση με καθαρόαιμο σπορ χαρακτήρα

Cupra 2022

CUPRA Born: Ηλεκτροκίνηση με καθαρόαιμο σπορ χαρακτήρα

Cupra 2022

Για το πρώτο ηλεκτρικό της αυτοκίνητο η CUPRA δεν θα μπορούσε παρά να αναδείξει το βασικό χαρακτηριστικό της μάρκας, το ξεκάθαρο σπορ DNA της.

Advertisement
Advertisement

Η εποχή της ηλεκτροκίνησης έχει ξεκινήσει δυνατά και για την CUPRA με το νέο Born να φέρνει τον σχεδιαστικό δυναμισμό και τον σπορ οδηγικό χαρακτήρα που πάντα χαρακτήριζε τα αυτοκίνητα της ισπανικής εταιρίας.

Με ένα design γεμάτο συναισθηματισμό και τολμηρές γραμμές, με κομψό σαλόνι και ξεκάθαρα σπορ προσανατολισμό, το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο της Cupra έρχεται να ανατρέψει τις ισορροπίες στην κατηγορία του, αποδεικνύοντας ότι η ηλεκτροκίνηση και η χαρά της οδήγησης μπορούν να συμβαδίζουν.

Η διαφορετικότητα του νέου CUPRA Born γίνεται άμεσα αντιληπτή από την σχεδίαση του αμαξώματος. Μία σχεδίαση που συνδυάζει τη νεωτερικότητα της ηλεκτροκίνησης με τις παραδοσιακές αξίες της μάρκας όπως η υψηλή απόδοση και τον έντονο χαρακτήρα.

Advertisement
Advertisement

Η μάσκα είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της εμφάνισης του Born με τους νέους προβολείς full LED και την μεγάλη εισαγωγή αέρα μέσα σε χάλκινο πλαίσιο να διοχετεύει τον αέρα για καλύτερη ψύξη της μπαταρίας και των ηλεκτροκινητήρων. Κάτι που διαφοροποιεί αρκετά το Born από τα αντίστοιχα ηλεκτρικά μοντέλα με τις “κλειστές” μάρκες, διατηρώντας μία πιο σπορτίφ διάσταση στο σχέδιο.

Αλλά και το υπόλοιπο αυτοκίνητο κερδίζει τις εντυπώσεις λόγω των πολύ ισορροπημένων αναλογιών αλλά και κάποια σχεδιαστικά ευρήματα, όπως η έντονη κλίση της κολόνας Α που βελτιώνει την ροή του αέρα και εξασφαλίζει καλύτερη λειτουργία του head up display με τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας.

Advertisement

Μερικά ακόμα στοιχεία που κάνουν το CUPRA Born τόσο ξεχωριστό και όμορφο σε εμφάνιση είναι τα πλαϊνά σπόιλερ που είναι σε διαφορετικό χρώμα από το αμάξωμα, οι αιχμηρές γραμμές στο πλάι του αμαξώματος, η ειδική διαμόρφωση της τρίτης κολόνας που δίνει την εντύπωση ότι η οροφή επιπλέει, και οι μοναδικοί σε σχεδίαση τροχοί σε έξι διαφορετικά και αποκλειστικά για το μοντέλο σχέδια, από 18 έως και 20 ίντσες.

Advertisement

Το νέο CUPRA Born δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην φωτιστική “υπογραφή” του αυτοκινήτου, με το όνομα “Βorn” στο πίσω μέρος να αναδεικνύει και την προσοχή στην λεπτομέρεια που έχει δώσει η Cupra στο πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Υπάρχουν επίσης έξι πολύ ιδιαίτερα χρώματα για το συγκεκριμένο μοντέλο, κάποια εκ των οποίων σε πολύ όμορφες ματ αποχρώσεις και σε υπέροχους συνδυασμούς με διακοσμητικά σε χρώμα του χαλκού στο αμάξωμα και στις ζάντες.

