Live Κίνηση
Περισσότερα
Car Gadget

Σύγχρονα κλειδιά: Ο Big Brother ζει εδώ!

Ελλάδα 6:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σύγχρονα κλειδιά: Ο Big Brother ζει εδώ!

Car Gadget

Σύγχρονα κλειδιά: Ο Big Brother ζει εδώ!

Car Gadget

Η παραμετροποίηση των λειτουργιών ενός αυτοκινήτου είναι ένα νέο στοιχείο στη σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία. Τρανά παραδείγματα οι Volvo και Ford που εφαρμόζουν ήδη την πολιτική του «προσωπικού» κλειδιού με συγκεκριμένες συντεταγμένες.

Advertisement
Advertisement

Πάνε οι εποχές όπου είχατε το άγχος, μη σηκωθεί νύχτα το παιδί σας πάρει το αυτοκίνητο και τρέχει ανεξέλεγκτα στους δρόμους με τέρμα τη μουσική στο ηχοσύστημα. Τωρα όλα μπορούν να ελεγχθούν και να παρακολουθούνται απο το κλειδί του αυτοκινήτου!

Πρώτα τα Ford Fiesta και τώρα τα Ford Kuga, υιοθετούν το έξυπνο κλειδί Ford MyKey, το οποίο επιτρέπει στο αυτοκίνητο να αναπτύξει συγκεκριμένη ταχύτητα, ελέγχει την ένταση του ηχοσυστήματος μέχρι εκεί που του έχετε υποδείξει κατά τη ρύθμιση και πολλά άλλη χρήσιμα.

Advertisement
Advertisement

Τη σκυτάλη πήρε η Volvo με το «κόκκινο» κλειδί που είναι διαθέσιμο στις ακριβές σειρές 90 της φίρμας (οι συνειρμοί με το καταγραφικό μαύρο κουτί των αεροσκαφών είναι ευθείς). Εδώ εκτός από τους περιορισμούς στην λειτουργία του ηχοσυστήματος όπως επίσης και στην ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει το αυτοκίνητο, περιοριστικοί όροι τίθενται και στο Adaptive Cruise Control, το ποια απόσταση δηλαδή θα διατηρεί το Volvo S90 από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.

Από την άλλη, δεν απενεργοποιούνται τα σωτήρια συστήματα ασφαλείας, όπως είναι τα Blind Spot Information System, Lane Keeping Aid, Forward Collison Warning, Driver Alert Control, Distance Alert και Traffic Sign Recognition. Με αυτό τον τρόπο, ο νέος που θα προσπαθήσει να τα θέσει εκτός λειτουργίας προκειμένου να οδηγήσει με το δικό του (επικίνδυνο) τρόπο, απλώς δεν θα του επιτραπεί από τις παραμετροποιημένες εντολές, οι οποίες είναι αποθηκευμένες στο κλειδί που κρατά στα χέρια του. Τώρα, γονείς όλου του κόσμου, εν μέρει, μπορείτε να κοιμάστε πιο ήσυχοι…