Η ίδια μοντέρνα αλλά και εκλεπτυσμένη αίσθηση υπάρχει και στο σαλόνι του αυτοκινήτου, με μία ιδιαίτερα σύγχρονη σχεδιαστική προσέγγιση στο ταμπλό και έντονη την ψηφιακή διάσταση στις παροχές και τις ανέσεις που προσφέρονται στους επιβάτες.

Advertisement

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η στάνταρ οθόνη των 12 ιντσών με τα πολύ καθαρά γραφικά και την υψηλή ανάλυση, η οποία είναι τοποθετημένη ελαφρώς υπό γωνία ώστε να εξυπηρετεί ακόμα καλύτερα τον οδηγό και να μην αποσπάται η προσοχή του από τον δρόμο.

Μπροστά από τον οδηγό υπάρχει ένας μικρότερος ψηφιακός πίνακας οργάνων με τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες για την λειτουργία του αυτοκινήτου και την αυτονομία του σε καύσιμο. Ο οδηγός έχει επίσης στην διάθεσή του ένα μεγάλο head-up display επαυξημένης πραγματικότητας, με τις σημαντικότερες πληροφορίες του αυτοκινήτου να προβάλλονται στο παρμπρίζ και τον πραγματικό κόσμο εμπρός από το όχημα.

Το εσωτερικό αποτελείται από κορυφαίας ποιότητας και συναρμολόγησης υλικά, τα οποία προσδίδουν μία ξεκάθαρη premium αίσθηση. Χάρη στο μεταξόνιο των 2.767mm έχει την απαραίτητη ευρυχωρία που χρειάζονται για να φιλοξενήσει άνετα πέντε επιβάτες, ενώ ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 385 λίτρα.

Ένα ακόμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο από το σαλόνι του CUPRA Born είναι η χρήση ανακυκλωμένων υλικών για την κατασκευή αρκετών τμημάτων στο εσωτερικό του. Για παράδειγμα, το κεντρικό μέρος των εξαιρετικών bucket καθισμάτων είναι κατασκευασμένο από ένα υλικό που προέρχεται από ανακυκλωμένα θαλάσσια πλαστικά.

Βασικό στοιχείο του νέου CUPRA Born είναι η ψηφιακή του υπόσταση όπως εκφράζεται μέσα από τις πλήρεις παροχές που προσφέρει στον οδηγό και τους επιβάτες σε ότι αφορά την ψυχαγωγία και την διασύνδεση. Το σύστημα infotainment για παράδειγμα μπορεί να λειτουργήσει με φωνητικές εντολές, ενώ έχει δεκάδες λειτουργίες που εξυπηρετούν με τον ιδανικότερο τρόπο την καθημερινότητα του οδηγού.

Στον πυρήνα όλων των λειτουργιών του CUPRA Born βρίσκεται το σύστημα Cupra Connect με την αναβαθμισμένη εφαρμογή ΜyCupra. Μέσα από αυτή την εφαρμογή, οι ιδιοκτήτες του Born μπορούν να διαχειριστούν την φόρτιση της μπαταρίας, να ενεργοποιήσουν τον κλιματισμό, να ορίσουν την επιθυμητή θερμοκρασία, να ξεκλειδώσουν τις πόρτες και πολλά ακόμα, και μάλιστα εξ αποστάσεως.

Συνολικά, με το νέο Born η CUPRA δείχνει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι είναι έτοιμη να μπει δυναμικά στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα κάνει παραχωρήσεις στην σπορ κοσμοθεωρία της και το μοναδικό ταπεραμέντο των αυτοκινήτων της.

Δυναμικό και με έντονη προσωπικότητα σε ότι αφορά την σχεδίαση και με ένα μηχανικό υπόβαθρο που τιμά το παρελθόν και τις αγωνιστικές περγαμηνές της εταιρίας, το CUPRA Born έρχεται να φέρει έναν φρέσκο αέρα και μία οδηγική έξαψη στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δείτε πώς τα πήγε το Cupra Born με τον τάρανδο (+video)
Στην Ελλάδα το ηλεκτρικό Cupra Born (+τιμές)
Οδηγούμε το νέο CUPRA Born στη Βαρκελώνη